Waarschuwing

JUser: :_load: Kan gebruiker met ID: 983 niet laden

Actualiteiten

Uitnodiging: muzikale voorstelling ‘Geen Liefde Zonder Vrijheid’ en satirische revue ‘Uw Koninkrijk Kwame’, zo. 20 september 2015, (15.00h) Amsterdam

02 september 2015

In aanloop naar de slotavond van de viering van 200 jaar Koninkrijk (26 september) is het weekend ervoor in de Stadsschouwburg Amsterdam de muzikale voorstelling Geen Liefde Zonder Vrijheid te zien, in combinatie met de satirische revue Uw Koninkrijk Kwame. Geen Liefde Zonder Vrijheid is een Paradehit uit 2013 waarin het noodlottige liefdesverhaal van twee slaven op een Nederlandse plantage op Curaçao verteld wordt. Geen Liefde Zonder Vrijheid wordt gespeeld en gezongen door Izaline Calister, Kees Scholten van het Volksoperahuis en Jörgen Raymann, begeleid door een band van strijkers en percussionisten. Na de pauze brengt hetzelfde ensemble een tweede voorstelling, getiteld Uw Koninkrijk Kwame: een humoristische show die de actuele relatie tussen Suriname, Curaçao en Nederland op de hak neemt. Dit combinatieprogramma werd eerder deze maand in Paramaribo gespeeld in het kader van 200 jaar koninkrijksrelaties en is nu eenmalig in Nederland te zien. 

 

Geen Liefde Zonder Vrijheid

Geen Liefde Zonder Vrijheid verhaalt over Mosa Nena, het mooiste slavenmeisje van een  Nederlandse plantage op Curaçao. Sinds jaar en dag is ze de lieveling en minnares van de plantagebaas. Totdat ze de nieuwe slaaf Buchi Fil (Jörgen Raymann) ontmoet: een grote indrukwekkende man die ondanks zweepslagen weigert om te buigen voor zijn eigenaar. Als de hartstocht tussen hen opbloeit, heeft dit voor iedereen dramatische consequenties. Geen Liefde Zonder Vrijheid is gebaseerd op De Ballade van Buchi Fil, een beroemd gedicht van de Curaçaose schrijver Pierre Lauffer (1920-1981) dat een belangrijke plek inneemt in de Antilliaanse cultuur. De tekst van de voorstelling werd geschreven door Jef Hofmeister die samen met Kees Scholten (regie en spel) Het Volksoperahuis vormt. De Caribische ritmes en melodieën van zangeres Izaline Calister komen op het podium samen met de westerse klassieke muziek van het Quinetique Strijkkwartet.

Uw Koninkrijk Kwame

Ze willen met z’n drieën een cruise gaan maken, maar waar gaat de reis in hemelsnaam naartoe? Laagland (Kees Scholten, Nederland), Tante Es (Jörgen Raymann, Suriname) en CC  (Izaline Calister, Curaçao) moeten een keuze maken: welke kant gaan zij samen op? Oud zeer komt boven en het blijkt maar niet mogelijk om een beslissing te nemen. Uw Koninkrijk Kwame neemt met veel plezier en muziek ‘ons’ koninkrijk op de hak.

Over de makers

Zangeres Izaline Calister is de bekendste zangeres van Curaçao, befaamd om haar mix van Caribische klanken en jazzmuziek. Naast nationale en internationale (theater)tours, maakte zij ook verschillende cd’s waaronder Kanta Hélelé. Op dit album maakte zij reeds haar eigen bewerking van De Ballade van Buchi Fil waarin zij het verhaal vanuit een vrouwelijk perspectief belichtte. Jörgen Raymann is behalve van zijn eigen televisieprogramma’s Raymann is Laat en Zo: Raymann bekend van zijn cabaretprogramma’s in het theater. Hij creëerde het inmiddels beroemde personage Tante Es: een Surinaamse tante die geen blad voor de mond neemt. Muziektheatercollectief Het Volksoperahuis, dat in 2014 haar 25-jarig jubileum vierde, bestaat uit regisseur, acteur en zanger Kees Scholten en schrijver, componist en muzikant Jef Hofmeister. Sinds 2012 werken zij samen met gastspelers en –muzikanten aan een serie voorstellingen waarin zij onderzoeken hoe ons koloniale verleden doorwerkt in het heden. Dit leidde tot de voorstellingen Tambú, a Freedom Song en Geen Liefde Zonder Vrijheid over Curaçao, Once upon a time in the East en Hete Peper over Indonesië en Kerst in Paramaribo over Suriname, die komend voorjaar gaat spelen.

Credits

Geen Liefde Zonder Vrijheid IDEE: Izaline Calister; REGIE: Kees Scholten; TEKST: Jef Hofmeister; MUZIEK EN LIEDTEKSTEN: Izaline Calister en Jef Hofmeister; VERTELLER: Jörgen Raymann; ZANG EN SPEL: Izaline Calister en Kees Scholten; STRIJKARRANGEMENTEN: Marc Bischoff, STRIJKKWARTET: Quartet Quinetique, MUZIKANTEN: Roël Calister (percussie), Vernon Chatlein (percussie), Ed Verhoeff (gitaar).

Kaarten via de website van Stadsschouwburg Amsterdam of 020-6242311.

Meer Actualiteiten

Donaties

Wilt u een gift of donatie doen

Zelfs de kleinste giften zijn voor ons van grote betekenis.

Maak een afspraak

+31 70 380 33 01

Beltijden

Maandag t/m vrijdag: 09:00 - 17:00
Zaterdag en Zondag: Gesloten

Adres

Stichting Ocan
Parkstraat 32, Unit 2.14
2514 JK Den Haag

Aanmelden nieuwsbrief