Skip to main content

Theatervoorstelling: "We hadden Liefde, We Hadden Wapens" – Urban Myth

Uitnodiging We Hadden Liefde Urban Myth foto Jean van Lingen WEB Ocan Caribisch

Vanaf 15 september is de muziektheatervoorstelling We hadden Liefde, We hadden Wapens van Urban Myth opnieuw te zien in theaters door het hele land. Het vertelt het verhaal van de Amerikaanse burgerrechtenactivist Robert F. Williams die in de jaren 60 tegen de ongelijke behandeling van Afro-Amerikaanse mensen en de constante dreiging van de Ku Klux Klan streed. De voorstelling heeft een gloednieuwe sterrencast bestaande uit o.a. Pearl Jozefzoon, Carolina Dijkhuizen en Tarikh Janssen.
#wehaddenliefdewehaddenwapens speelt van 15-25 september in DeLaMar en gaat daarna op tournee in het land t/m 3 december. 

Meer info en speellijst: 

https://urbanmyth.nl/voorstellingen/we-hadden-liefde-we-hadden-wapens-2/ 


Over de voorstelling

In het streng gesegregeerde zuiden van de Verenigde Staten leven zwart en wit tot in bizar detail van elkaar gescheiden. Robert F. Williams, een belangrijke aanjager van de burgerrechtenbeweging roept de zwarte gemeenschap op zich te bewapenen en wordt al snel als staatsgevaarlijk beschouwd. Robert wordt gedreven door zijn idealen en zijn passie, maar in zijn slipstream neemt hij zijn vrouw Mabel en zoon John met zich mee. We hadden liefde, we hadden wapens is een voorstelling over verzet, het recht op je eigen lichaam, liefde, persoonlijke offers en de blues. 

Interview: Verzet, Soul en Blues in muziektheatervoorstelling We hadden Liefde, We hadden Wapens!

De muzikale voorstelling We Hadden Liefde, We Hadden Wapens van Urban Myth trok vijf jaar geleden volle zalen. Dit najaar is de voorstelling van 15 september t/m 3 december opnieuw te zien in theaters door het hele land. We hadden liefde, We hadden wapens vertelt het verhaal van de Amerikaanse burgerrechtenactivist Robert F. Williams die in de jaren 60 tegen de ongelijke behandeling van Afro-Amerikaanse mensen en de constante dreiging van de Ku Klux Klan streed. De voorstelling heeft een gloednieuwe sterrencast bestaande uit Pearl Jozefzoon, Carolina Dijkhuizen, Hajo Bruins, Nyncke Beekhuyzen, Tarikh Janssen en Leovegildo Vieira. Regisseur Jörgen Tjon A Fong en zangeres/actrice Pearl Jozefzoon vertellen over de reprise.

Waarom een terugkeer na zo’n lange tijd?
Jörgen: “Ik denk dat de maatschappelijke actualiteit voor deze voorstelling nog groter is dan vijf jaar geleden. De Black Lives Matter beweging is de afgelopen vijf jaar geëxplodeerd. Ook in Nederland heeft institutioneel racisme zich geopenbaard. We zijn constant bezig om de maatschappij opnieuw te evalueren. Waar staan we nu? Hoe praten we hierover met elkaar? Welke termen gebruiken we? Welke consequenties zijn aan uitspraken verbonden en hoe terecht is het dat mensen gecanceld worden. Dit verhaal uit Amerika over de strijd voor gelijke rechten voor zwarte mensen, snijdt thema’s aan waar mensen nu echt mee bezig zijn.”

Wat trok jou aan in dit verhaal Pearl?
Pearl: De voorstelling voelt heel urgent. Het verhaal zet mensen aan het denken. Daarbij laten we geen eenzijdig maar een eerlijk verhaal zien. We belichten verschillende kanten, ook van de personages. Je krijgt echt the good and the bad. Voor mij is dit echt een andere vorm van theater maken vergeleken bij wat ik normaal doe. Ik geniet van beide, maar ook ik voel hier de urgentie. Verder speelt Carolina Dijkhuizen mee en zij is echt mijn grote voorbeeld sinds de middelbare school. Toen ik haar in Aida zag wist ik ‘dit wil ik ook doen. Maar de hele cast is heel tof. Op het podium zie ik hun kunst. Hoe ze woorden tot leven brengen. Dat vind ik fantastisch.

Welke rol speelt de rhythm & blues en soul uit de jaren 60 in de voorstelling?
Jörgen: In de voorstelling zitten fantastische bekende en minder bekende nummers die ook op zichzelf staan, maar door dit verhaal ben je je ineens bewust waar ze uit voort zijn gekomen. Dat geeft een extra emotionele laag.
Pearl: Muziek is een kunstvorm waarmee je het gevoel van mensen kunt bereiken. Ik speel meerdere rollen maar ben vooral zingende verteller. Al zingend vertel ik hoe de situatie in de jaren 60 was voor de Afro-Amerikaanse mensen. De bedreiging, het lynchen het moorden zonder geldige reden. Het is echt onderdeel van het verhaal.


Waarom is een verhaal uit de jaren 60 relevant voor mensen nu?
Pearl: Het is een voorstelling over ongelijkheid. Dat thema speelt nog steeds. Nog steeds zijn er groepen die onderdrukt worden. Niet alleen vanwege hun kleur, maar ook vanwege hun gender, leeftijd, sociale klasse of omdat ze tot de LGBTIQ+ gemeenschap behoren.
Jörgen: Het is een verhaal over verzet, over opkomen voor jezelf en voor je rechten. We wijzen niet met een vingertje, want het gaat niet over wie er schuld heeft, maar we laten wel zien hoe systemen mensen kunnen vermalen. Je hoeft niet zwart te zijn om dat te voelen en te begrijpen.

 

  

Evenement-informatie

Startdatum 15-09-2022 20:00
Einddatum 24-09-2022 22:00
Locatie Amsterdam, Nieuwe DeLaMar Theater

Donaties

Wilt u een gift of donatie doen

Zelfs de kleinste giften zijn voor ons van grote betekenis.