Blogs en Vlogs

De Ocan AVS vrijwilligers: Ruthmila Cicilia en informele vrijwillige schuldhulp
Ruthmila Cicilia, Rotterdam
Om het over mijn drijfveren te hebben deel ik wat over mijn achtergrond. Ik heb al 17 jaar een eigen stichting, de Stichting Zorgcocon Kwido pa Anciano. Dit is een dagopvang waar wij de Caribische senioren die graag erop afkomen informatie op laagdrempelige wijze aanbieden. Dit zijn personen die niet eenvoudig naar bijvoorbeeld een loket toe gaan. In hun moedertaal maak ik allerlei zaken en topics begrijpelijk. Je kunt denken aan brievencorrespondentie van een instantie of huisvesting. Wij helpen met aanvragen zoals AIO (aanvullend inkomen ouderen). We hielpen al met uitleg geven over huur toeslagen en gerelateerde lokale voorzieningen. Zo past de Pojtes-check precies bij wat wij hier in Rotterdam doen. Omdat we de sociale kaart goed kennen, is de Potjes-check een verrijkende tool. De Potjes-check maakt extra inzichtelijk de voorzieningen die er zijn. De persoon waarvoor wij de Potjes-check doen krijgt snel te zien waar hij of zij voor in aanmerking komt, op basis van de persoonlijke situatie.
Ik merk heel duidelijk dat de personen waarvoor wij dit doen eerst het vertrouwen moeten hebben in de persoon die de mogelijkheid van informele schuldhulp aanbiedt. Relevante voorzieningen zoals vouchers voor sport onder senioren, de jeugdfonds voor schoolgaande kinderen - zodat zij bijvoorbeeld wat nieuws kunnen kopen – zijn allemaal hulpmiddelen die niet zichtbaar zouden zijn voor de personen die naar de dagopvang komen. Het begint bij een vertrouwd gevoel creëren. Dat is de sleutel om het überhaupt over de voorzieningen te hebben zodat de kwaliteit van leven verbeterd kan worden en het leven dragelijker kan worden gemaakt.
Omdat ik al goed thuis zit in het inzichtelijk maken van de voorziening die er zijn en het budgetteren sloot ik me graag aan bij de AVS team van Stichting Ocan.
Heb je enkele tips voor mensen die een familielid of kennis kennen waarvan zij vermoeden of weten dat zij informele schuldhulp of de Potjes-check moeten overwegen?Wanneer ik voorlichting geef, raad ik mensen altijd aan om de ontvangen informatie door te geven aan anderen in hun vriendenkring. Op deze ontmoetingsplek kom ik geregeld in contact met mantelzorgers en/of kinderen van de personen die naar onze locatie gebracht of opgehaald worden.Dit is een uitgelezen kans om ook hen aan te spreken en op een laagdrempelige manier van informatie te voorzien. Enthousiast kan ik vertellen dat het als een olievlek werkt! De tip is om kennis te delen met elkaar en ook niet langdradig te zijn bij het leggen van het proces. Voor de persoon die hulp nodig heeft en de vrijwilliger die hem of haar daarbij in begeleid is het van belang dat de hulpvraag duidelijk wordt. Zo kan de hulpvrager sneller op een gepaste manier naar schuldhulp worden toegeleid of erachter komen waar hij of zij allemaal recht op heeft.
Hoe ervaar je de samenwerking of de uitwisseling met andere partners binnen de Alliantie. Hoe belangrijk is het om wat van het Caribisch perspectief mee te geven aan hen?
In die settings wisselen we graag ervaringen en tips met elkaar. Het uitwisselen heb ik positief ervaren. Het Caribisch perspectief is heel belangrijk in deze, daar ben ik als professional en vrijwilliger voortdurend mee bezig! Bijvoorbeeld hoe Caribisch-Nederlandse hulpvragers het beste te benaderen. Culturele sensitiviteit, empathie en nederigheid zijn erg belangrijke begrippen binnen onze gemeenschap woonachtig in Nederland. Dit zijn succesvolle ingrediënten voor de aanpak en vooral om de bereidheid te tonen. Een top-down-benadering werkt intercultureel nooit goed. Verder is het taalgebruik erg van belang. Een voorbeeld die eruit springt bij het begeleiden van een onze Carbisch-Nederlandse hulpvragers is met “Je moet….” beginnen. Ook al zeggen we in het Papiaments “Bo mester” [vertaald naar het Nederlands “je moet”] wordt dit door de hulpvrager als een erg zakelijke benadering ervaren. Dit zorgt voor een minder prettig gevoel bij de hulpvrager. Het is een kunst om de gevoelige snaar te vinden om de persoon die je begeleid mee te krijgen. Een groot voorbeeld daarvan is de beschermingsbewind.
Meer Blogs en Vlogs
-
april 2025
- “Hulp?! De TNE aanvraag?”? Ocan AVS vrijwilligers helpen mee, neem contact op met jouw lokale vrijwilligers
- Persbericht SEA: Inschrijving Koninkrijksbeurs geopend, aanmelden kan nu!
- Persbericht/Komunikado Plataforma Kultural: Hòfi Kultural treedt op op spraakmakend cruiseschip Villa Vie Odyssey
- “Antiano Del Alma! Òf nò?”: Caribische Nederlanders in Den Helder laten van zich horen
- De Ocan AVS vrijwilligers: Ruthmila Cicilia en informele vrijwillige schuldhulp
-
maart 2025
-
februari 2025
-
januari 2025
- ‘Nos ku nos’? Grijp de kansen die er zijn! Èxtra interviewt Ocan over integratie en cultuursensitieve hulp
- Bo tambe tei? 30 januari 2025 spectaculair concert met de beste Stevie Wonder hits! Tony Shearman zorgt in eerbetoon voor top notch entertainment.
- Kijktip: 📺 Informeer je goed! Ocan 16 jan. in de studio van praatprogramma ‘Djis Pa Bo Sa’, aflevering onvoldoende voorbereid naar Nederland
- Ocan AVS vrijwilligers sluiten het jaar 2024 gemotiveerd af, kracht en impact
-
december 2024
- Ocan bureau niet bereikbaar tijdens feestdagen 2024/2025
- Stichting Ocan Kerstgroet 2024/2025
- De Ocan AVS vrijwilligers: Naïra Gomez en informele vrijwillige schuldhulp
- Prangende vragen in wijk Charlois. Rotterdammers worden door informatiemiddag meer bewust en hoeven minder geld te laten liggen!
- Volg het eerbetoon aan dr. Frank Martinus Arion live op YouTube vanaf 13.00hr
- December 2024 t/m februari 2025 lezingsreeks 'Roadmap 2030' door Benjamin Visser, MSc