Waarschuwing

JUser: :_load: Kan gebruiker met ID: 983 niet laden

Actualiteiten

Nationale herdenking afschaffing slavernij naar 30 juni

29 februari 2016

Het bestuur van de het Nationaal Instituut Nederlands Slavernijverleden en Erfenis (NiNsee) en de Stichting Amsterdams Centrum maken langs deze weg bekend dat de Nationale Herdenking van de afschaffing van de slavernij –1 juli 1863- door de Koninkrijk der Nederlanden, in Suriname en de voormalige Nederlandse Antillen, zal voortaan plaatsvinden op 30 juni. De Nationale Herdenking zal bij het Nationaal Monument Slavernijverleden in het Amsterdamse Oosterpark om 19.00 uur aanvangen. Op 30 juni zal overdag – aanvang 11.00 uur – op het Surinameplein te Amsterdam een kinderherdenking georganiseerd worden.

Het Keti Koti Festival, de jaarlijkse viering van de afschaffing van de slavernij, blijft onveranderd op 1 juli in het Oosterpark, Amsterdam.

Het splitsen van de Nationale Herdenking en de viering van de afschaffing van de slavernij is de uitkomst van de samenwerking tussen het NiNsee en de Stichting Amsterdams Centrum, die al 22 jaar de herdenking op 30 juni op het Surinameplein in Amsterdam verzorgt. Ook deze herdenking ondergaat een metamorfose en krijgt met ingang van 30 juni 2016 het karakter van een kinderherdenking. Daarvoor zal er intensief worden samengewerkt met diverse basisscholen waarbij de nadruk zal liggen op educatie over het Nederlandse slavernijverleden. Vanwege dit karakter zal de herdenking, overdag, onder schooltijden plaatsvinden op het Surinameplein. Zowel bij de Nationale Herdenking in het Oosterpark als de herdenking op het Surinameplein zal er ondersteuning gegeven en geparticipeerd worden door Ministerie van Defensie - Multicultureel Netwerk Defensie - en de Amsterdamse Politie met haar Caribisch Netwerk.

Met deze nieuwe opzet beogen het NiNsee en de Stichting Amsterdams Centrum de Nationale Herdenking als onlosmakelijk deel van het (gedeelde) Nederlands erfgoed sterker te positioneren en de kennis over het Nederlands Trans-Atlantische slavernijverleden te vergroten. De Nationale Herdenking van de afschaffing van de slavernij op 30 juni en het Keti Koti Festival op 1 juli worden mede mogelijk gemaakt door een financiele bijdrage van het Ministerie OCW-Mondriaan en de Gemeente Amsterdam.

In 2016 is het 153 jaar geleden dat de afschaffing van de slavernij door Nederland formeel geproclameerd werd. Het wekt nog steeds verbazing en ontzetting dat in 1863 wel de eigenaars door Nederlandse Staat volledig werden vergoed voor hun "eigendom" maar de tot-slaaf-gemaakten geen enkele tegemoetkoming ontvingen. Bovendien werden in Suriname de "vrijgemaakten" verplicht om nog tien jaar tot 1873, onder staatstoezicht, voor de slavenhouders te blijven werken. Op de voormalige Nederlandse Antillen voerde Nederland het paga-tera (deelpacht) systeem in. Daarmee was de "vrijheid" van de tot slaafgemaakten louter een papieren aangelegenheid, de meesten bleven op de velden werken als deelpachters.

Meer Actualiteiten

Donaties

Wilt u een gift of donatie doen

Zelfs de kleinste giften zijn voor ons van grote betekenis.

Maak een afspraak

+31 70 380 33 01

Beltijden

Maandag t/m vrijdag: 09:00 - 17:00
Zaterdag en Zondag: Gesloten

Adres

Stichting Ocan
Parkstraat 32, Unit 2.14
2514 JK Den Haag

Aanmelden nieuwsbrief