Waarschuwing

JUser: :_load: Kan gebruiker met ID: 983 niet laden

Actualiteiten

Stageplaatsen: Koninkrijksambassade te Havana, Cuba - ministerie van Buitenlandse Zaken

05 juni 2018

Logo Rijksoverheid MinBuZa vacatures Ocan Caribisch
Wij maken u attent op twee stageplaatsen op de post Havana van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Als Ocan vinden wij het belangrijk dat de mogelijkheid word gecreëerd dat onze mensen middels een stageplaats kunnen bijdragen op een belangrijk koninkrijksministerie zoals het ministerie van Buitenlandse Zaken.

De Koninkrijksambassade in Cuba heeft twee stageplekken die per 13 augustus 2018 beschikbaar zijn. De vacante stageplekken zijn bij de Afdeling Handel en Economie en de Afdeling Cultuur en Communicatie. Deze stageplekken staan open voor Nederlandse studenten uit het Caribisch deel van het Koninkrijk.

1. Stagiair(e) bij de Nederlandse ambassade te Havana – afdeling Handel en Economie 

Wil je stage lopen op een ambassade en een bijdrage leveren aan de handel tussen Cuba en het Koninkrijk? Wij zoeken een stagiair(e) voor onze economische afdeling op de Nederlandse ambassade in Havana van 13 augustus 2018 tot 1 februari 2019.

Het is een bewogen jaar voor Cuba: Raúl Castro die is afgetreden als president, de vele vraagtekens omtrent de afschaffing van de dubbele munteenheid, maar hopelijk blijft het dit orkaanseizoen rustig. De nieuwe president, Miguel Díaz-Canel, staat voor een aantal grote beslissingen. Gaat hij door met de economische hervorming die sinds 2010 gaande is, waarbij bepaalde delen van de centrale economie vrijgegeven werden?

Internationaal is er ook veel gaande. Zo trad in 2017 het ‘Akkoord voor Politieke Dialoog en Samenwerking’ (PDCA) tussen de Europese Unie en Cuba in werking, waarin bilaterale handelsafspraken staan. Verder staat de toenadering tussen de VS en Cuba stil door de aangescherpte regelgeving van de Trump-administratie. Het internationale bedrijfsleven volgt al deze ontwikkelingen op de voet om optimaal gebruik te maken van de nieuwe mogelijkheden die er ontstaan op het gebied van handel, kennisoverdracht en investeringen. De ambassade neemt een proactieve rol aan om bedrijven en instituten uit het Koninkrijk der Nederlanden te assisteren in het benutten van deze kansen.

De economische afdeling van de ambassade richt zich met name op drie sectoren: watermanagement, landbouw en duurzame energie. In november vindt de grootste jaarlijkse handelsbeurs plaats in Cuba waarin al deze sectoren vertegenwoordigd zullen zijn. Vaak komen er ook delegaties uit het Koninkrijk. De nieuwe stagiair(e) zal zich hier veel mee bezig houden.

De ambassade in Havana is een middelgrote post met zestien medewerkers gevestigd in de wijk ‘Miramar’. De kerntaken van de ambassade betreffen twee landen – Cuba en Jamaica – en liggen op het gebied van economie en handel, politiek, mensenrechten, cultuur en consulaire zaken. De ambassade is een stimulerende en leerzame werkomgeving met enthousiaste, betrokken collega’s en zeer afwisselende werkzaamheden.


Stageomschrijving

Als stagiair(e) word je nauw betrokken bij de dagelijkse werkzaamheden van de ambassade. Wij bieden een stageplaats met een gevarieerd takenpakket. De invulling wordt in overleg vastgesteld. Tot de taken van de stagiair(e) behoren in ieder geval:

 • Ondersteuning aan het team van de afdeling Economische Zaken bij de werkzaamheden;
 • Ondersteunen bij de evenementen die de ambassade organiseert of waaraan zij deelneemt, zoals recepties, handelsmissies, seminars en beursdeelnames;
 • Beantwoording van handelsvragen;
 • Het vergezellen van medewerkers tijdens (EU-)bijeenkomsten en het bijwonen van briefings en lezingen;
 • Uitbreiden en onderhouden van het netwerk van de ambassade;
 • Verantwoordelijke voor het Business Centre ‘Orange Plaza’;
 • Actualiteit bijhouden via en innoveren van sociale media en de website;
 • Het voortouw nemen in het verduurzamen van de ambassade
 • In overleg wordt een specifieke stageopdracht uitgevoerd.

