Actualiteiten

Speech minister Koolmees, kamerbrief minister Ollongren over het Nederlandse slavernijverleden

02 juli 2019

Bonaire slavenhutjes item Koolmees Ollongren 2019 nationale herdenking NL slavernijverleden web Ocan caribisch

Foto: de inmiddels beroemde slavenhutjes bij het Pekelmeer op Bonaire.

Gister vond de jaarlijkse Nationale Herdenking van het Nederlandse slavernijverleden in het Oosterpark van Amsterdam plaats. Namens de Nederlandse regering sprak minister Koolmees (Sociale Zaken en Werkgelegenheid). In een kamerbrief d.d. 1 juli 2019  zet minister Ollongren (Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties) uiteen de actiepunten van de Nederlandse overheid en die van verschillende instellingen om te illustreren dat de zwarte bladzijdes van de Nederlandse geschiedenis en de nalatenschap uit dit gedeeld verleden de aandacht van het kabinet heeft.

De nationale overheid biedt alsnog geen formele excuses aan voor de Nederlandse rol in de Trans-Atlantische slavernij. Wel zien wij dat de overheid kleine stapjes hierin neemt door steeds uitdrukkelijker spijt en berouw te tonen voor het leed dat de tot slaaf gemaakten en hun nageslacht zijn aangedaan. Dit doet ze door de groepen uit het Koninkrijk die decennialang voor erkenning hebben bepleit te steunen (onder  andere door het besluit om de financiering van de herdenking bij het Nationaal Monument Slavernijverleden structureel in te bedden) en bij de internationale gemeenschap aan te sluiten (resolutie Verenigde Naties 68/237 , “Decade”). Zoals Koolmees tijdens zijn speech zei, valt er veel aan kennisachterstand over het slavernijverleden in te halen.

Wij delen graag de brief van minister Ollongren met u.  Hier kunt u een samenvatting van de herdenking op 1 juli 2019 terugzien.

 

Meer Actualiteiten

Donaties

Wilt u een gift of donatie doen

Zelfs de kleinste giften zijn voor ons van grote betekenis.

Maak een afspraak

+31 70 380 33 01

Beltijden

Maandag t/m vrijdag: 09:00 - 17:00
Zaterdag en Zondag: Gesloten

Adres

Stichting Ocan
Parkstraat 32, Unit 2.14
2514 JK Den Haag

Aanmelden nieuwsbrief