OCaN Nieuws

Mito Croes benoemd tot lid van de Raad van State van het Koninkrijk voor Aruba

woensdag 17 september 2014 12:35

Mito Croes Europese verkiezingsdebat

Mr. dr. Mito Croes, keynote spreker OCAN Europese verkiezingsdebat 17 mei 2014.

De Rijksministerraad heeft op voorstel van minister Plasterk van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties ingestemd met de voordracht voor benoeming van de heer dr. A.G. Croes tot lid van de Raad van State van het Koninkrijk voor Aruba. De benoeming gaat in op de dag van beëdiging.

De heer Croes (68 jaar) is geboren op Aruba. Hij is onder andere Statenlid geweest van de Nederlandse Antillen, minister van de Nederlandse Antillen, minister van Welzijnszaken van Aruba, gevolmachtigd minister van Aruba in Nederland en wetenschappelijk hoofdmedewerker Staats- en Bestuursrecht aan de universiteit van de Nederlandse Antillen. Bron: nieuwsbericht Rijksoverheid 05-09-2014Bron: nieuwsbericht Rijksoverheid 05-09-2014 

Op 17 mei jl. was dhr. Croes keynote spreker op het OCAN European-Dutch-Caribbean voices in the EU-parliament verkiezingsdebat, KLIK HIER voor zijn presentatie (42-53). In 2004 hield dhr. Croes een presentatie op het OCAN congres "De Antillen en Aruba met betrekking tot de Europese Unie".

Meneer Croes, wij zijn bijzonder trots op uw benoeming tot Raad van State van het Koninkrijk voor Aruba! Wij wensen u heel veel succes en zien uit naar een vruchtbare samenwerking.

Bestuur en medewerkers van OCAN.

 

   

Vandaag Prinsjesdag 2014. Hoe lang nog 'hulde aan de koloniën'?

dinsdag 16 september 2014 09:26

Linker-zijkant-Gouden-Koets

Gouden Koets. Foto: Slavernijenjij.nl (NiNsee)

Vandaag 16 september, de derde dinsdag in september, is het Prinsjesdag 2014. In 2011 schreef OCAN over de afbeelding Hulde aan de Koloniën op de Gouden Koets: "De afbeelding op de Gouden Koets geeft een beeld van waar een deel van de rijkdom van Nederland vandaan is gekomen. Het is belangrijk om te weten dat de inktzwarte periode van kolonialisme en slavernij een onderdeel vormt van de vaderlandse geschiedenis en gevolgen heeft voor het heden. De afbeeldingen op de Gouden Koets houden die herinnering paradoxaal genoeg levend, want de bedoeling van de gebruikers en de kunstenaar van het plaatsen van ‘Hulde aan de Koloniën’ lijkt een hele andere te zijn geweest…" Het is de vraag of, dan wel hoe lang, deze afbeelding op de Gouden Koets zal prijken; met veel symboliek staat de Koning als opperbestuurder verheven boven de burgers uit de koloniën. De afbeelding verwijst direct naar de stratificatie van mensen op basis van afkomst en kleur, waarbij bijvoorbeeld de Inlanders uit Nederlands-Indië de tweederangs status van 'Nederlands onderdaan niet-onderdaan' bezaten. De tot slaaf gemaakten in 'de West' bezaten tot 1863 in het geheel geen staatsburgerschap, omdat zij zich officieel niet mochten 'vestigen'. Er is niettemin traditie, maar er is ook vooruitgang. Momenteel lijkt het Koninklijk Huis - dat heel populair is in het Caribisch deel van het Koninkrijk - zich als instituut vast te houden aan de vervlogen tijd, toen de Koning nog "het opperbestuur der koloniën en bezittingen van het Rijk in andere werelddeelen" bezat (Grondwet 1848). Vóórdat de Gouden Koets in gebruik werd genomen (1901) gebruikte het Koninklijk Huis de Glazen Koets uit 1826, zie hieronder. 

Glazen Koets 1826

Glazen Koets. Foto: Hethuisvanoranje.nl

Bron: OCAN redactie.

 

 

 

 

 

 

 

   

Gezocht: Freelance/ZZP’er projectcoördinator verhuizing

vrijdag 12 september 2014 12:49

 

 De reactietermijn voor deze oproep is gesloten.

