Rijkdom van de maand


Elke maand verschijnt op deze site een Rijkdom van de Maand. Een serie portretten van gewone, maar hele bijzondere Antilliaanse jongeren in Nederland. Jongeren die door hard te werken hun talenten optimaal benutten. Normaal hoor je nooit iets over hen, maar zij zijn het die een voorbeeld moeten zijn voor komende generaties. De Rijkdom van de Maand verschijnt op initiatief van OCaN. OCaN vindt het de hoogste tijd om een positief geluid te laten horen over de vele Antilliaanse jongeren die het goed doen in Nederland.


Mita Filesia, van niets naar iets

Mitaportret1

Ruim acht jaar is ze in Nederland. Ze studeerde, is fulltime adviseur bij de overheid en daarnaast vond ze met haar eigen webwinkel een gat in de markt. En niets is haar aan komen waaien; ze deed het allemaal zelf. Mita Filesia is 27 jaar en heeft het gemaakt in Nederland. Hoe? Met heel veel strijdlust, zegt ze zelf. "Makkelijk is het zeker niet, maar het kan."

Door Matthijs Voortman

 

Lees meer:

   

Alles wat ik had, zat in een plastic tasje

Frenshelo_3

Het lijkt of Frenshelo Janzen (23) voor het eerst in zijn leven huilt. "Ik weet niet waarom", zegt hij. Als hij verder praat, wordt dat wel duidelijk. Vanaf zijn elfde stond hij er vrijwel alleen voor in Nederland. Hij kwam in de drugsscene terecht. De ommekeer kwam toen zijn zoontje werd geboren. "Ik dacht: ik wil niet meer zo leven".

Door Matthijs Voortman

Lees meer:

   

Een ‘kleine man' met een missie

edsel_ocan_introEdsel Leito kwam op zijn tiende van Curaçao naar Nederland. Vanaf dag één heeft hij bewust nauwelijks meer Papiaments gesproken. Antillianen in zijn buurt namen hem dat niet in dank af. Maar Edsel Leito deed het met een reden: slagen in Nederland. Dat kon volgens hem niet door in de ‘Antillianenkliek' te blijven hangen. Nu heeft hij zijn droom verwezenlijkt. Hij is militair. Hij was zelfs als enige Antilliaan in Afghanistan. De mensen die hem als verrader zagen, hebben nu respect voor hem.

Door Matthijs Voortman

Lees meer:

   

Alwin Jolliffe: een ongelukkige zegen

alwinjoffre

Hij is de perfecte werknemer: trouw, hardwerkend en goudeerlijk. Alwin Jolliffe (24) is bescheiden en bereid om tot het uiterste te gaan. Vrienden roemen hem om zijn positivisme. En toch vindt hij zichzelf geen rolmodel. Onbegrijpelijk. Hij is het levende bewijs dat het cliché ‘na regen komt zonneschijn' maar al te waar is. Vanwege een ernstige ziekte verloor hij zijn vingers. Maar zit niet bij de pakken neer. Hij heeft iets negatiefs omgezet in iets positiefs. ,,Als dit de enige manier was om mijn leven om te keren dan ben ik dankbaar voor deze ervaring.''

Door Nelly Rosa

Lees meer:

   

Pagina 1 van 2