Skip to main content

Blogs en Vlogs

Tula lezing NiNsee Lionel Martijn Ocan Caribisch slavernijverleden

Tula Lezing wordt dit jaar door Ocan directeur-bestuurder Lionel Martijn verzorgd

15 augustus 2022

We zijn enthousiast dat onze directeur Lionel Martijn de keynote speaker is van de Tula Lezing dit jaar. De lezing vindt op woensdag 17 augustus plaats en wordt jaarijks door het NiNsee georganiseerd. Toegang is gratis. 

Martijn is een ervaren bestuurder, heeft ruime ervaring op het gebied van Human Resource Management en is werkzaam geweest in de bank- en verzekeringssector. Van 2015 – 2022 was Martijn actief als waterschapbestuurder bij het Waterschap Hollandse Delta. 

Martijn is een kenner van de Nederlandse Caribische gemeenschap en een voormalig bestuurslid van de Stichting Bevordering Welzijn Antillianen en Arubanen (SWA). Verder heeft hij zich de afgelopen jaren gespecialiseerd in grootstedelijke vraagstukken en zich, onder meer, gericht op thema’s zoals diversiteit en inclusiviteit.  

Martijn geeft met de titel van zijn lezing "Tula en nu." een doorkijk door de bril van Tula.

De Tula Lezing is een eerbetoon aan de Curaçaose vrijheid- en verzetsstrijder Tula (ook bekend onder de naam Rigaud). Op 17 augustus 1795 was hij de leider van de grootste opstand van tot slaafgemaakten in de geschiedenis van het Caribisch deel van het Koninkrijk. Na verraad werd Tula in oktober van hetzelfde jaar ter dood veroordeeld, geëxecuteerd en onthoofd door de Nederlandse koloniale autoriteiten. Zijn daden hebben een onmiskenbare invloed gehad op de emancipatie van slaafgemaakten en hun nazaten op Curaçao en de overige eilanden van de voormalige Nederlandse Antillen.

Flyer NiNsee Tula Lezing 2022 Lionel Martijn Ocan Caribisch slavernijverleden eerherstel

Datum:                        17 augustus 2022
Tijd:                             19.00 tot 20.00 uur
Plaats:                         Stadsarchief Amsterdam
Adres:                         Vijzelstraat 32
Plaats:                         Amsterdam

Meer Blogs en Vlogs

Donaties

Wilt u een gift of donatie doen

Zelfs de kleinste giften zijn voor ons van grote betekenis.