Advertentie opdracht projectcoordinatie verhuizing 1509 A

Advertentie opdracht projectcoordinatie verhuizing 1509 B

   

OCAN steunt deelnemers 48 Hour Film Project – Curaçao

donderdag 11 september 2014 13:30

Filmberoemdheid in 48 uur. OCAN steunt deelnemers 48 Hour Film Project – Curaçao

Persbericht 48HFP Curacao 9 september foto

WILLEMSTAD - Velen dromen ervan; acteren als Will Smith, regisseren als Steven Spielberg, special effects, editen, en de sfeer die hoort bij het maken van een film. Vroeger waren deze dromen onbereikbaar, maar met met de huidige technische mogelijkheden kan het. Het is nu zelfs op Curaçao mogelijk om deze droom waar te maken. Binnen 48 uur kan je 5000 dollar winnen en met je film schitteren op het prestigieuze Cannes Film Festival.

48 hour film project Curaçao maakt dit mogelijk. Wil je meedoen? Schrijf je dan in vóór 15 september en treed in de voetsporen van film professionals. Niet alleen Hollywood kent ze. Curaçao heeft ze ook. Raymi Sambo, Jasmine Sendar, Selwyn De Wind, Anton de Bies, QD Navarro en vele anderen verdienen hun geld met films maken.

In oktober wordt het 48 Hour Film Project voor het eerst gehouden op Curaçao. Het project wordt in meer dan 120 steden wereldwijd gehouden. Alle winnende films gaan door naar de internationale competitie in Hollywood waar ze 5000 dollar en een vertoning op het prestigieuze Film Festival in Cannes kunnen winnen. De succesformule van het 48 Hour Film Project draait om de verassingselementen die vlak voor de start pas bekend  zijn. In Curaçao is de kick off op vrijdag 3 oktober bij Teatro Luna Blou. Alle teams krijgen dan een genre, personage, object en een regel tekst. Met deze ingrediënten maken zij hun korte film tussen de 4 en 7 minuten die ze binnen 48 uur inleveren. Een vakjury bepaalt de winnaar tijdens een publieke vertoning van alle films op 8 oktober in Teatro Luna Blou.    OCAN steunt 48 Hour Film Project door het sponsoren van twee jongerenteams die wel de ervaring hebben opgedaan om films te kunnen maken maar niet de middelen om mee te doen aan het project.  

Filmmaker Selwyn de Wind die ooit bij Video Zoo begon, en vervolgens cum laude afstudeerde aan de Utrechtse Hogeschool voor de Kunsten juicht het project toe: 'Bij 48 Hour Film Project kunnen we niet op z'n Curaçao's uitstellen, na twee dagen zien we allemaal eindproducten van elkaar. Dat is het mooie van 48 Hour Film Project Curaçao.' Acteertalent Anton de Bies die zich in vier jaar tijd heeft opgewerkt tot de toneelacademie in Maastricht ziet kansen voor jongeren. 'Het project is een mogelijkheid voor jongeren die willen leren filmen. Als team leer je binnen 48 uur een resultaat neerzetten met elkaar.' Editor en regisseur QD Navarro, bekend van Area 51, legt uit dat 'wat dit project zo leuk maakt is de enorme challenge om in 48 uur het hele filmproces door te maken.'

Deelname aan 48 Hour Film Project Curaçao is ook mogelijk voor jongerenteams. Initiatieven zoals IFFR, Mediaschool en Art Rules Curaçao dragen bij aan een steeds groter aantal jongeren dat actief is met media. Om het project laagdrempelig te houden voor jongeren spoort 48 hour Film Project Curaçaose ondernemers in Nederland en op Curaçao aan om jongerenteams te steunen met het inschrijfgeld van 250 ANG. Voor bedrijven die sponsoren is exposure via het 48 Hour Film netwerk mogelijk.

Tot 15 september kunnen Curaçaose teams zich voor een verlaagd 'early bird' tarief van 250 ANG inschrijven via de website www.48hourfilm.com/curacaowww.48hourfilm.com/curacao .

Extra weetjes:

Raymi Sambo: Het 48 Hour Film Project kreeg op Curaçao voor het eerst bekendheid toen de doorgewinterde Curaçaose acteur Raymi Sambo 48 Hour Rotterdam 2013 won met zijn film 'Premier'.

Curaçao is het eerste Caribische (ei)land waar dit project wordt gehouden.

   

Pagina 7 van 160