Skip to main content

Blogs en Vlogs

Ocan caribisch Arikan burial ground pan africanism

Persbericht St. Eustatius Afrikan Burial Ground Alliance: Edward W. Blyden, vader van het pan-Afrikanisme heeft roots op St. Eustatius

24 mei 2024
Op tweede Pinksterdag, maandag 20 mei, zette historicus prof. dr. Nemata Blyden voor het eerst voet op St. Eustatius. Dat was een kleine 200 jaar nadat haar voorouders hun geboorte-eiland verlieten om te emigreren naar het nabijgelegen St. Thomas (een Deense kolonie in die tijd). Daar werd in 1832 hun zoon geboren, Edward Wilmot Blyden (1832-1912), een beroemd onderwijskundige, schrijver, onderzoeker, diplomaat en staatsman. Hij wordt ook wel de vader van het pan-Afrikanisme genoemd.
 
In de voetsporen van haar voorvader
Prof. Nemata Blyden is een directe nakomeling van Edward Blyden en zelf onderzoeker en docent aan de University of Virginia in de Verenigde Staten (VS). Ze is gespecialiseerd in de Afrikaanse geschiedenis van de VS, de Afrikaanse diaspora en de Afrikaanse geschiedenis. Zij schreef onder meer het boek "African Americans and Africa" (2022) over de complexe relatie tussen zwarte Amerikanen en het Afrikaanse continent en "West Indians in West Africa, 1808-1880: The African Diaspora in Reverse" over de migratie van de inwoners van de Brits-Caribische eilanden naar West-Afrika, met name Sierra Leone.
 
Onverwachte vondst tijdens voorouder-onderzoek

De St. Eustatius Afrikan Burial Ground Alliance (in het kort: Alliance) ontdekte deze familierelatie tijdens het voorouder-project "Remember Statia: Tracing Our Origins". De familienaam Blyden/Blijden komt nog steeds veel voor op het eiland. Edward Wilmot Blyden woonde en werkte het grootste deel van zijn leven in Liberia en Sierra Leone waar hij in 1885 presidentskandidaat was.
 
Voor de Alliance was de vondst een toevalstreffer. Of misschien moest het zo zijn, want prof. Blyden bleek zelf al een tijd bezig om haar familiegeschiedenis te onderzoeken. Uiteraard wilde ze graag een bezoek brengen aan het eiland waar haar voorouders, Romeo en Judith Blyden, werden geboren. Prof. Blyden was ook een van de deelnemers aan het project "Remember Statia: Tracing Our Origins".
 
Kennis delen over migratiegeschiedenis Afrikanen en bedreigd erfgoed
 
Prof. Blyden zal een week lang op het eiland verblijven. Alliance-voorzitter Kenneth Cuvalay: "Ik hoop dat St. Eustatius haar warm zal ontvangen en dat haar bezoek aan het eiland een onvergetelijke ervaring voor haar zal zijn. Voor St. Eustatius vind ik het mooi dat we een van onze voorouders hebben 'thuisgebracht' en dat we zowel Edward Wilmot Blyden als prof. Nemata Blyden mogen bijschrijven in de Afrikaanse geschiedenis van ons eiland."
 
Op zondag 26 mei is prof. Blyden een van de sprekers in het webinar 'Preserving Endangered & Marginalized Afrikan Cultural Heritage' georganiseerd door de Alliance. Haar presentatie zal gaan over "Family Ties: Exploring Connections between Africa and its Diaspora". Na na omstreden archeologische opgravingen in 2021, zet de Alliance zich in op het eiland om met name het zwaar bedreigde Afrikaanse erfgoed te beschermen.  
 
Speciaal webinar met zwarte historici en antropoloog op 26 mei
 
Het webinar vindt plaats op zondag 26 mei 2024 van 20-22:00 uur Nederlandse tijd en van 2-4 p.m. Caribische tijd (14-16 uur). De andere twee sprekers in het webinar zijn prof. dr. Kimani Nehusi van Temple University (VS) en dr. Artwell Cain, zelfstandig onderzoeker in Aruba.
 
Iedereen kan zich aanmelden voor het webinar via bit.ly/webinar-seabg

Meer Blogs en Vlogs

Donaties

Wilt u een gift of donatie doen

Zelfs de kleinste giften zijn voor ons van grote betekenis.