Waarschuwing

JUser: :_load: Kan gebruiker met ID: 983 niet laden

Actualiteiten

Uitnodiging: 'De Kracht van Taal', do. 10 december (17.30h) Amsterdam Zuidoost

19 november 2015

Taalkunstenaars als Sana Valiulina en Yahmani Blackman laten zich inspireren door de Russische dichter Mandelstam, voor wie onlangs een monument in Zuidoost werd onthuld; én door de vele talen en woorden die in deze buurt worden gebruikt. De presentatie is in handen van rapper Gideon Everduim, beter bekend als Gikkels. Hij zal ook vragen naar jouw eigen of favoriete gedichten, en naar je eigen taal en lievelingswoorden. Wil je luisteren of meepraten? Meld je dan aan vóór 3 december via .

Taalkunstenaars

In het programma zullen taalkunstenaars reflecteren op gedichten van Osip Mandelstam. Een van hen is Sana Valiulina. Deze schrijfster, woonachtig in Zuidoost, brak in 2006 door met het boek Didar en Faroek, een roman gebaseerd op het leven van haar ouders tijdens het terreurbewind van Stalin. Daarnaast trakteren wij je op een monoloog van Nadezjda Mandelstam, de vrouw van Osip. Deze wordt gespeeld door de jonge actrice Yahmani Blackman (bekend van Toneelgroep Amsterdam). Naar aanleiding hiervan gaan we ook met jou graag in gesprek over de kracht en emoties van het woord. 

Over Mandelstam

Osip Mandelstam is een belangrijke Russische dichter van de twintigste eeuw. Hanneke de Munck (maker van het monument): "Osip en zijn vrouw Nadezjda waren ervan overtuigd dat het levende, creatieve woord dat cultureel stevig geworteld is en tegelijkertijd gericht is op toekomstige lezers, de dictatuur van de ergste soort zal overleven. Het leverde prachtige poëzie op: muzikaal, intens en vol associatieve beelden." Zo'n onafhankelijke houding was Stalin een gruwel: het kostte Osip zijn leven. Hij stierf in 1938 in Siberië, 47 jaar oud. Na zijn dood bewaarde Nadezjda zijn werk 25 jaar in haar hoofd, de enige plek waar het veilig was voor de KGB, alvorens het gepubliceerd kon worden in het westen. Wie zijn jouw helden-in-taal? Neem hun werk mee en deel het op 10 december.

Imagine IC documenteert, presenteert en bespreekt het dagelijks leven in de grote stad van vandaag. Bijlmer Meer is een archief van de buurt gepresenteerd in de Vitrine van Zuidoost. De taal-installatie Leip! is de nieuwste expo van Imagine IC over stadstaal. 'Kracht van Taal' kwam tot stand door samenwerking met kunstenaars Hanneke de Munck en Sietse H. Bakker.

Gideon Everduim (Gikkels) leidt de bijeenkomst 'De Kracht van Taal'.

Op 25 september jl. werd het Monument voor de Liefde onthuld in de Nadezjda Mandelstamstraat in Amsterdam Zuidoost. 'De Kracht van Taal' draagt bij aan het Mandelstam-programma dat daaruit voortvloeide.

Meer Actualiteiten

Donaties

Wilt u een gift of donatie doen

Zelfs de kleinste giften zijn voor ons van grote betekenis.

Maak een afspraak

+31 70 380 33 01

Beltijden

Maandag t/m vrijdag: 09:00 - 17:00
Zaterdag en Zondag: Gesloten

Adres

Stichting Ocan
Parkstraat 32, Unit 2.14
2514 JK Den Haag

Aanmelden nieuwsbrief