Nieuws

Hekeldicht Jacques Hermelijn: Populisme en racisme

OCaN Nieuws

zaterdag 22 maart 2014 15:21

De latente afkeer tegen de joodse ‘allochtoon’

Werd gevoed met venijnig geschimp en  gehoon.

Maar wie kon toen voorzien

Dat deze hetse nadien

De gaskamers zou vullen met miljoenen joden?

 

De invloed van populisten op het gemoed van  velen

Is groot en rassenhaat laat zich makkelijk  delen.

Die denkt: In ons land gebeurt zoiets  nooit.

Is naïef en toont aan dat met de pet wordt gegooid

Naar de gruwelijke lessen uit ons recente verleden.

 

Paralellen zijn altijd heel moeilijk te  trekken

En men kan in deze ook gradaties  betrekken.

Maar bedenk een ding wel

Racisme is’n kankergezwel

Dat ook groeit door het met negatie te  dekken.

 

Jacques Hermelijn

 

Jacques Hermelijn is voorzitter van de seniorencommissie van OCAN. Hij was jarenlang vice-voorzitter en penningmeester van OCAN.

   

Ingezonden bericht: "PAIS waarschuwt voor alledaags racisme"

Koninkrijksberichten

vrijdag 21 maart 2014 19:06

Partido PAIS KorsouPartido PAISPartido PAIS

 

21 MAART: INTERNATIONALE DAG TEGEN RACISME EN DISCRIMINATIE

Ooit begonnen als een herdenking van de wandaden van het apartheidsregime in Zuid Afrika, vieren wij op 21 maart de Internationale Dag tegen Racisme en Discriminatie. Het klopt dat er geen geïnstitutionaliseerd racisme meer voorkomt, maar het alledaagse racisme en vooral het ontkennen dat het bestaat, is een grote uitdaging.

Moeiteloos veroordelen wij Mugabe (Zimbabwe), Le Pen (Frankrijk) en Duke (VS) vanwege hun racistische opvattingen. Maar in eigen land ontkennen wij vaak het bestaan van racisme. Rita Verdonk zei enkele jaren terug: "Nederlanders hebben het niet in zich om te discrimineren". Verdonk is niet uniek. Ook op Curaçao lijkt men niet te kijken naar de problemen in ons eigen land. Intolerantie tegen vreemdelingen in ons land en discriminatie tegenover homo’s om maar een paar voorbeelden te noemen, laat de laatste jaren te wensen over. Te veel mensen behorende tot de politiek, de pers en religieuze groeperingen steken hun kop in het zand. Partido PAIS is ervan overtuigd dat politici als rolmodel consequent iedereen moet aanspreken op zijn racistisch en intolerant gedrag. Volgens Partido PAIS wordt het tijd dat wij de bestrijding van racisme niet overlaten aan politici en de rechtbank. Maar op straat moet ieder burger duidelijk laten horen tegen het alledaagse racisme te zijn die plaats vindt in de sneks, op schoolpleinen en in gebedsgebouwen.

Het is een illusie om te denken dat de haat die wordt gezaaid vanzelf weg zal gaan. Het racisme en discriminatie benoemen en je daar ferm tegen uitspreken wel. Net als bij de bestrijding van de criminaliteit is er constante aandacht nodig van de pers, politiek, religie en andere maatschappelijke organisaties.

Bron: ingezonden bericht partido PAIS.

   

OCAN-nieuwsmail voor netwerk vr. 21 maart 2014

OCaN Nieuws

vrijdag 21 maart 2014 18:59

Demonstratie tegen de racistische pasjeswet Pretoria 1956 nu Vrouwendag Zuid-Afrika

Demonstratie van vrouwen tegen de pasjeswet die het woon- en werkverkeer beperkte voor zwarte Zuid-Afrikanen, Pretoria, Zuid-Afrika, 1956.

Beste OCAN relaties,

Graag jullie aandacht voor het volgende.

21 maart Anti-racismedag. Sharpeville 1960: ‘pasjes, verblijf en identiteitscontroles’

 

Vandaag, vrijdag 21 maart 2014, is het VN Anti-racismedag. Vandaag is het 54 jaar geleden dat het bloedbad van Sharpeville (Zuid-Afrika) plaatsvond. Politieagenten schoten op 20.000 demonstranten die protesteerden tegen de zogeheten ‘pasjeswet’. Volgens deze pasjeswet moest eenieder van 16 jaar of ouder deze tonen als een agent of ambtenaar daar naar vroeg. De agent/ambtenaar kon daarmee controleren of betreffende persoon het recht had te verblijven op de plaats waar hij zich bevond. Deze pasjeswet gold alleen voor zwarte Zuid-Afrikanen. 59 demonstranten vonden de dood en vele tientallen raakten gewond. Op 9 augustus 1956 vond reeds een demonstratie van vrouwen plaats in Pretoria tegen de racistische pasjeswet, die al het woon- en werkverkeer controleerde. Deze dag wordt nu gevierd als de Zuid-Afrikaanse Vrouwendag. VN secretaris-generaal Ban Ki-Moon riep vandaag de politieke leiders in de wereld op om racisme streng te veroordelen, zie ook https://www.un.org/en/events/racialdiscriminationday/ .

Lees meer:

   

Pagina 4 van 193