Artikel 1-lezing 2019: 'Discriminatie door algoritmes'

De Afdeling Staatsrecht, Bestuursrecht en Rechtstheorie en het Studie- en Informatiecentrum Mensenrechten organiseren de

Artikel 1-lezing 2019: Discriminatie door algoritmes

Vrijdag 5 april 2018, 15:00 tot 17:00 uur

(thee en koffie vanaf 14:30 uur; borrel tot 18:00 uur)

Academiegebouw Utrecht, Kannunikenzaal

***

Algoritmes bepalen in toenemende mate ons leven. Vaak is dat handig: we krijgen nuttige resultaten te zien als we een zoekmachine gebruiken, algoritmes kunnen helpen grote hoeveelheden beslissingen snel te nemen, en ze kunnen zelfs de politie aanwijzingen geven over risicogebieden. Tegelijkertijd  schuilen er risico’s van discriminatie in het gebruik van algoritmes. Vaak zijn er (onbewust) stereotypen ingebouwd in algoritmes of zijn de data waarmee ze werken gekleurd. Daardoor kan hun toepassing nadelig uitwerken voor bepaalde personen of groepen. Te denken is aan prijsdiscriminatie op internet, waarbij bijvoorbeeld de prijs van een barbecue afhankelijk is van de vraag of een man of een vrouw hem wil kopen, of aan een algoritme dat tot gevolg heeft dat de politie vaker surveilleert in wijken waar veel mensen met een migratieachtergrond wonen. 

De jaarlijkse Artikel 1-lezing van de Universiteit Utrecht wijden we dit jaar dan ook aan discriminatie door algoritmes. Vanwege de veelzijdigheid en complexiteit van het onderwerp zullen vier sprekers aan het woord komen. Jeroen van den Hoven (hoogleraar ethiek en technologie aan de TU Delft) zal een technologisch-ethisch perspectief geven op de materie; Bart Jan van Ettekoven (voorzitter Afdeling Bestuursrechtspraak bij de Raad van State en hoogleraar staats- en bestuursrecht aan de Universiteit van Amsterdam) besteedt aandacht aan de vraag hoe in de rechtspraak met het risico van discriminatie door algoritmes wordt omgegaan; Anna Gerbrandy (hoogleraar mededingingsrecht bij de Universiteit Utrecht) gaat in op de vraag hoe regulering van nieuwe technologieën het beste vorm kan krijgen; en Frederik Zuiderveen Borgesius (onderzoeker bij LSTS Law, Science, Technology & Society, Vrije Universiteit Brussel) bespreekt de problematiek vanuit het gegevensbeschermingsrecht en de Europese gelijkebehandelingsrichtlijnen.

Het aantal plaatsen voor deze lezing is beperkt tot 70, dus we werken met een systeem van aanmelding. Als u niet kunt worden toegelaten, dan ontvangt u uiteraard bericht. Aanmelden voor deze lezing kan door voor 29 maart 2019 een e-mail te sturen naar .

Evenement Details

Datum 05-04-2019 15:00
Einddatum 05-04-2019 07:00
Locatie Utrecht, Universiteit Utrecht Academiegebouw

Donaties

Wilt u een gift of donatie doen

Zelfs de kleinste giften zijn voor ons van grote betekenis.

Maak een afspraak

+31 70 380 33 01

Beltijden

Maandag t/m vrijdag: 09:00 - 17:00
Zaterdag en Zondag: Gesloten

Adres

Binckhorstlaan 117
2516 BA Den Haag

Aanmelden nieuwsbrief