Skip to main content

Felicitaties en condoleances

Glenn Helberg wint Jos Brink oeuvreprijs Ocan Caribisch Padesigns thefittingstation

Drs. Glenn Helberg wint Jos Brink Oeuvreprijs, Ocan feliciteert

31 mei 2021

Foto: Padesigns.nl/Thefittingstation.com

Begin van de week bereikte ons het blije nieuws dat onze oud-voorzitter drs. Glenn Helberg de prestigieuze Jos Brink Ouevreprijs gewonnen heeft.

Helberg is een voorvechter van onder andere gelijke rechten en het bespreekbaar maken van seksualiteit binnen de Caribische gemeenschappen in Nederland en op de eilanden.

Als Ocan bestuurder zette hij zich tomeloos in om de Caribische LHBTQI+ gemeenschap een gezicht te geven. In 2011 realiseerde Ocan de Caribische boot op de Amsterdam Canal Pride parade die de naam Dushi & Proud droeg. In 2016 deed Helberg opnieuw mee met de Europe for Orlando boot die ook de eerste prijs in de categorie Best Statement won.

Als psychiater heeft Helberg geijverd voor de transculturele therapie in Nederland. Ook al is hij formeel gepensioneerd, verzorgt hij onder andere nog workshops & trainingen voor LHBTQI+ vluchtelingen. Hij is vaak op de radio te horen en is een veel geziene gast op televisieprogramma’s en livestreams vanuit cultuurpodia waar hij als expert & activist zich eveneens inzet tegen racisme en discriminatie. Vorig jaar nam Helberg zitting in het bestuur van Pride Amsterdam, de stichting die de jaarlijkse gay pride programma in Amsterdam realiseert. Helberg kreeg eerder onder andere de Lifetime achievement award van de Black Achievement Month toegekend voor zijn oeuvre en werd geëerd door Capriles Kliniek voor zijn bijzondere bijdrage aan de transculturele psychiatrie, algemene psychiatrie en emancipatie van de yu di Kòrsou.

U kunt hier terugkijken naar de livestream van de uitreiking die in het DeLaMar Theater plaatsvond. 

De Jos Brink Oeuvreprijs wordt uitgereikt aan een persoon, groep of instelling die een fundamentele bijdrage heeft geleverd en zich over een langere periode heeft ingezet voor de verbetering van de positie van LHBTQI+ in de samenleving. De prijs werd op 30 mei 2021 voor de zevende keer uitgereikt. Uitreikingen worden om de twee jaar gehouden. De winnaars werden door minister Ingrid van Engelshoven bekendgemaakt.

Een andere Caribische Nederlander, Naomie Pieter won de Jos Brink Innovatieprijs. Beide prijzen worden eenmaal in de twee jaar uitgereikt.

Wij feliciteren hem met deze prestigieuze prijs.

Meer Felicitaties en condoleances

Donaties

Wilt u een gift of donatie doen

Zelfs de kleinste giften zijn voor ons van grote betekenis.