Skip to main content

Blogs en Vlogs

Ocan caribish rivm hpv

Campagne rondom besmettelijk HPV-virus van start, ook Ocan besteedt aandacht hieraan!

11 januari 2023

“HPV? Wat is dát nou? Kan ík dat ooit krijgen? Hoe kan ik de kans op besmetting beperken?”

Dit zijn allemaal doodnormale vragen over het Humaan Papillomavirus (HPV), vooral onder jongeren. Feit is dat acht op de tien mensen met HPV besmet raken en dit verlaagd kan worden.

“Als jongen en man hoef ik niks daartegen te doen toch. Het is maar een vrouwen ding.” Fout. Ook jongens en mannen kunnen actie ondernemen om zichzelf en (toekomstige) partners te beschermen. Omdat zowel vrouwen en mannen besmet kunnen raken en beide geslachten hierdoor gezondheidsklachten kunnen krijgen. Een besmetting kan zelfs meermaals voorkomen. Bij het hebben van seks is er 60% kans op een besmetting. Nog een feit.

Reden tot paniek? Nee. Wél is het nodig als gemeenschap dat wij stilstaan over onze kansen op een besmetting en de mogelijke gevolgen daarvan. Voor onze eigen gezondheid en bestwil moeten we keuzes maken.

Lancering RIVM HPV campagne Amsterdam 11 jan 2022 format 350pxVandaag trapte het RIVM officieel af met haar landelijke campagne ‘Met 1 vaccin beschermd tegen 6 soorten kanker’ in Amsterdam. In 2023 wordt voor jongeren tot en met 27-jarige leeftijd, op een laagdrempelige manier, door de overheid een kans aangeboden om zich gratis te laten vaccineren. Jongeren met een DigiD bepalen zelf een moment en plek om dit te laten doen. Stichting Ocan was op de lancering van de campagne in het Vrije Universiteit ook aanwezig omdat wij vanuit het RIVM gevraagd zijn een bredere doelgroep te bereiken.

Een eigen campagne over informatie en uw keuzes

Jongeren binnen onze gemeenschappen maken geen uitzondering als het gaat om weinig kennis over hoe iemand een besmetting oploopt en wat zij ertegen kunnen doen. De komende maanden zal Stichting Ocan met een campagne komen die onze jongeren moet gaan aanspreken over de feiten aangaande HPV en bewust zal maken over wat kun keuzes zijn. Het gaat om onze welzijn. Als organisatie willen wij graag dat jongeren beschikken over voldoende informatie om zelf keuzes te kunnen maken. Dit willen wij graag doen op een manier die de doelgroep aanspreekt met en door jongeren. Wij helpen je graag op weg.

Alle jongeren vanaf 10 jarig-leeftijd krijgen al van de overheid een brief per post voor een vaccinatie. De nieuwe campagnes richten zich op de leeftijden 18 tot en met 27 jaar voor zowel jongens en meisjes. Het is belangrijk dat zij beseffen dat deze post ook voor hen bestemd is en dat zij weten waarover dit gaat. Wij zeggen niet wat je wel of niet moet doen, maar willen graag dat je voldoende geïnformeerd wordt om een vrijwillige keuze te maken waar je vierkant achter staat.

You want to keep HPV out too right?

Daarom werken wij graag met ambassadeurs en mensen die met ons meedenken. In de komende periode zullen er kansen zijn om in verschillende vormen met onze belangrijke campagne mee te doen. Even je perspectief delen over wat bij jongeren het beste landt? Actief en vaker met ons meedenken om de bekende en minder bekende taboes te doorbreken kan ook! Met onze cultuur sensitieve campagne gaan we ervoor om de bewustzijn over het virus binnen de Caribische, Afrikaanse en aanverwante gemeenschappen te vergroten.

Meld je aan als ambassadeur door een korte e-mail te sturen naar . Hou onze website in de gaten voor het vervolg van de campagne en informatiebijeenkomsten die wij gaan organiseren in het land.

Meer Blogs en Vlogs

Donaties

Wilt u een gift of donatie doen

Zelfs de kleinste giften zijn voor ons van grote betekenis.