Skip to main content

Waarschuwing

JUser: :_load: Kan gebruiker met ID: 983 niet laden

Actualiteiten

Stichting Ocan gestart met inzet verhogen participatie en opkomst Caribische Nederlanders EU verkiezingen 2019

16 juli 2018

Werkgroep Europarlementsverkiezingen Ocan Caribisch Arubahuis
De Europarlementsverkiezingen vinden in mei 2019 plaats. Stichting Ocan zal voor de komende verkiezingen inzetten op actievere betrokkenheid van de Caribische gemeenschap in Nederland.   De opkomst van de gemeenschap bij deze belangrijke verkiezingen kan veel beter.  In juni jl.  is de eerste stap gezet in de vorm van het opzetten van een werkgroep die zich over de betrokkenheid van CNers bij de parlementsverkiezingen zal buigen. Dit initiatief is een samenwerking tussen Stichting Ocan en het Huis van Europa, de vertegenwoordiging van de Europese Commissie en het Parlement in Nederland. Inmiddels heeft de eerste bijeenkomst  van de werkgroep  plaatsgevonden op de Vertegenwoordiging in Den Haag, in aanwezigheid van de Gevolmachtigde Minister van Aruba de heer  Guillfred  Besaril.

In 2014 organiseerde Stichting Ocan, met steun van ProDemos en het Huis van Europa, een paneldebat met een aantal kandidaten. Deze informatieve bijeenkomst met een keynotespeech van wijlen mr. dr. Mirto Croes in het Millinxparkhuis te Rotterdam kende een grote opkomst. Wij merken dat de motivatie van de Caribische stemmer groter lijkt wanneer men weet dat er CNers op de kieslijst staan. In 2014 was dit ook het geval doordat er meerdere CNers zich kandidaat hadden gesteld. Graag zien wij ook dat bij verkiezingen waar er minder of geen CNer op de kieslijst staat, de opkomst onveranderd hoog zal blijven. De uitdaging ligt er dus in om deze stemmers ondanks het aantal politieke CN kandidaten op de kieslijst naar de stembus te trekken. Het zijn immers belangrijke verkiezingen. Vooral nu er meer stemgerechtigden op Bonaire, Sint Eustatius en Saba zijn, heeft de CN-gemeenschap steeds meer een directer band met Europa en mag zij directer haar stem laten horen in Brussel. Vooral nu er grote verschuivingen in Europa plaatsvinden.

Ocan voorzitter John Leerdam, MFA over de bespreking op het Europahuis: “We hebben aangestuurd op een gezamenlijke conferentie over het belang van betrokkenheid van de Europese verkiezingen en de Caribisch-Nederlandse gemeenschap. Een voorlichtingscampagne over wat Europa voor ons allen betekend heeft en zal betekenen zorgt voor meer bewustzijn en motivatie onder de gemeenschap. Ook maak ik mij hard voor een motie dat zal leiden tot het beëindigen van de drempel om de gemeenschappen te kunnen laten stemmen.”

Foto: Rechts, aan tafel Ocan-voorzitter John Leerdam en Gevolmachtigde Minister van Aruba Guillfred Besaril. Met dank aan Sidney Kock/het Arubahuis.

 

Meer Actualiteiten

Donaties

Wilt u een gift of donatie doen

Zelfs de kleinste giften zijn voor ons van grote betekenis.