Profiel

 • Gemotiveerde HBO- of universitair student uit het Koninkrijk;
 • Kerneigenschappen: enthousiast, creatief, zelfstandig, flexibel, ondernemend;
 • Aantoonbare affiniteit met economische aangelegenheden, handel en internationale betrekkingen;
 • Uitstekende beheersing in woord en geschrift van zowel de Nederlandse als Engelse taal;
 • Goede beheersing in woord en geschrift van de Spaanse taal;
 • Representatief en bewust van de publieke rol van een ambassade;
 • Kennis van en/of affiniteit met sociale media en websitebeheer is gewenst;
 • Werken en wonen in Cuba is een uitdaging en we zoeken daarom iemand die stevig in zijn/haar schoenen staat en zelfstandig kan opereren.

Voorwaarden en vergoedingen

Algemene voorwaarden en vergoedingen kun je vinden op deze websites.

De kandidaat dient de Nederlandse nationaliteit te hebben en tijdens de volledige stageperiode aan een onderwijsinstelling ingeschreven te staan (met uitzondering voor een student uit het Caribisch deel Koninkrijk). De kandidaat mag niet eerder bij het ministerie van Buitenlandse Zaken stage hebben gelopen.

Gezien de uitdaging die wonen en werken in Cuba met zich meebrengt, is het sterk aan te raden hier minimaal een week van tevoren aanwezig te zijn.

Meer weten en/of solliciteren

Ben je geïnteresseerd? Stuur dan uiterlijk vóór 8 juni 2018 een motivatiebrief en CV naar t.a.v. Jan Alderliesten o.v.v. STAGE/NAAM. Vermeld in je motivatie in ieder geval wat je specialisaties en interesses zijn, alsmede je taalniveau Spaans. Er wordt gestreefd om medio juni aan alle kandidaten uitsluitsel te geven.

Voor meer informatie kun je per e-mail contact opnemen met Mees Vlasveld (), huidig stagiair op de afdeling Economische Zaken, of kijken op https://www.nederlandwereldwijd.nl/landen/cuba .

 


2. Stagiair(e) bij de Nederlandse ambassade te Havana – afdeling Cultuur en Communicatie 

Wil je stage lopen op een ambassade en een bijdrage leveren aan de culturele betrekkingen tussen Cuba en het Koninkrijk? Wij zoeken een stagiair voor onze dynamische afdeling cultuur, publieksdiplomatie en samenwerking op de Nederlandse ambassade in Havana van 13 augustus 2018 tot 1 februari 2019.

Cultuur speelt een belangrijke rol in de Cubaanse maatschappij en politiek. Onze ambassade was altijd al actief met culturele activiteiten, maar nu Cuba zich geleidelijk meer openstelt voor de buitenwereld, breiden deze activiteiten zich verder uit.

Elk jaar vinden met steun van de ambassade verschillende culturele evenementen plaats om de banden tussen Cuba en het Koninkrijk der Nederlanden te versterken. We organiseren zelf evenementen en nemen deel aan evenementen die worden georganiseerd door anderen, zoals de lokale Cubaanse autoriteiten en andere ambassades en internationale vertegenwoordigingen in de stad. Voorbeelden hiervan zijn de jaarlijkse Nederlandse Filmweek en de Nederlandse Culturele Week. Dit jaar wordt de Nederlandse Culturele Week uitgebreid en omvat verschillende evenementen, variërend van film tot muziek en exposities. Aangezien dit zal gaan plaatsvinden in oktober, zal de stagiair(e) zich hier veel mee bezig houden.

