Skip to main content

Acties en oproepen

16 maart 2022: gemeenteraadsverkiezingen. Klaar ervoor?

16 maart 2022

Als u op 14 of 15 maart niet heeft kunnen stemmen kunt u vandaag 16 maart dat doen! Vandaag zijn alle stembureaus open in de Nederlandse gemeenten waar er dit jaar gemeenteraadsverkiezingen worden gehouden. In een klein aantal gemeenten is er geen verkiezingen omdat ze te maken hebben met een gemeentelijke herindeling.

Belangrijk

Als Ocan vinden wij het belangrijk dat uw stem telt. Door vandaag te stemmen kunnen wij als Nederlandse staatsburgers in het democratisch proces participeren. Door gebruik te maken van uw stemrecht als Caribische Nederlander woonachtig in Nederland wordt uw stem in de lokale politiek gehoord. Het is dus zinvol om mee te beslissen over wie er in de gemeenteraad komt te zitten in de dorpen en steden waar wij wonen.

Minstens 32 Caribische kandidaten

Wij zijn ook blij met de positieve ontwikkeling van een significante toename van Caribische Nederlandse politici. Minstens 32 personen uit onze Caribische gemeenschap hebben zichzelf kandidaat gesteld. Deze kandidaten staan in dorpen en in grote steden op allerlei plekken op de kandidatenlijsten!

Promo

Graag delen wij een promo video (in het Papiaments )van Goriaka Maal van GX Network.

Checklist:

Wij hebben onderstaande checklist voor u bereid zodat u voorbereid op stap kunt gaan.

Uit welke kandidaten kan ik allemaal kiezen in mijn gemeente?

De meeste gemeentes hebben een website of webpagina speciaal toegewijd aan de verkiezingen. Daar vindt u digitaal een overzicht van de politieke partijen die dit jaar meedoen met hun kandidatenlijsten.

Welke politieke partij past het beste bij mij?

Er zijn veel stem- en kieswijzers beschikbaar die u helpen bij het bepalen van uw stem. Klik hier voor een overzicht van deze hulpmiddelen:

Waar kan ik stemmen voor de gemeenteraad?

Met uw stempas en identiteitsbewijs kunt u in elk stemlokaal in uw gemeente terecht. U krijgt voor de verkiezingen van uw gemeente een overzicht van de stemlokalen in uw gemeente. U kunt ook op de website van uw gemeente kijken of op www.waarismijnstemlokaal.nl. U kunt bij de gemeenteraadsverkiezingen niet in een andere gemeente stemmen. Sommige gemeenten hebben ook stembureaus op plekken waar veel mensen passeren zoals het station. Of plekken waar u vanuit uw auto kunt stemmen. Ook zijn er soms stembureaus met beperkte toegang. Die zijn alleen open voor een bepaalde groep kiezers. Bijvoorbeeld in een verpleeghuis. Kwetsbare of minder mobiele bewoners kunnen zo gemakkelijk zelf hun stem uitbrengen.

Wat zijn de openingstijden van de stembureaus?

Vandaag zijn de stembureaus van 7.30-21.00 uur open.

Welk soort identiteitsbewijs moet ik meenemen als ik wil stemmen?

Naast de stempas heeft u een identiteitsbewijs nodig. U kunt een van deze bewijzen meenemen: een paspoort, een identiteitskaart, een Nederlands rijbewijs of een geldig verblijfsdocument. Uw identiteitsbewijs mag maximaal 5 jaar verlopen zijn. Bij ‘geldig tot’ moet 17 maart 2017 of een datum daarna staan.

Heb ik een coronatoegangsbewijs nodig om te kunnen stemmen?

U hoeft geen coronatoegangsbewijs te laten zien als u het stembureau of een locatie voor het tellen van de stemmen bezoekt. Hetzelfde geldt als u de zitting van het centraal stembureau – daar wordt de uitslag vastgesteld - wilt bijwonen

Ik heb corona/ik zit in quarantaine. Kan ik toch stemmen?

Heeft u klachten die passen bij een besmetting met het coronavirus? Ga dan niet naar het stemlokaal, maar blijf thuis en laat u testen. U kunt iemand machtigen om voor u te gaan stemmen.

Meer Acties en oproepen

Donaties

Wilt u een gift of donatie doen

Zelfs de kleinste giften zijn voor ons van grote betekenis.