Waarschuwing

JUser: :_load: Kan gebruiker met ID: 983 niet laden

Actualiteiten

Voorstelling: 'A Raisin in the Sun', januari-februari 2016, meerdere steden

07 december 2015

De theatervoorstelling  is een tijdloos familiedrama. In Amerika is het theaterstuk een klassiker, met diverse succesvolle broadway uitvoeringen. In 2016 speelt Well Made Productions met een Nederlandse cast de voorstelling voor het eerst in Nederland. Op vrijdag 8 januari 2016 is de premiere in Schouwburg Almere. ‘A Raisin in the Sun' gaat over een familie met weinig financiële middelen maar met vele verwachtingen en dromen. 

De cast bestaat uit Jetty Mathurin, Joy Wielkens, Samora Bergtop, Mandela Wee Wee, Yannick Jozefzoon, André Dongelmans en Yorick Zwart.Het verhaal richt zich op de familie Younger, een zwarte arbeidersfamilie in een achterstandswijk van Chicago. Moeder en matriarch Lena, gespeeld door Mathurin, ontvangt van de levensverzekering van haar man een grote som geld. Het uitzicht op geld kan geweldige kansen bieden aan het gezin. Zoon Walter wil een eigen bedrijf starten want ondanks al hun harde werk komt dit gezin maar niet verder in de maatschappij. Hij droomt van financiële onafhankelijkheid. Voor hem staat geld gelijk aan leven. Voor moeder is vrijheid het leven  en zij wil weg uit de ghetto en naar een betere en witte buurt. Maar het hebben van geld is geen waarborg voor acceptatie en privilege. 'A Raisin in the Sun' start met onenigheid over de bestemming van het

geld maar in werkelijkheid gaat het over grotere vraagstukken. Over wie ben je nu als individu en wat doe je als je geen droom meer hebt? Vragen die universeel en relevant zijn voor deze en komende generaties.

Klassieker 'A Raisin in the Sun'
'A Raisin in the Sun' is geschreven door Lorraine Hansberry, zij was de eerste zwarte schrijfster wiens werk in 1959 met acteur Sidney Poitier werd gespeeld op Broadway. Hansberry was maatschappijkritisch en actief binnen de Amerikaanse burgerrechtenbeweging. Zij was bevriend met onder anderen Nina Simone, Malcolm X en James Baldwin. Op 34 jarige leeftijd overleed Hansberry, haar goede vriendin Simone schreef daaropvolgend het beroemde nummer 'Young, gifted and black'. Het literaire werk van Hansberry is baanbrekend omdat zij dramatische rollen schreef voor zwarte acteurs in plaats van de kleine bijrollen die vaak komisch van aard waren. Zij toont het realistische leven van zwarte Amerikanen en gaat bewust voorbij de stereotypes. 'A Raisin in the Sun' wordt gezien als één van de meest symbolische, aangehaalde en bekendste toneelstukken binnen de Amerikaanse canon. Met meerdere succesvolle spin-offs, zowel de tv series als de films, met onder meer Felicia Rashad, Danny Glover, Ruby Dee en Puff Daddy. In 2014 speelde Tony award winnaar Denzel Washington de rol van zoon Walter in de derde Broadway versie. Het werk van Lorrraine Hansberry is in meer dan twintig talen vertaald. 'A Raisin in the Sun' is naar het Nederlandse vertaald door Esther Duysker en de regie is in handen van Teunkie van der Sluijs. 

Speeldata:

Schouwburg Almere - woensdag 6 & donderdag 7 januari 2016 try-out
www.schouwburgalmere.nl

Schouwburg Almere - vrijdag 8 januari 2016 20.00 uur première www.schouwburgalmere.nl Theater aan het Spui - zaterdag 9 januari 2016

www.theateraanhetspui.nl

Schouwburg Utrecht - donderdag 14 januari 2016 www.stadsschouwburg-utrecht.nl
Theater Zuidplein - zaterdag 16 en zondag 17 januari 2016 www.theaterzuidplein.nl
Meervaart - vrijdag 22 en zondag 24 januari 2016
www.meervaart.nl
Grand Theatre - zaterdag 30 januari 2016
www.grandtheatregroningen.nl/
Bijlmer Parktheater - zaterdag 6 en zondag 7 februari 2016 www.bijlmerparktheater.nl

 

Meer Actualiteiten

Donaties

Wilt u een gift of donatie doen

Zelfs de kleinste giften zijn voor ons van grote betekenis.

Maak een afspraak

+31 70 380 33 01

Beltijden

Maandag t/m vrijdag: 09:00 - 17:00
Zaterdag en Zondag: Gesloten

Adres

Stichting Ocan
Parkstraat 32, Unit 2.14
2514 JK Den Haag

Aanmelden nieuwsbrief