Skip to main content

Waarschuwing

JUser: :_load: Kan gebruiker met ID: 983 niet laden

Actualiteiten

De strijd voor gelijke rechten voor LHBTI-ers binnen het Koninkrijk der Nederlanden: Ocan in gesprek met documentairemaker Sebastiaan Kes

08 december 2015

Schermafbeelding One Kingdom One Love 2015 12 05 om 11.58

 

 

 

 






 

 

De documentaire One Kingdom, One Love welke op 13 december 2015 tijdens het eerste International Queer & Migrant Filmfestival in première gaat, gaat over de strijd voor gelijke rechten voor LHBTI-ers binnen het Koninkrijk der Nederlanden. De initiatiefnemers van de Koninkrijksboot worden in de documentaire gevolgd tijdens de week van Amsterdam Gay Pride 2015.  De Koninkrijksboot  kreeg  de prijs voor “Beste verbeelding van het thema #Share” door de jury van  de Amsterdam Gay Pride parade toegekend. Deze prijs zet seksuele diversiteit  in het Koninkrijk definitief op de kaart. Dit is ook betekenisvol voor de landen in het Caribische gebied en Zuid Amerika, kortom internationaal.  De Koninkrijksboot was een gezamenlijk initiatief van de LHBTI-organisaties van de eilanden, het Arubahuis, Dushi & Proud en AGP (Amsterdam Gay Pride) ter gelegenheid van de viering van '200 jaar Koninkrijk'.


Antilliaans Dagblad 8augustus2011 Ocan Dushi & Proud
In 2011 realiseerde Ocan Dushi & Proud, de eerste speciaal voor Caribische Nederlanders boot in de geschiedenis van de Amsterdam Gay Pride parade. Deze primeur  werd een enorme hit onder de ruim 400.000 toeschouwers en zorgde voor de nodige aandacht van de media zowel in Nederland als op de eilanden. (Zie video NTR) Seksuele diversiteit is een van de thema's waar Ocan zich in het bijzonder voor inzet.  

In de aanloop naar de wereldpremière en de daaropvolgende vertoning op 15 december 2015 bij het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties sprak Ocan met de maker van One Kingdom, One Love, Sebastiaan Kes over zijn ervaringen en leerpunten als resultaat van het verdiepen in het thema seksuele diversiteit  in het  Koninkrijk en in het bijzonder over de acceptatie van de LHBTI gemeenschap binnen de Caribische Nederlandse gemeenschap.

Kes merkte op dat "er grote verschillen zijn tussen de culturen van de verschillende eilanden." Een aparte benadering wat betreft het bespreekbaar maken van seksuele diversiteit is op zijn plaats. Dit fenomeen  was voor de documentairemaker niet onbekend. Wat hem wel verbaasde was de mate waarin een speciale benadering nodig bleek eenmaal  aangekomen in De West.

Op de grotere eilanden Aruba, Curaçao en Sint Maarten – allemaal landen binnen het Koninkrijk – willen paren van gelijk geslacht graag kunnen trouwen.  Op Bonaire, Sint Eustatius en Saba – de zogeheten BES-eilanden – waar de Nederlandse huwelijkswetgeving  eind 2012 van kracht ging - mogen ze trouwen, maar maken ze er vanwege de sociale druk en geloofsovertuiging geen gebruik van. Kes concludeert : "Er is nog veel te winnen op het gebied van het bespreekbaar maken van seksuele diversiteit in het Caribisch deel van het Koninkrijk. Ik hoop dat One Kingdom, One Love daar een positieve bijdrage aan kan leveren".

Voorafgaand aan de première vindt er onder leiding van Tanja Fraai een panelgesprek plaats met onder meer mr. Boris Dittrich van Human Rights Watch en Ocan voorzitter drs. Glenn Helberg.  Toegang tot het panelgesprek is gratis.

De vertoning bij het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties wordt ook door een Q&A gevolgd waar Sebastiaan Kes en enkele hoofdpersonen uit de documentaire aanwezig zullen zijn. Toegang tot de vertoning en Q&A is gratis. Inschrijving vereist.

 

 

Meer Actualiteiten

Donaties

Wilt u een gift of donatie doen

Zelfs de kleinste giften zijn voor ons van grote betekenis.