Skip to main content

Felicitaties en condoleances

mr. dr.  Zayènne van Heesen-Laclé rechtbank Den Bosch installatie Ocan Caribisch

mr. dr. Zayènne van Heesen-Laclé geïnstalleerd als raadsheer (rechter) bij Gerechtshof Den Bosch, Ocan feliciteert

01 december 2021

(Foto: Hof Den Bosch)

Mr. dr. Zayènne van Heesen-Laclé is recent plechtig geïnstalleerd als raadsheer (ook bekend als het beroep van rechter) tijdens een installatiezitting van het Gerechtshof in Den Bosch.

Zayènne is geen onbekende van Ocan en voor de Caribische gemeenschap in Nederland. Zij is bestuurslid van Genootschap Nederland Aruba (GNA) en is voormalig bestuurslid van Ocan, Societas Iuridica Antilliana et Arubana (SIAA) en Stichting ABC Advies. Zij was ook lid van de Juridische Commissie van Ocan. Voor deze inzet werd zij met lof door de President van het hof toegesproken.

In april 2018, toen nog advocaat voor de provincie Noord-Holland, deed zij haar verhaal in een van de wekelijkse publicaties van Ocan’s Spotlight.

Ocan feliciteert Zayènne met haar installatie in Den Bosch en wenst haar veel succes met deze nieuwe stap in de rechtspraak bij het arrondissement van rechtbank Oost-Brabant.

Graag delen wij ook een persbericht over haar installatie:

Installatie Zayènne van Heesen-Laclé als raadsheer

Afgelopen oktober is geïnstalleerd als raadsheer bij het Gerechtshof Den Bosch, Zayènne van Heesen-Laclé. De installatie vond plaats tijdens een buitengewone zitting van het hof ‘s-Hertogenbosch op 15 oktober jongstleden. 

Zayènne van Heesen Laclé installatie raadsheer rechter Den Bosch WEB 2 Ocan Caribisch Van Heesen-Laclé (Aruba, 1979) is haar juridische carrière begonnen in de wetenschap bij de rechtenfaculteit van de Universiteit Leiden na eerder in 2003 bij die faculteit te zijn afgestudeerd. Na afronding van haar proefschrift, maakte zij in 2007 de overstap naar de praktijk: eerst bij het advocatenkantoor NautaDutilh aan de Zuidas te Amsterdam, en vanaf 2015 bij het interne advocatenkantoor van de Provincie Noord-Holland (PNH Advocaten) te Haarlem. In 2019 stapte Van Heesen-Laclé over naar de rechterlijke macht als raadsheer in opleiding bij het Gerechtshof ’s-Hertogenbosch. Gedurende de rhio-opleiding heeft Van Heesen-Laclé diverse stages gelopen en ervaring opgedaan binnen de rechtspraak, onder meer bij de rechtbank Oost-Brabant, het hof ’s-Hertogensbosch en de Hoge Raad der Nederlanden. Na afronding van haar opleiding eerder dit najaar, is Van Heesen-Laclé bij Koninklijk Besluit per 1 oktober 2021 benoemd tot raadsheer. 

Tijdens de installatiezitting heeft de President van het hof ’s-Hertogenbosch stilgestaan bij de inzet van Van Heesen-Laclé voor haar eiland Aruba, vanaf haar studententijd en tot op heden, als bestuurslid van verschillende besturen, waaronder de Societas Iuridica Antilliana et Arubana (SIAA), de Overlegorgaan Caraïbische Nederlanders (OCaN), Stichting ABC Advies en thans Genootschap Nederland Aruba (GNA). Andere onderwerpen die in de voordrachten van de president van het hof en de Procureur-generaal van het ressort Den Bosch tijdens de installatiezitting aan bod zijn gekomen, zijn: de uitdagingen waarvoor de rechtspraak zich thans gesteld ziet, onder meer als gevolg van de actuele pandemie, de roep om oog te blijven houden voor de menselijke benadering van de rechtspraak na de toeslagenaffaire en de effecten op de rechtsstaat van de moord op advocaat Derk Wiersum en op misdaadverslaggever Peter R. de Vries. De deken van de advocatenorde van het ressort Den Bosch stond tijdens zijn voordracht stil bij actuele discussie omtrent het gebruik van de mannelijke aanduiding voor het beroep van de rechter in hoger beroep, te weten raadsheer, in een tijdperk waarin een meer inclusieve term mogelijk op zijn plek zou zijn. 

Meer Felicitaties en condoleances

Donaties

Wilt u een gift of donatie doen

Zelfs de kleinste giften zijn voor ons van grote betekenis.