In mei en juni 2015 organiseren Ocan en de directie Koninkrijksrelaties van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties een reeks groepsgesprekken tussen mr. dr. Arkenbout, de directeur van de directie, en groepen jongeren uit de Caribisch-Nederlandse gemeenschap. De heer Arkenbout wil graag een groepsgesprek aangaan met hoogopgeleide ‘jonge talenten’ of ‘nieuwe generaties’ uit het Caribisch deel van het Koninkrijk om te weten te komen hoe zij de ontwikkelingen volgen in de herkomstlanden, wat zij van de ontwikkelingen binnen het Koninkrijk der Nederlanden vinden, of er sprake is van een ‘Koninkrijksgevoel’ en of zij de ambitie hebben om deze uit te dragen en hoe zij het Koninkrijk in de toekomst zien.
Turfmarkt 147 Den Haag
De zon schijnt op de Turfmarkt waar jongeren - studenten en professionals - van de eilanden Aruba en Curaçao op het ministerie verzamelen om hun meningen over de samenwerkingsverbanden binnen het Koninkrijk en visie hiervoor te delen. Ook zijn zij benieuwd naar de verantwoordelijkheden van de directie.
In een informele setting geeft dhr. Arkenbout, vergezeld door enkele beleidsmedewerkers een introductie over de relatie tussen de Europese en Caribische delen van het Koninkrijk der Nederlanden. Onder het genot van diverse hapjes komen de discussies snel op gang.
Curaçao – 12 mei: Er moet meer in het onderwijs aan weerskanten worden geïnvesteerd.
Uit de discussie worden verschillende onderwerpen aangesneden met betrekking tot gelijkwaardigheid tussen de Curaçaose en Nederlandse volk en hoe dit, vanuit cultureel oogpunt, de samenwerking op bestuurlijk en politiek niveau beïnvloedt, onderwijs, meer specifiek een onevenredige verdeling in schoolcurricula wat betreft aardrijkskunde & de gezamenlijke geschiedenis tussen het Westen en Oosten en hoe kunst aan bewustwording kan bijdragen. Een hoofdonderwerp onder de deelnemers blijkt buitenschoolse opvang op Curaçao.
Binnen de groep Curaçaoënaars wordt erkend dat het nodige aan Koninkrijksgevoel kan worden gedaan. Educatie wordt geïdentificeerd als belangrijkste pijler voor de samenwerking in de toekomst.
Aruba – 13 mei: win-winsituatie.
We keren terug naar de Veluwe-zaal. Hoofdonderwerp op dag twee van de groepsgesprekken is de rol die Aruba binnen het Koninkrijk kan spelen. Autonomie, verschillen in culturele identiteit binnen het Caribische deel van het Koninkrijk , het lokale politieke landschap die als “twee kampen” omschreven wordt en invloeden van buitenaf zoals wat het toerisme van voornamelijk de Verenigde Staten teweeg heeft gebracht , zijn de (sub)onderwerpen die het hoofdonderwerp vormgeven en het gesprek verder kleuren.
Binnen de groep Arubanen wordt eveneens erkend dat het nodige aan Koninkrijksgevoel kan worden gedaan. Onder deze groep heerst een luide stem dat als partners de Caribische en Europese kanten wat voor elkaar kunnen betekenen.
Geïnteresseerden zijn nog van harte welkom zich in te schrijven voor de gesprekken bij het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. De groepsgesprekken zijn uitgelezen kansen om zowel de Caribisch-Nederlandse gemeenschap een behoorlijke stap dichterbij de Rijksoverheid te brengen als de Rijksoverheid dichterbij de Caribisch-Nederlandse gemeenschap te brengen.
Sint Maarten : woensdag 3 juni 15.00 - 17.30uur
Bonaire : donderdag 4 juni 15.00 - 17.30uur
Saba : dinsdag 23 juni 15.00 - 17.30uur
Sint Eustatius : dinsdag 23 juni 15.00 - 17.30uur
Wilt u een gift of donatie doen
Zelfs de kleinste giften zijn voor ons van grote betekenis.
Maak een afspraak
Maandag t/m vrijdag: 09:00 - 17:00
Zaterdag en Zondag: Gesloten
Stichting Ocan
Parkstraat 32, Unit 2.14
2514 JK Den Haag