Skip to main content

Felicitaties en condoleances

caribisch Ocan Enith Brigitha standbeeld Almere Olympier

Oud-Olympiër en levende legende Enith Brigitha krijgt standbeeld, Ocan feliciteert

17 oktober 2022

Enith Brigitha heeft na een vastberaden actie van artiest Mo Hersi en kunstenaar Patrick Mezas een standbeeld gekregen in het Lumièrepark in Almere.

De Caribische oud-topzwemster kwam voor Nederland uit tijdens de Olympische Spelen van München (1972) en won tweemaal brons tijdens de Olympische Spelen van Montreal (1976). Op de Wereldkampioenschappen zwemmen in Belgrado (1973) won zij 2 zilveren medailles. In Nederland wist zij 21 nationale titels te veroveren. Brigitha wist de absolute top van de zwemsport te bereiken. In zowel 1973 als 1974 won zij de verkiezing Sportvrouw van het jaar van de AVRO (nu in handen van NOC*NSF). 

In 2015 heeft Stichting Ocan Brigitta geëerd door haar het ‘Special Achievement Award’ toe te kennen tijdens de Pearls of the Dutch Caribbean Gala & Award Show in Rotterdam. De oorkonde ontving ze uit handen van oud-Ocan voorzitter drs. Glenn Helberg. In 2017 won zij ook een Black Achievement Month Award. Ruben Severina, voorzitter van de Ocan Raad van Toezicht was tijdens de onthulling in het Lumièrepark aanwezig en feliciteerde de blije Brigitha met haar standbeeld.

Wij feliciteren Enith Brigitha met haar standbeeld.

In de aflevering Zwemmen tegen de bierkaai (KLIK HIER) van het VPRO televisie programma Andere Tijden Sport kunt u u laten inspireren door het indrukwekkend en inspirerend verhaal van onze legende Enith Brigitha.

Foto's: Caïn Photography

 
 

 

Meer Felicitaties en condoleances

Donaties

Wilt u een gift of donatie doen

Zelfs de kleinste giften zijn voor ons van grote betekenis.