Skip to main content

Felicitaties en condoleances

ocan caribisch in memoriam foto Homomonument

Condoleance aan de nabestaanden van militair en Pride Ambassadeur Axe Leito

22 februari 2023

Foto's: Homomonument + LinkedIN Axe Leito

Met droefheid hebben de Raad van Toezicht, het Bestuur en medewerkers van Stichting Ocan kennis genomen van het overlijden van Axe Leito.

Axe Leito was een van onze Caribisch-Nederlandse militairen die zich al op jonge leeftijd voor de wereldvrede inzette. Hij ging het leger op 24-jarige leeftijd in en werd naar Irak en Afghanistan uitgezonden. Ocan portretteerde Axe toen hij nog kort bij Defensie zat in haar eerst reeks portretten van Caribisch-Nederlandse rolemodellen woonachtig in Nederland.

Axe was ook erg maatschappelijk betrokken in de LHBTQI+ gemeenschappen van het Koninkrijk. Axe zette verschillende initiatieven op. Op de eilanden pleitte hij in de media voor meer aandacht voor belangrijke thema’s zoals LHBTQI+ rechten, HIV preventie en condoomgebruik. In 2019 werd hij uitgeroepen tot Mr. Leather Netherlands 2019. In 2021 werd hij door Stichting Pride Amsterdam, de organisator de jaarlijkse Pride Amsterdam, tot Ambassadeur benoemd als waardering voor zijn inzet en als erkenning als rolemodel voor de leer en LHBTQI+ gemeenschappen.

Woensdag 22 februari 2023 organiseren Pride Amsterdam en het Homomonument een memorial op het Homomonument in Amsterdam (adres: Westermarkt, 1016 DV Amsterdam). Het samenzijn begint op 17.30h. De organisaties adviseren om geen orchideeën te leggen.

De memorial zal ook worden gelivestreamd . Klik HIER.

Wij wensen zijn nabestaanden veel sterkte met hun grote verlies.

Sosega na pas Axe.

De OCAN redactie.

Meer Felicitaties en condoleances

Donaties

Wilt u een gift of donatie doen

Zelfs de kleinste giften zijn voor ons van grote betekenis.