OCaN Nieuws

OCAN wenst eenieder in het Koninkrijk un bon Pasku di Resurekshon, happy Easter, fijne Paasdagen!

zaterdag 19 april 2014 08:38

Jerónimo Cósida Noli me tangere 1570

Noli me tangere van Jerónimo Cósida, 1570.

   

OCAN-debat Europese verkiezingen: za. 17 mei 2014, Millinxparkhuis Rotterdam (20.00h)

donderdag 17 april 2014 18:44

  Rudy Lampe  Lara de Brito  Peter van de Mosselaar  Janine Costa D66 Marc Frans CDA nr. 8  Maruschka StV mars  Adriana Hernandez 50pluspartij Jamila Yahyaoui

Enkele kandidaten voor het Europees Parlement, v.l.n.r.: Rudy Lampe (Ik Kies voor Eerlijk), Lara de Brito (GroenLinks), Peter van de Mosselaar (Ik Kies voor Eerlijk), Janine Costa (D66), Marc Frans (CDA), Maruschka Gijsbertha (PvdA), de eerste en enige kandidate met een Mexicaanse achtergrond, Adriana Hernandez (50+partij) en Jamila Yahyaoui (SP).

Op wo. 22 mei 2014 mag elke burger met een Europees paspoort stemmen voor het Europees Parlement. Dat wil zeggen: ook de inwoners van het Caribisch deel van het Koninkrijk. Dat kan pas sinds 2009 naar aanleiding van een uitspraak van het Europees Hof van Justitie in het Arrest Eman/Sevinger, die bepaalde dat beide Arubanen ten onrechte waren uitgesloten van het kiesrecht.

En daarmee geven wij meteen aan hoe belangrijk het Europees burgerschap is voor (Caribische) Nederlanders: het Europees Parlement als mede-wetgever in Europa draagt bij aan een betere rechtspositie. Maar Europa is voor nog veel meer zaken belangrijk: voor vrede, welvaart, gelijke kansen, een groene economie. Maar méér Europa betekent voor sommigen ook: meer migratie, meer onzekerheid, verdringing op de arbeidsmarkt, hoge uitgaven door de eurocrisis en bankencrisis, minder behoud van eigen cultuur en identiteit.

Wat betekent de Europese Unie eigenlijk voor u persoonlijk? Waarom moet u stemmen en vooral: op wie? Welke zijn de deelnemende partijen, wie zijn de kandidaten?

OCAN nodigt eenieder uit om aanwezig te zijn op het Europese verkiezingsdebat op zaterdagavond 17 mei 2014 in het Millinxparkhuis (o.v.), Millinxstraat 69, in Rotterdam Zuid. Inloop is 19.15h, aanvang 20.00h (tot 22.00h). Tijdens het debat gaat een aantal kandidaten met elkaar in debat over belangrijke onderwerpen die u als Caribisch-Nederlandse en EU-burger raken, maar ook het Caribisch deel van het Koninkrijk, aan de EU geassocieerd als 'Landen en Gebieden Overzee' (LGO). Deelnemers zijn onder meer Maruschka Gijsbertha (PvdA), Marc Frans (CDA), Adriana Hernandez (50+partij, Mexicaanse) en Janine Costa (D66) (o.v.).  

Caribisch-Nederlandse kandidaten bij de 'EP' verkiezingen zijn: Maruschka Gijsbertha, Marc Frans, Rudy Lampe (Aruba) en Peter van de Mosselaar (Bonaire), de laatste twee van de partij Ik Kies voor Eerlijk. De namen van alle Nederlandse kandidaten zijn te zien op http://europedecides.eu/candidates/election-lists/nl/http://europedecides.eu/candidates/election-lists/nl/.

Eenieder is van harte welkom de 17e mei! Toegang is gratis.

Bron: OCAN redactie.

 

 

   

Djabièrnè Santu 2014

donderdag 17 april 2014 18:13

Duccio de Buoninsegna Siena Italia 1255-1318

Duccio di Buoninsegna, Sienna, Italië, 1255-1318.

 

Vrijdag, 18 april 2014, Djabièrne Santu, Goede Vrijdag, Good Friday, is het kantoor van OCAN gesloten.

Bron: OCAN redactie.

   

Capricorne op African American Film Festival (VS) 28 april 2014

maandag 14 april 2014 09:53

De Wonderboom José Maria Capricorne documentaire Tanja Fraai  

Foto: José Maria Capricorne en Tanja Fraai (Caribische Letteren). Foto rechts: filmfestival Langston Hughes.

 

De documentaire ‘De Wonderboom, kunst van Capricorne’ is geselecteerd voor het Langston Hughes African American Film Festival. Dit jaarlijks Festival vindt plaats van 26 april tot en met 4 mei in Seattle (VS).
De documentaire van Tanja Fraai en Mike Ho-Sam-Sooi wordt op maandag 28 april vertoond.

Lees meer:

   

Pagina 1 van 142