NiNsee Lezing: Het Witte Geweten - #1 Privilege in het onderwijs

17 mei Pakhuis De Zwijger - Lezing: Het Witte Geweten - #1 Privilege in het onderwijs

Toegang gratis: https://dezwijger.nl/programma/privilege-in-het-onderwijs

Hoe staat het ervoor met het geweten rondom slavernijverleden en kolonialisme in het onderwijs? Voor deze drieluik heeft het Nationaal instituut Nederlands slavernijverleden en erfenis (NiNsee) een zeer ongebruikelijke programmering in elkaar gezet namelijk: alleen maar witte mensen op het podium! De motivatie hierachter is dat het gesprek zal gaan over het witte geweten tegenover het koloniaal verleden en slavernij waarbij ‘white privilege’ centraal staat en ter discussie zal worden gesteld. We gaan het verdiepende gesprek aan met witte mensen die zich inzetten voor meer aandacht aan slavernij verleden en culturele dekolonisatie in het onderwijs rondom de vraag hoe we verder kunnen komen.

Sprekers

  • Philip Wagner: Een Nederlandse econoom en hoogleraar Global Economy & Governance aan de Inter-Continental University of the Caribbean (ICUC) in Willemstad (Curaçao). Verder is hij ondernemer/bestuurder van de Wagner Group en programmadirecteur van AOG School of Management.
  • Jeroen Rijlaarsdam: Rector-bestuurder van het Ir. Lely Lyceum in Amsterdam
  • Angelie Sens: Cultuurhistoricus met specialismes op de terreinen 'kolonialisme', slavenhandel, slavernij en abolitionisme, alsmede de media in de voormalige Nederlandse koloniën. Haar proefschrift is getiteld 'Mensaap, heiden, slaaf'. Nederlandse visies op de wereld rond 1800 
  • Valika Smeulders: Studeerde Talen en Culturen van Latijns Amerika aan de Universiteit Leiden en de Universidad Iberoamericana in Mexico. Zij promoveerde aan de Erasmus Universiteit Rotterdam op een proefschrift over de presentatie van het slavernijverleden in Suriname, Curaçao, Ghana en Zuid-Afrika.

TICKETS: https://dezwijger.nl/programma/privilege-in-het-onderwijs

Drieluik Het Witte Geweten

De zwarte kritiek is niet mals: witte mensen genieten ‘white privilege’, prediken onschuld en reageren vaak gekwetst als ze worden aangesproken. Gelukkig passen niet alle witte mensen in dat beeld. Velen handelen al gewetensvol: zij steunen aandacht voor het slavernijverleden en culturele dekolonisatie, zij ijveren voor diversiteitsbeleid en verzetten zich tegen Zwarte Piet.

In drie debatten worden vertegenwoordigers van het witte geweten uit het onderwijs, de politiek en de media aan de tand gevoeld. Hierbij is de vraag: in hoeverre hapert dit geweten doordat witten altijd in hun comfortzone blijven en zwarte eisen slechts voor de vorm worden meegenomen in verschillende beleidsagenda’s?

Daar tegenover staat wel dat er bij een werkelijk gelijkwaardig gesprek ook wederzijdse ruimte moet zijn voor kritiek. Hierbij moeten  witte mensen ook hun oprechte twijfels over sommige van de zwarte eisen en hun interpretaties van verschillende situaties kunnen uiten. Dus hoe kunnen we komen tot een gelijkwaardige dialoog zonder witte kramp of verlegenheid?

Evenement Details

Datum 17-05-2019 20:00
Einddatum 17-05-2019 23:55
Locatie Amsterdam, Pakhuis De Zwijger

Donaties

Wilt u een gift of donatie doen

Zelfs de kleinste giften zijn voor ons van grote betekenis.

Maak een afspraak

+31 70 380 33 01

Beltijden

Maandag t/m vrijdag: 09:00 - 17:00
Zaterdag en Zondag: Gesloten

Adres

Binckhorstlaan 117
2516 BA Den Haag

Aanmelden nieuwsbrief