Waarschuwing

JUser: :_load: Kan gebruiker met ID: 983 niet laden

Actualiteiten

Filmpremière: ‘De wereld heeft gezicht verloren ‘, ma. 7 december 2015 (20.00h), Amsterdam

30 november 2015

 Cindy Kerseboom Ocan premiere
Na eerdere vertoningen van twee documentaires over Edgar Cairo en Frank Martinus Arion uit het drieluik van Cindy Kerseborn over Nederlandse schrijvers uit de West, nu het sluitstuk: de documentaire over de Surinaams-Nederlandse auteur Astrid H. Roemer (Paramaribo 1947): De wereld heeft gezicht verloren. 

Astrid H. Roemer is een van de grote zwarte feministische vrouwen in Nederland. In de jaren ’70 kwam ze hier naartoe vanuit Suriname. Haar boeken, dichtbundels en toneelstukken kaartten schurende onderwerpen aan, zoals seksisme, discriminatie, racisme en homoseksualiteit. Geen enkele zwarte schrijver uit de kolonieën heeft dit in Nederland zo scherp neergezet in literatuur. Roemer denkt niet in hokjes; de wereld is van ons allemaal. Haar thema’s zijn nu actueler dan ooit.

Centraal in deze film staat het leven en werk van Astrid H. Roemer, maatschappelijk zeer geëngageerd, leefde zij toch gedurende vijftien jaar in volstrekte verborgenheid en anonimiteit. Voor het eerst treedt zij nu weer in de openbaarheid. Het gaat in deze documentaire over de betekenis van het schrijversvak voor haar en de visie van anderen daarop en over het taboe op de ‘decembermoorden’ op 8 december 1982 in Suriname. Roemer beschreef een fictief westers 2 tribunaal: alle grenzen dicht en de volkeren gaan met elkaar in conclaaf over de schuldvraag. In de documentaire wordt dit omgedraaid: Vier vrouwen - zwart en wit – discussiëren over deze schuldvraag in Rechtbank Den Haag.

Vijftien jaren lang trok Roemer rond met kat, laptop en rugzak. Niemand wist meer waar ze was. De film verhaalt van een fascinerende zoektocht naar een van de meest markante Caraïbisch Nederlandse schrijvers, die al die jaren bleek te werken aan het tweede deel van haar autobiografie, aan een libretto en een nieuwe roman.

De première begint om 20.00 uur (zaal open vanaf 19.30 uur) en vindt plaats in het Theater van ’t Woord van de Openbare Bibliotheek Amsterdam, Oosterdokskade 143, 1011 DL Amsterdam. Telefoon: 020 523 0900. Entree: Normaal €10, met OBA pas €5; met Stadspas €5; Studenten €5; wie zeker wil zijn van een plaats doet er goed aan tevoren te reserveren: http://oba.nl/activiteit.roemer.html 

Meer Actualiteiten

Donaties

Wilt u een gift of donatie doen

Zelfs de kleinste giften zijn voor ons van grote betekenis.

Maak een afspraak

+31 70 380 33 01

Beltijden

Maandag t/m vrijdag: 09:00 - 17:00
Zaterdag en Zondag: Gesloten

Adres

Stichting Ocan
Parkstraat 32, Unit 2.14
2514 JK Den Haag

Aanmelden nieuwsbrief