Waarschuwing

JUser: :_load: Kan gebruiker met ID: 983 niet laden

Actualiteiten

Persbericht: Op de bres voor GGZ-collega’s op St. Maarten - Foundation The Quill

07 oktober 2017

Logo The Quill Ocan Statia hurricane irmaPERSBERICHT


Cliëntenzorg GGZ St. Maarten in de knel door verwoesting gebouwen na Irma

De GGZ-instellingen op St. Maarten hebben door orkaan Irma grote schade opgelopen aan gebouwen, interieur en transportmiddelen. De cliëntenzorg kan nog maar beperkt worden uitgevoerd. De instellingen verlenen ook diensten aan Saba en St. Eustatius zodat cliënten van die eilanden ook zijn gedupeerd. Kenneth Cuvalay, tot voor kort klinisch manager van Mental Health Caribbean voor St. Eustatius en Saba, schiet met zijn stichting The Quill zijn oud-collega’s te hulp.

Dé GGZ-organisaties op St. Maarten zijn ‘Mental Health Foundation’ voor psychiatrische zorg en ‘Turning Point’, instelling voor verslavingszorg en rehabilitatie. Voor cliënten van nabij gelegen Saba en St. Eustatius die regelmatig worden ingevlogen, verlenen zij crisishulp en langdurige klinische behandeling.

‘Mental Health Foundation’ heeft schade aan het gebouw, maar vooral aan haar vervoersmiddelen om crisishulp te kunnen verlenen en cliënten te transporteren naar het ziekenhuis of dagopvang. Zij hebben inmiddels een noodoproep om steun de wereld ingestuurd.

Het gebouw van ‘Turning Point’ is compleet verwoest. Het dak is weg, er is forse waterschade aan het meubilair en kantoorruimte en er is nog steeds geen elektriciteit. Cliënten zijn overgebracht naar een ander gebouw. Cliënten van beide instellingen zijn kwetsbaar, vaak zijn ze dakloos geworden door de orkaan en zwerven op straat, zonder toegang tot voedsel en water. De instellingen hebben nu niet de middelen en mankracht om ze op te sporen en bijvoorbeeld zorgen dat ze hun medicatie krijgen.

Hulp van de overheid is voorlopig niet te verwachten. De instellingen vallen qua steun ook buiten de noodhulp van het Rode Kruis. Directe ondersteuning van de Nederlandse overheid zoals Saba en St. Eustatius is eveneens niet aan de orde omdat St. Maarten een apart land is binnen het Koninkrijk. Saba en St. Eustatius daarentegen zijn openbare lichamen direct vallend onder Nederlands bestuur.

Kenneth Cuvalay, tot voor kort nauw samenwerkend met de klinisch directeuren van beide instellingen, dr. Judith Arndell, klinisch psycholoog ‘Turning Point’, en dr. Sachin Gandotra, psychiater ‘Mental Health Foundation’ is een hulpactie gestart met zijn stichting, The Quill.

Cuvalay: “De gevolgen van orkaan Irma bemoeilijkt op alle fronten de dienstverlening, terwijl mensen het nu juist zo hard nodig hebben. Een groot deel van hun tijd gaat zelfs nog op aan voedselacties voor cliënten zonder huisvesting. De instellingen werken met man en macht en doen wat ze kunnen, maar hulp van buiten is nodig. De bevolking in het Caribisch gebied is sterk en veerkrachtig, maar ze hebben dringend middelen nodig voor wederopbouw. Die hoop ik ze met mijn stichting te kunnen geven zodat de cliënten weer snel de aandacht krijgen die ze zo hard nodig hebben.”

Meer Actualiteiten

Donaties

Wilt u een gift of donatie doen

Zelfs de kleinste giften zijn voor ons van grote betekenis.

Maak een afspraak

+31 70 380 33 01

Beltijden

Maandag t/m vrijdag: 09:00 - 17:00
Zaterdag en Zondag: Gesloten

Adres

Stichting Ocan
Parkstraat 32, Unit 2.14
2514 JK Den Haag

Aanmelden nieuwsbrief