Skip to main content

Blogs en Vlogs

100 Opheto Curacao Wintertuin

Tweetalige website gelanceerd van het project 100 Opheto: Un Historia di Kòrsou

19 oktober 2022

Op maandag 10 oktober lanceerde 100 Opheto: Un Historia di Kòrsou haar website. Op www.100opheto.org kunnen bezoekers een digitale collectie ervaren van 100 objecten die de geschiedenis van Curaçao vertegenwoordigen vanuit het perspectief van de Curaçaoënaren zelf. De website is in het Papiaments en Engels.

Uitnodiging 100 Opheto Arjan Verkerk siya di buriku 350pxVolgens het team van 100 Opheto is dit een project van national belang op een cruciaal moment. Het is een belangrijke eerste aanzet tot het democratiseren van de Curaçaose geschiedschrijving tegen de achtergrond van grote uitdagingen in een turbulente periode. Vandaag is Curaçao 12 jaar een autonoom land binnen het Koninkrijk. Gezien de sociale, economische en ecologische problemen van ons eiland is de kernvraag: hoe nu verder? 100 Opheto gelooft dat dit project zal bijdragen aan nation building door het versterken van zelfvertrouwen middels historisch besef.

Vaak wordt de geschiedenis van Curaçao beschreven vanuit het perspectief van degenen die de macht hebben. Het project '100 Opheto' zoekt de historische verhalen van de Curaçaoënaren zelf door belangrijke objecten te onderzoeken die zij hebben bewaard, vanuit het verleden tot vandaag de dag. Op deze manier wil 100 Opheto bijdragen aan de algemene kennis over het verleden van Curaçao. De teamleden van het project denken dat deze aanpak zal leiden tot nieuwe perspectieven voor de toekomst van ons eiland.


Het team van 100 Opheto bestaat uit Joeri Oltheten (initiatiefnemer en projectmanager), Cleo de Brabander (creative producer), David van Delden (digital producer) en Martijn Brugman (schrijver/historicus). Zij hebben samengwerkt met fotograaf Ton Verkuijlen en audio producer Fardy Lodowica om te komen tot de digitale collectie.


De objecten zijn verzameld tijdens een serie van zes workshops in het Curaçaosch Museum in maart en april 2022. Tijdens de workshops deelden de deelnemers hun objecten en de verhalen die ze vertegenwoordigen. Het opvallende was dat de gesprekken nooit leidden tot discussies of onenigheid over wat waar was of welke mening waardevoller was. Elke deelnemer had zijn of haar eigen visie maar dit werd ervaren als interessant en inspirerend, niet als problematisch of controversieel. Na de workshops konden bezoekers van het Curaçaosch Museum stemmen op hun favoriete objecten. Op deze manier is de definitieve selectie samengesteld.

Oltheten legt uit: "Wij hebben ons best gedaan om de objecten te presenteren in de sfeer van de workshops. De objecten vertegenwoordigen niet één waarheid en sluiten ook niet verschillende perspectieven uit. Wij beschouwen de geschiedenis als een veelvormig fenomeen, een combinatie van ritmes die niet verteld moeten worden door een enkele stem. Jarenlang is een groot deel van de geschiedenis van Curaçao genegeerd geweest door de ongelijkheid van macht en rijkdom. Hoewel het erop lijkt dat dit aan het veranderen is, denken wij dat er nog veel verborgen geschiedenis te ontdekken is."
"De bedoeling is om het project buiten Curaçao uit te breiden en om zo een rijke bron van geschiedenis en objecten te creëren op Caribisch of misschien zelfs wereldwijd niveau. Iedereen die ons historische verhalen kan vertellen die we nog niet hebben gehoord, speciale objecten wil brengen of iets kan bijdragen aan onze toekomstige projecten, is van harte welkom om contact met ons op te nemen." 

100 Opheto: Un Historia di Kòrsou wordt mede mogelijk gemaakt door Prins Bernhard Cultuurfonds Caribisch Gebied, VriendenLoterij Fonds, Stimuleringsfonds Creatieve Industrie en Fonds voor Cultuurparticipatie.

Neem voor meer informatie contact op met

Tekst: 100 Opheto
Foto's: 100 Opheto

Meer Blogs en Vlogs

Donaties

Wilt u een gift of donatie doen

Zelfs de kleinste giften zijn voor ons van grote betekenis.