Skip to main content

Blogs en Vlogs

Ocan caribisch hpv campagne bewustwoording

Jongeren, klopt het dat je HPV kan doorgeven? Zelfs onopgemerkt?

03 maart 2023

Oké, we hebben in de laatste post wat basics gegeven over wat het virus is en wat de meeste symptomen zijn die na lange tijd van infectie op kunnen duiken. Maar hoe kan je het krijgen? Hoe aanwezig is het virus in onze samenleving? We houden het to the point. 👌

HPV krijg je eenvoudig tijdens seksuele handelingen

HPV krijg je door seksueel contact met iemand die HPV heeft. Ook door het aanraken van de penis of vagina en door orale seks kun je HPV krijgen. HPV is heel besmettelijk en geeft meestal geen klachten, daarom kan iemand met HPV zonder dat de persoon het weet iemand anders gemakkelijk besmetten. Een condoom beschermt niet volledig. Het virus kan ook overgedragen worden via de huid, handen en mond.

Ook in jouw kring. Ja echt, no cap. 🦠

Infecties met HPV komen zeer veel voor. Zo'n 80 tot 90% van de mensen wordt eens in hun leven besmet met HPV. Een (langdurige) infectie met HPV kan kanker of genitale wratten veroorzaken. Het aantal kankers door HPV per jaar is de laatste jaren licht gestegen. In Nederland krijgen naar schatting jaarlijks ruim 1.100 vrouwen en bijna 400 mannen kanker door HPV. Jaarlijks zijn er ongeveer 17.000 gevallen van genitale wratten bij vrouwen en 19.000 gevallen van genitale wratten bij mannen.

Een harde realiteit

Wanneer wij het over gezondheid, of seksueel gezondheid hebben moeten we met veel risico’s rekening houden. Voor sommigen is dat niets nieuws om te lezen. Voor sommigen is dat juist iets nieuws om te lezen. Het maakt niet uit want daarom lezen en informeren we ons over dingen waar we niet zo goed van op de hoogte waren.

Jaren van research en data tonen aan dat mensen die seksueel actief zijn (geweest) vatbaar zijn voor HPV infecties en de mogelijke gevolgen. Bij de beslissing om seks met een vaste partner of losse seksueel contact te hebben is het eigenlijk handig om dus ook aan HPV te denken. Te weinig wordt HPV als een SOA gezien.  Als we eraan wennen om met HPV rekening te houden en het bespreekbaar te maken, kunnen we als gemeenschap effectiever de kans op besmetting beperken.

Meer Blogs en Vlogs

Donaties

Wilt u een gift of donatie doen

Zelfs de kleinste giften zijn voor ons van grote betekenis.