Skip to main content

Felicitaties en condoleances

Tula foto NiNsee Ocan Caribisch

Felis Dia di lucha pa libertat, Ocan staat stil bij Dia di Tula/Tula Dag 2021

17 augustus 2021

Vandaag is het Tula Dag. Tula ook bekend als ‘Rigaud’ was een tot slaafgemaakte  held in de Curaçaose geschiedenis waarvan zijn verhaal en de enorme heldhaftige offers die hij bracht jammer genoeg meer dan een eeuw systematisch verborgen bleven.

Tula was een intellectuele en goed geïnformeerde  man die kon lezen, contacten onderhield met de andere (voormalige) koloniën in de Nieuwe Wereld en durfde op te komen voor zijn medemens die enorm werden uitgebuit en onderdrukt. Als tot slaafgemaakte man op plantage Knip op Curaçao bereidde hij als leider een staking en een grote slavenopstand voor. Deze goed georganiseerde slavenopstand werd een duidelijk signaal naar de overheerser en werd een serieus dreigement voor de economische belangen van de  West Indische Compagnie. Het is goed gedocumenteerd over hoe bijzonder sterk Tula voor gelijkheid pleitte wetende wat de ontwikkelingen in de regio waren; bijvoorbeeld de opstand in Haïti. Tula werd op 3 oktober 1795 op brute wijze geëxecuteerd.

Vandaag de dag worden zijn verhaal en heldhaftige offers gelukkig actief herdacht en maakt Tula een comeback in populariteit op de eilanden en in Nederland.

Dit jaar worden er een aantal activiteiten en herdenkingen gepland:

  • Tula Herdenking 2021 van het NiNsee op di. 17 augustus 2021

 Details treft u HIER op onze Agenda webpagina

  • Kinderen in de slavernij van Stichting Gedeeld Verleden, Gedeelde Toekomst op za. 21 augustus 2021

Details treft u HIER op onze Agenda webpagina

Op zo. 15 augustus 2021 was de strijd van Tula ook onderwerp op de Dag van Herdenken en Vieren, de herdenking georganiseerd door Stichting Nusantra-Amsterdam en Zwart Oranje op het Anton de Kom Plein in Amsterdam-Oost.

Meer Felicitaties en condoleances

Donaties

Wilt u een gift of donatie doen

Zelfs de kleinste giften zijn voor ons van grote betekenis.