Waarschuwing

JUser: :_load: Kan gebruiker met ID: 983 niet laden

Actualiteiten

Groepsgesprekken directie Koninkrijksrelaties: een eerste terugblik

18 mei 2015

In mei en juni 2015 organiseren Ocan en de directie Koninkrijksrelaties van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties  een reeks groepsgesprekken tussen mr. dr. Arkenbout, de directeur van de directie, en groepen jongeren uit de Caribisch-Nederlandse gemeenschap.  De heer Arkenbout wil graag een groepsgesprek aangaan met hoogopgeleide ‘jonge talenten’ of ‘nieuwe generaties’ uit het Caribisch deel van het Koninkrijk om te weten te komen hoe zij de ontwikkelingen volgen in de herkomstlanden, wat zij van de ontwikkelingen binnen het Koninkrijk der Nederlanden vinden, of er sprake is van een ‘Koninkrijksgevoel’ en of zij de ambitie hebben om deze uit te dragen en hoe zij het Koninkrijk in de toekomst zien. 

Turfmarkt 147 Den Haag

De zon schijnt op de Turfmarkt waar jongeren  - studenten en professionals  - van de eilanden Aruba en Curaçao op het ministerie verzamelen  om hun meningen over de samenwerkingsverbanden binnen het Koninkrijk en visie hiervoor te delen. Ook zijn zij benieuwd naar de verantwoordelijkheden van de directie.

In een informele  setting geeft dhr. Arkenbout, vergezeld door enkele beleidsmedewerkers een introductie over de relatie tussen de Europese en Caribische delen van het Koninkrijk der Nederlanden. Onder het genot van diverse hapjes komen de discussies snel op gang.

Curaçao – 12 mei: Er moet meer in het onderwijs aan weerskanten worden geïnvesteerd.

Uit de discussie worden verschillende onderwerpen aangesneden met betrekking tot  gelijkwaardigheid tussen  de Curaçaose en Nederlandse volk en hoe dit, vanuit cultureel  oogpunt, de samenwerking op bestuurlijk en politiek niveau beïnvloedt, onderwijs, meer specifiek een  onevenredige verdeling in schoolcurricula wat betreft aardrijkskunde & de gezamenlijke geschiedenis tussen het Westen en Oosten en hoe kunst aan bewustwording kan bijdragen. Een hoofdonderwerp onder de deelnemers blijkt buitenschoolse opvang op Curaçao. 

Binnen de groep Curaçaoënaars wordt erkend dat het nodige aan Koninkrijksgevoel kan worden gedaan.  Educatie wordt geïdentificeerd als belangrijkste pijler voor de samenwerking in de toekomst. 

Aruba – 13 mei: win-winsituatie. 

We keren terug  naar de Veluwe-zaal.  Hoofdonderwerp op dag twee van de groepsgesprekken is de rol die Aruba binnen het Koninkrijk kan spelen.  Autonomie, verschillen in culturele identiteit binnen het Caribische deel van het Koninkrijk , het lokale politieke landschap die als “twee kampen” omschreven wordt en  invloeden van buitenaf zoals wat het toerisme van voornamelijk de Verenigde Staten teweeg heeft gebracht , zijn de (sub)onderwerpen die het hoofdonderwerp vormgeven en het gesprek verder kleuren. 

Binnen de groep Arubanen wordt eveneens erkend dat het nodige aan Koninkrijksgevoel kan worden gedaan. Onder deze groep heerst een luide stem dat als partners de Caribische en Europese kanten  wat voor elkaar kunnen betekenen.

Vervolggesprekken

Geïnteresseerden zijn nog van harte welkom zich in te schrijven voor  de gesprekken bij het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. De groepsgesprekken zijn  uitgelezen kansen om  zowel de Caribisch-Nederlandse gemeenschap een behoorlijke stap dichterbij de Rijksoverheid  te brengen als de Rijksoverheid dichterbij de Caribisch-Nederlandse gemeenschap te brengen. 

Sint Maarten      :  woensdag 3 juni             15.00 - 17.30uur                                                                                                                  

Bonaire              :  donderdag 4 juni            15.00 - 17.30uur                                                                                                              

Saba                  :  dinsdag 23 juni               15.00 - 17.30uur

Sint Eustatius     :  dinsdag 23 juni               15.00 - 17.30uur

 

 

Meer Actualiteiten

Donaties

Wilt u een gift of donatie doen

Zelfs de kleinste giften zijn voor ons van grote betekenis.

Maak een afspraak

+31 70 380 33 01

Beltijden

Maandag t/m vrijdag: 09:00 - 17:00
Zaterdag en Zondag: Gesloten

Adres

Stichting Ocan
Parkstraat 32, Unit 2.14
2514 JK Den Haag

Aanmelden nieuwsbrief