Waarschuwing

JUser: :_load: Kan gebruiker met ID: 983 niet laden

Actualiteiten

Racisme, het verleden en het heden – reactie Stichting Ocan n.a.v. afl. 3 Zomergasten met Helberg

08 augustus 2017

 Stichting Ocan Glenn Helberg Caribisch Nederland Zomergasten VPROFoto: VPRO/NPO

Afgelopen zondag 6 augustus, om 20.15u was het zover. Vol verwachting keek een deel van de samenleving uit naar een nieuwe aflevering van het programma VPRO Zomergasten. Aan de beurt was drs. Glenn Helberg.  Een vader, opa, broer, oom, en een neef voor sommigen.  Een vriend, arts, collega, raadgever en een rolmodel voor velen.

Helberg, oud-voorzitter van Stichting Ocan,  zou ons  in zijn ideale televisieavond meenemen. Het beloofde wat. Helberg is de eerste Caribische-Nederlander die bij Zomergasten aan tafel mocht schuiven. 

De volgende dag staan de kranten (NRC, de Volkskrant, Het Parool, Trouw), Caribisch Netwerk, alternatieve media, magazines zoals Vrij Nederland  en De Groene Amsterdammer en Facebook vol met recensies en commentaar over Helberg’s optreden op het nationale podium. Zijn verhaal heeft hij  in een krappe drie uur verteld. Zijn verhaal is niet alleen een strict persoonlijk verhaal, maar ook hét verhaal van een hele gemeenschap, van een diaspora. Stichting Ocan benadrukt dat de diaspora  de behoefte heeft om dit verhaal te vertellen. In de aflevering zijn een aantal thema’s aan bod gekomen zoals gelijkwaardigheid in het Koninkrijk,  vaderschap in de Caribisch Nederlandse gemeenschap, seksuele diversiteit en wetgeving die uitsluiting bevordert. Dit zijn allen thema’s die ook Helberg nauw aan het hart liggen.  Thema’s waar Stichting Ocan zich al jaar en dag voor sterk maakt. De voorzitterschap van Helberg kenmerkte zich  van 2008 tot en met 2016.

De roep om structurele aandacht te besteden aan de diaspora blijkt ook uit de petitie die in juli van dit jaar (2017) is aangenomen voor het oprichten van een nationaal slavernij museum.
Naast het Nationaal Monument Slavernijverleden in het Amsterdamse  Oosterpark zou een nationaal slavernijmuseum het verhaal van het verleden, het heden (de nalatenschap) en de toekomst moeten helpen vertellen.  Echter zien wij dat dit nog moeizaam van de grond komt. De huidige Ocan voorzitter John Leerdam, MFA deelt deze mening in een recent verschenen artikel van Caribisch Netwerk “dat er zeker behoefte is onder de Antillianen en dat er behoefte is aan kennis van de eigen historie”. 

Wij van Stichting Ocan zien steeds meer dat het debat en discussie hierover steeds meer mensen zou bereiken en raken. De woorden van Helberg en Leerdam zijn evenzo voor steeds meer mensen in het Koninkrijk representatief naarmate men tot het besef komt dat “we are all brothers” – zoals James Baldwin dit zo krachtig zei in zijn interview uit 1981 welke te zien is in de Zomergasten aflevering met Helberg.

Wie de uitzending gemist heeft kan deze tot 18 augustus 2017 terug zien op de VPRO website of via Uitzending Gemist. 

Meer Actualiteiten

Donaties

Wilt u een gift of donatie doen

Zelfs de kleinste giften zijn voor ons van grote betekenis.

Maak een afspraak

+31 70 380 33 01

Beltijden

Maandag t/m vrijdag: 09:00 - 17:00
Zaterdag en Zondag: Gesloten

Adres

Stichting Ocan
Parkstraat 32, Unit 2.14
2514 JK Den Haag

Aanmelden nieuwsbrief