Skip to main content

Blogs en Vlogs

De Ocan AVS vrijwilligers: Naïra Gomez en informele vrijwillige schuldhulp

21 december 2024

Stichting Ocan kijkt met trots terug op meer dan een jaar betrokkenheid door een geweldige en gedreven groep vrijwilligers. Deze kanjers die al het verschil maakten in hun wijk, gemeente of regio waren bereid om (een extra) training  te volgen te werk te gaan in de informele vrijwillige schuldhulp.  In 2025 is het ons streven nog meer personen en families bij te staan door middel van een essentiële cultuursensitieve aanpak.  Met een korte serie laten wij u nader kennis maken met enkele van onze kanjers.

Naïra Gomez, Almere

 Je zet je als vrijwilliger belangeloos in om het leven van mensen uit onze gemeenschappen dragelijker te maken. Hoe heb je het ervaren om aan de slag te gaan met informele schuldhulp en de Potjes-check in jouw woonplaats/omgeving?

Ik wil met wat ik doe als vrijwilliger out of the box of eigenlijk juist geen box het verschil maken in het leven van mensen. Door te luisteren, zonder te oordelen, creëer ik een veilige ruimte waar mensen zich kwetsbaar durven op te stellen. Dat is ontzettend belangrijk, zeker in een tijd waarin veel mensen zich eenzaam of verloren voelen. Door mensen de juiste ondersteuning te bieden, help ik ze om weer grip te krijgen op hun leven. 

Door met het Potjes-check mee te doen en mensen over hun financiële situatie te laten praten heb je een ijsbreker nodig. Mensen zijn het vertrouwen in de overheid kwijtgeraakt. Dit is vaak ook het eerste wat ik te horen krijg. Mijn begrip voor de wereld van waar ze vandaan komen en een brug te willen zijn naar de systeemwereld die vaak ver van hun leefwereld ligt geeft hoop en vertrouwen dat het goed komt. Ik kijk met ze mee totdat ze een zachte en warme landing hebben. En dan laat ik ze los.

Het samenwerken met andere organisaties is echt fijn.   Het vertrouwen in hebben dat andere organisaties met wie ik nu een mooie samenwerkingsrelatie mee heb - met hun kennis- het verder op kunnen pakken is belangrijk. Door elkaars expertise te bundelen, kunnen we nog meer bereiken. Dus blijven kijken en vragen wat iemand nodig heeft.

Heb je enkele tips voor mensen die een familielid of kennis kennen waarvan zij vermoeden of weten dat zij informele schuldhulp of de Potjes-check moeten overwegen?

De tips die ik heb voor mensen die familieleden of kennissen hebben die de Potjes-check goed kunnen gebruiken zijn, maak zelf een keertje een afspraak om zelf de Potjes-Check af te nemen en vertel hoe fijn je het hebt ervaren om binnen  30 minuten een snelscan te krijgen om te kijken of je voor bepaalde gemeentelijke regelingen  voor in aanmerking komt. Mensen weten van de verschillende toeslagen die ze kunnen aanvragen maar de voorzieningen verschillen per gemeente. Het is juist slim om te kijken of je recht hebt op bepaalde voorzieningen in eigen gemeente. Eigenlijk zou iedereen zo een check moeten doen. Het is drempelverlagend als je kan zeggen “Ik heb het voor mezelf ook gedaan en je hoef je nergens voor te schamen”. Alle informatie wat je deelt is vertrouwelijk. Niets wordt opgeslagen wanneer ik aan het eind op het knopje "verder" druk. Alles is weg tenzij diegene het advies wat eruit komt nog een keer wil nalopen.

Keek je erg uit naar het AVS Symposium? Wat was jouw favoriet onderdeel van het symposium programma?

Ik heb erg naar uitgekeken inderdaad. Jammer dat niet meer vrijwilligers erbij konden zijn want het viel op een werkdag. Gelukkig was het op woensdag, mijn vaste vrije dag. Anders had ik wel een vrije dag opgenomen om het niet te missen! Het was spannend om als panellid te reageren op de verschillende stellingen. Het gaat allemaal zo snel maar waar ik het meest van heb genoten was de lezing van Latifa Abidi die als keynote spreker een presentatie gaf. Ze had het over gezondheidsonderzoeken en wetenschappers die het moeilijk vinden om mensen met sociaaleconomische problemen te bereiken. En hoe vrijwilligers vaak bruggen bouwen en samenwerkingen opzoeken met mensen waar het om gaat. Vooral haar persoonlijk verhaal wat ze aan het eind deelde, van hoe waardevol het werk van vrijwilligers waren voor haar en haar gezin toen ze pas naar Nederland kwamen raakte me. Wat ik eerder benoemde werd bevestigd. Iedereen kan het verschil en impact maken in het leven van een ander. Betaald maar soms onbetaald waar je lekker creatief zonder al te veel kaders iemand kan helpen en wel op het juiste moment kan doorverwijzen. 

Aan het eind kwam iemand naar me toe om mij te complimenteren hoe ik had gereageerd op de stellingen. Hij vroeg: “Ben je nou vrijwilliger of een betaalde kracht?” Vrijwilligerswerk is voor iedereen! Of je nu veel of weinig tijd hebt, of veel of weinig kennis. Het belangrijkste is dat je iets wilt betekenen voor anderen. De directeur van Ocan, Lionel, vulde mij aan met: "Soms heb je een vrijwilliger die nou eenmaal veel kennis en expertise in huis heeft en toch vrijwilligerswerk wilt doen voor de organisatie.'"

Je hebt je opgegeven voor een workshop op het symposium. Jouw workshop had als titel: "Leren van Almere/Potjescheck on tour in Almere". Heel leuk! Hoe ging dat?

Portret Naira Gomez IMG 9981 Ocan avs schuldhulp debe debtsWe hebben gekozen voor een interactieve workshop n.a.v. onze ervaringen van de vindplekken, best practices en cultuursensitief werken. De do’s en dont's gedeeld. Zoals wees nieuwsgierig naar de vreemde ander/ laat je als vrijwilliger gidsen in de cultuur en gewoontes van een ander. Wees oprecht en nieuwsgierig. Laat ruimte open om van perspectief te kunnen wisselen en probeert je in te leven in de leefwereld van de ander parkeer je overtuigingen culturele normen en waarden en hebt aandacht voor het verhaal van diegene die voor je zit. Weet het verschil van hulp zoeken en hulp bieden in een Ik-/ wij cultuur. Soms zijn er situaties waarin het belang van de familie zwaarder weegt dan het belang van het individu. En het niet altijd makkelijk is om hulp te vragen. Ook niet bij iemand met dezelfde culturele achtergrond. Respect, transparantie  en vertrouwen uitstralen maakt dat iemand zich gezien, gehoord en gesteund voelt.

Tot slot gaven we mee dat het niet altijd mogelijk is om iedereen tevreden te stellen. Soms moet je keuzes maken die niet door iedereen gewaardeerd worden. Het belangrijkste is dat je handelt vanuit een oprechte intentie om het beste voor iedereen te doen.

Meer Blogs en Vlogs

Donaties

Wilt u een gift of donatie doen

Zelfs de kleinste giften zijn voor ons van grote betekenis.