Skip to main content

Sociale projecten

Leer-werktraject Bouw

Het pilotproject is gebaseerd op de werving van 10 kandidaten met een Caribisch-Nederlandse achtergrond voor het leerwerktraject van Rijnmond Bouw in samenwerking met Bouwend Nederland. De bedoeling van het project is om juist kwetsbare kandidaten die voldoen aan een bepaald profiel te werven en hen de kans te bieden om een leer-werktraject te doorlopen dat uiteindelijk kan resulteren in een vaste aanstelling bij een aannemer. Plv gevolmachtigde minister van Curacao mevrouw Eisden is degene geweest die in het voortraject gesprekken heeft gevoerd met Bouwend Nederland om hen te stimuleren vooral voor kwetsbare kandidaten uit Curacao deze mogelijkheid te creeren. Deze gesprekken hebben ertoe geleid dat Bouwend Nederland graag in samenwerking met Ocan een pilot in de regio Rotterdam Rijnmond en regio Haaglanden wilde starten om 10 kandidaten te werven voor dit traject. Doordat het hierbij gaat om een kwetsbare doelgroep, zou er vanuit Rijnmond Bouw een life coach worden ingezet.

naam
Gevolmachtgde minister van Curacao, mw Eisden, mw van Rossem en mw Koster van Bouwend Nederland en mw Ortega-Martijn van Ocan 
naam
Mw Eisden en dhr, Knotter op werkplaats Rijnmond Bouw

Werkwijze en aanpak

Er zijn oproepen geplaatst om de doelgroep te bereiken op website, social media, via hulpverleningsinstellingen, sleutelpersonenontworpen gedaan aan de doelgroep. Wij hebben ons gericht op worden. Wij hebben ons gericht op twee leeftijdscategorieën: namelijk (jong)volwassenen 18 – 35 jaar en volwassenen 35-65 jaar. Deze brede groep is overeengekomen met Rijnmond Bouw. De oproepen waren gebaseerd op de volgende kandidatenprofiel:

 • In principe kwetsbare Caribisch-Nederlandse jong volwassenen 18 - 35 jaar;
 • kwetsbare volwassenen tussen 35-65;
 • Werkeloos of drop-out;
 • Een bijstandsuitkering og een WW-uitkering;
 • Aantoonbaar technisch inzicht en goed met de handen kunnen werken;
 • Gemotiveerde/positieve houding en interesse om in de bouw te werken;
 • Woonachtig in Rotterdam en/of Regio Rijnmond of regio Haaglanden.;
 • Afhankelijk van de bijstand, een WW-uitkering of beschikt niet over een eigen inkomen.
 • Geen bijzondere omstandigheden die belemmerend kunnen werken bij het doorlopen van het opleidingstraject;
 • Bereidheid om te leren;
 • Beschikt over aantoonbaar doorzettingsvermogen.

Er zijn in totaal 10 kandidaten aangeleverd met verschillende achtergronden uit gemeenten: Rotterdam, Capelle a/d IJssel, Delft en Den Haag. Eind 2020 zijn twee kandidaten begonnen aan het leerwerk-traject. Alle kandidaten hebben een intakegesprek gehad en een rondleiding op de werkplaats. Gemeenten moeten toestemming geven om deel te nemen aan het traject. Helaas duurt dit proces te lang waardoor kandidaten afhaken. Een kandidaat heeft haar VCA behaald, maar is door persoonlijke omstandigheden afgehaakt. In 2021 zal de balans op worden gemaakt over de andere kandidaten en de voortgang van het traject.

naam
Leerwerkplaats Rijnmond Bouw in Schiedam
naam
Een gemetselde muur door een trotse kandidaat

Donaties

Wilt u een gift of donatie doen

Zelfs de kleinste giften zijn voor ons van grote betekenis.