De ambassade in Havana is een middelgrote post met zestien medewerkers gevestigd in de wijk ‘Miramar’. De kerntaken van de ambassade betreffen de betrekkingen van het Koninkrijk met twee landen, namelijk Cuba en Jamaica, en liggen op het gebied van politiek, economie en handel, mensenrechten, cultuur, sport en consulaire zaken. De ambassade is een stimulerende en leerzame werkomgeving met enthousiaste, betrokken uitgezonden en lokale collega’s en zeer afwisselende werkzaamheden.

Stageomschrijving
Als stagiair(e) word je nauw betrokken bij de dagelijkse bezigheden van de ambassade. Wij bieden een stageplaats met een gevarieerd takenpakket. De invulling wordt in overleg vastgesteld. Tot de taken van de stagiair behoren in ieder geval:

 • Het mede organiseren van culturele evenementen;
 • Helpen met het (financieel) afhandelen van gesubsidieerde culturele projecten;
 • Bezoeken van lopende projecten en contact houden met organisatoren;
 • Hulp en voorlichting geven aan Nederlandse instellingen die interesse hebben in het uitvoeren van culturele of publieksdiplomatieke activiteiten in Cuba;
 • Uitbreiden en onderhouden van een relevant netwerk (meegaan naar gesprekken of bijeenkomsten en verslaglegging daarvan, bijwonen van recepties en evenementen);
 • Actualiteit bijhouden via en innoveren van sociale media en de website;
 • In overleg kan een specifieke stageopdracht worden uitgevoerd.

Profiel

 • Gemotiveerde HBO- of universitair student uit het Koninkrijk;
 • Kerneigenschappen: enthousiast, creatief, zelfstandig, flexibel, ondernemend;
 • Aantoonbare affiniteit met culturele thema’s, internationale betrekkingen en Latijns-Amerika;
 • Uitstekende beheersing in woord en geschrift van zowel de Nederlandse als Engelse taal;
 • Goede beheersing in woord en geschrift van de Spaanse taal (niveau B2 wordt aangeraden);
 • Kennis van en/of affiniteit met sociale media en websitebeheer;
 • Werken en wonen in Cuba is een uitdaging en we zoeken daarom iemand die stevig in zijn/haar schoenen staat en zelfstandig kan opereren.

Voorwaarden en vergoedingen

Algemene voorwaarden en vergoedingen kun je vinden op deze websites.

De kandidaat dient de Nederlandse nationaliteit te hebben en tijdens de volledige stageperiode aan een onderwijsinstelling ingeschreven te staan (met uitzondering voor een student uit het Caribisch deel van het Koninkrijk). De kandidaat mag niet eerder bij het ministerie van Buitenlandse Zaken stage hebben gelopen.

Gezien de uitdaging die wonen en werken in Cuba met zich meebrengt, is het sterk aan te raden hier minimaal een week van tevoren aanwezig te zijn.

Meer weten en/of solliciteren

Ben je geïnteresseerd? Stuur dan uiterlijk vóór 8 juni 2018 een motivatiebrief en CV naar t.a.v. Jan Alderliesten o.v.v. STAGE/NAAM. Vermeld in je motivatie in ieder geval wat je specialisaties en interesses zijn, alsmede je taalniveau Spaans. Er wordt gestreefd om halverwege juni aan alle kandidaten uitsluitsel te geven.

Voor meer informatie kun je per e-mail contact opnemen met Vikki de Jong (), de huidige stagiaire op de afdeling Cultuur en Communicatie.

Meer Actualiteiten

Donaties

Wilt u een gift of donatie doen

Zelfs de kleinste giften zijn voor ons van grote betekenis.

Maak een afspraak

+31 70 380 33 01

Beltijden

Maandag t/m vrijdag: 09:00 - 17:00
Zaterdag en Zondag: Gesloten

Adres

Stichting Ocan
Parkstraat 32, Unit 2.14
2514 JK Den Haag

Aanmelden nieuwsbrief