Skip to main content

Malcolm James

Vandaag de keuze van Malcolm James (46). Hij wil geen donor zijn. Auteur: Leila Wijnhoven

Malcolm James foto Ocan Caribisch donorregister orgaandonatieMijn naam is Malcolm James. Ik ben geboren in Nederland van Arubaanse ouders. Samen met mijn ouders ben ik na een tijdje in Nederland verhuisd naar Curaçao. Daar heb ik 19 jaar gewoond. Op een gegeven moment had ik de keuze gemaakt om in Nederland te gaan studeren. Zo kwam ik in 1997 samen met de bursalen terug naar Nederland. Dat is inmiddels 23 jaar geleden. Inmiddels ben ik bodemonderzoeker bij een netwerkbeheerder in Zuid-Holland. Ik woon in Den Haag, daar heb ik altijd gewoond. Het is een fijne stad, heel divers. Ik heb een relatie, geen kinderen en hou van sporten. Mijn ouders wonen nog steeds op Curaçao. Ze hebben het naar hun zin

De keuze van Malcolm James

Al voor de nieuwe Donorwet heb ik laten vastleggen dat mijn organen niet mogen worden gebruikt. Daarvoor draag ik mijn donorpas altijd bij me voor als er iets gebeurt. Dit betekent niet dat ik nooit van gedachten zou veranderen. Maar voor nu is dat mijn mening.

In algemeen sta ik positief tegen orgaandonatie. Als je nog leeft is er niets mis mee, dan beslis je zelf. Maar als je dood bent is het anders. Ik weet niet waarvoor ze mijn organen gaan gebruiken. Ik wil intact blijven als ik sterf. Want als je er niet meer bent, kun je niet beslissen wat ermee gedaan wordt. “You sign away your rights.” Ze kunnen ermee doen wat ze willen. Dus ook al zou de overheid meer informatie geven over wat er met mijn organen zou gebeuren dan zou ik principieel er toch niet voor kiezen om orgaandonor te worden. Ik ervaar het als een persoonlijk kwestie van zelfbeschikking.

Ja, ik ben altijd van mening geweest dat je je organen niet weggeeft als je overlijdt. Je snijdt niet in een dode lichaam. Dat hoort ook bij mijn Curaçaose cultuur. Daar leef je van dag tot dag. Je denkt niet na over doodgaan en wat er daarna gebeurt. Je bent er niet mee bezig. Heb me daar nooit druk over gemaakt. Tot 2 jaar geleden. Ik denk dat het door de vorige donorcampagne kwam. Ik was wakker geschud en ben gaan nadenken over wat ik zou willen. Zo heb ik mij laten registreren. Nu staat het zwart op wit. Vanaf 5 april 2018 sta ik in het Donorregister. Mijn organen worden niet gedoneerd. Zo sta ik er nu in. Maar ik kan van gedachten veranderen. Het hangt van goede informatie af bijvoorbeeld door dit soort campagnes. Het zet je aan het denken over het leven en wat je wensen zijn als je leven hier voorbij is. En dat je je moet voorbereiden op de toekomst. Het is ook een stukje bewustwording. Als je niet zelf beslist, doet een ander het voor je.

Informatie zoeken

Binnen mijn familie en vriendenkring hebben we het niet over orgaandonatie. Ik ken ook niemand in mijn naaste omgeving die hiermee te ‘dealen’ had. Dus het is een soort ‘ver van mijn bed show’. Een aantal familieleden zijn Jehovah's getuigen. Ik weet dat zij principieel niet doen aan bloedtransfusie of orgaandonatie. Dat heeft met hun geloof te maken. Maar stel een familielid heeft een orgaan nodig en ik kan dat geven (donatie bij leven). Dan zou ik het zeker doen. Wat gebeurt er met je orgaan als er geen match is? Ik wil niet dat mijn organen op de zwarte markt komen en dat ze ermee gaan handelen. Wat voor contracten hebben ziekenhuizen, hoe transparant is het? Dat kan ook invloed hebben op je beslissing om je te laten registreren. Ik mis informatie.

Ik zou een ander adviseren om zelf informatie te zoeken. En dan een keuze te maken. Wees niet bang om vragen te stellen. Meer informatie over het hele proces zou mensen over de streep kunnen trekken. En als je niet wilt dat je organen gedoneerd worden, registreer je en kom op voor jezelf. Het is zo gedaan. Ik kan het weten, heb mijn pasje altijd in mijn portemonnee.

 

Registreer uw keuze

Sinds 1 juli 2020 geldt de nieuwe donorwet en komen volwassenen stapsgewijs in het Donorregister. Hoe u in het Donorregister komt, bepaalt u zelf. U kunt uw keuze registeren op www.donorregister.nl .

Iedereen die op 1 juli zijn keuze nog niet heeft ingevuld in het donorregister, ontvangt tussen 1 september 2020 en 31 maart 2021 een brief met de vraag alsnog een keuze in te vullen. Wanneer u de brief ontvangt hangt af van de provincie waar u woont. Vult u geen keuze in, dan komt u in het Donorregister met geen bezwaar tegen orgaandonatie.

Orgaan- en weefseldonatie gebeurt meestal na het overlijden van een persoon maar kan ook plaatsvinden als een persoon, de donor, nog in leven is, de zogenoemde ‘donatie bij leven’.  De donorwet heeft alléén betrekking op het doneren van organen en weefsels ná het overlijden van mensen de zogenoemde ‘postmortale donaties’.
Additionele informatie:
  • Een donor pasje is niet meer nodig voor het nieuwe Donorregister. Als u overlijdt, zal een arts altijd bij het Donorregister informeren welke keuze u heeft ingevuld over orgaandonatie. Om deze reden worden sinds 2019 geen pasjes meer verstrekt als iemand zijn of haar keuze invult in het Donorregister.

  • Handel in organen is strafbaar gesteld in de Wet op de orgaandonatie (WOD) KLIK HIER voor webpagina overheid
  • Niemand verdient aan een transplantatie. De medische professionals die bij de transplantatie zijn betrokken, zoals verpleegkundigen en artsen worden gewoon voor hun werk betaald. Net als bij andere operaties. Nabestaanden krijgen nooit geld voor donatie. Dat is zo afgesproken in Nederland, en ook in de meeste andere landen in de wereld. Het is ook zo vastgelegd in de wet.
  • Er wordt niet betaald voor organen. Dat is vastgelegd in de WOD. De kosten die zijn gemoeid met onder meer het transport worden betaald door de zorgverzekeraars.

 

Donaties

Wilt u een gift of donatie doen

Zelfs de kleinste giften zijn voor ons van grote betekenis.