Skip to main content

Blogs en Vlogs

Ocan caribisch Jeffrey Spalburg slavernijverleden keti koti

Persbericht Urban Myth: Comedyvoorstelling Werpt Licht op Afschaffing Slavernij

30 mei 2024
Amsterdam – Op vrijdag 7 juni staat Jeffrey Spalburg met de allereerste Keti Koti Conference in Rotterdam gevolgd door een tour langs diverse theaters in het land. Met comedian Spalburg - de grondlegger van FATU, de langslopende comedyshow van Nederland - aan het roer, zal het een avond vol vermaak én inzicht bieden inclusief een unieke mix van theater, comedy, muziek van DJ PHANTOM en visuals van VJ BIKKEL. Een voorstelling over Keti Koti, viering van de afschaffing van de slavernijn en ons gedeelde slavernij verleden. Op 30 juni speelt de laatste voorstelling in het Bijlmer Parktheater in Amsterdam.

Steeds meer mensen maken kennis met Keti Koti, het verbreken van de ketenen. Een steeds grotere groep weet zelfs waar het voor staat: de dag dat Nederland de slavernij afschafte. Dat is feest. Voor iedereen. Want geen weldenkend mens kan vóór slavernij zijn. Veel is ook nog onduidelijk. Over hoe dat ging. Over wat we vieren. En waarom dat nu nog steeds belangrijk is.

Bekijk hier de Keti Koti Conference Trailer.

Een reis naar de toekomst
De Keti Koti Conference is niet alleen een viering van de afschaffing van de slavernij, maar ook een uitnodiging om samen het verleden te begrijpen en te verwerken. Door middel van humor en entertainment wil Spalburg een brug slaan tussen verschillende gemeenschappen en een dialoog op gang brengen over een onderwerp dat ons allen raakt. Door humor en muziek te combineren met diepgaande reflecties, wordt de toeschouwer meegenomen op een reis door het verleden en uitgedaagd om na te denken over de erfenis van ons koloniale verleden.

Extra dimensie
Als een van de meest prominente stemmen in de Nederlandse comedy scene -  afgelopen maart stond Spalburg nog in een volle Carré - heeft hij bewezen in staat te zijn om moeilijke onderwerpen op een toegankelijke manier aan te snijden.
Zijn samenwerking met DJ Phantom en VJ Bikkel voegt een extra dimensie toe aan de conference, waardoor het publiek wordt ondergedompeld in een waarachtige ervaring.

Keti Koti
Op 1 juli wordt met Keti Koti de afschaffing van de slavernij herdacht. 'Keti koti' betekent verbroken ketens en verwijst naar de boeien waarmee de tot slaaf gemaakte mensen werden vastgezet. De naam komt uit de Surinaamse taal, het Sranantongo. Op 1 juli 1863 werd de slavernij bij wet afgeschaft in Suriname en de Caraïbische eilanden. In die wet stond dat de slaven op de plantages in Suriname nog tien jaar onder toezicht van de Staat bleven vallen.Toen nog koloniën van het Nederlands Koninkrijk. Vandaar dat 1 juli 1873 als officieel einde wordt gezien

SPEELLIJST Keti Koti Conference

20:00     vr. 07 juni            Theater Zuidplein             Rotterdam

20:00     do. 20 juni           Schouwburg Hengelo      Hengelo

20:15     vr. 21 juni            Leidse Schouwburg          Leiden

20:00     di. 25 juni            Bijlmer Parktheater         Amsterdam

20:15     wo. 26 juni          Theater Diligentia            Den Haag

20:15     do. 27 juni           Theater de Veste              Delft

20:30     vr. 28 juni            Toneelschuur                     Haarlem

20:30     za. 29 juni            Podium Mozaïek              Amsterdam

20:30     zo. 30 juni           Kunstlinie                            Almere

20:30     zo. 30 juni           Stadsschouwburg             Utrecht

 

Meer Blogs en Vlogs

Donaties

Wilt u een gift of donatie doen

Zelfs de kleinste giften zijn voor ons van grote betekenis.