Skip to main content

Felicitaties en condoleances

Saba Day, a message from Ocan

03 december 2021

Flag of Saba Creative Commons

Vandaag gedenken wij de vlag van Saba die de Eilandsraad op 6 december 1985 goedkeurde. De herkenbare vlag bevat verschillende elementen. Gecentreerd staat een witte ruit met een gouden ster in het midden welke voor de waarde en liefde voor het eiland symbool staat. Aan de bovenkant van de vlag staan 2 rode driehoeken die symbool staan voor saamhorigheid, moed en besluitvaardigheid. Aan de onderkant van de vlag ziet men twee blauwe driehoeken die symbool staan voor de hemel en relatie van het eiland met de zee.

Wanneer we per vliegtuig op Saba vanuit zustereilanden Sint Maarten of Statia aankomen arriveren we “thuis” op het 5-square mile island van een trots volk. Na de spannende landing van de kortste commerciële landingsbaan ter wereld zien wij buiten de terminal van Juancho Yrausquin Airport prominent de groene Mount Scenery (de hoogste punt van het hele Koninkrijk). Op het stenen naambord van de luchthaven zien we ook vermeld Unspoiled Queen. Saba is een eiland dat binnen het Koninkrijk en internationaal geroemd wordt om haar eenvoud en de zeer beperkte negatieve gevolgen van de moderniteit. Boven de zee is ze bekend om haar Sabanen ofwel Sabians (in de volksmond op het eiland) die zorgvuldig de traditionele gingerbread cottages met in het rood en wit geschilderde daken onderhouden, de unieke familie begraafplaatsen op eigen erf en de schone betonnen wegen. “The road which could not be built” trotseert dramatische kliffen om de auto’s (met onderschrift Unspoiled Queen) door verschillende vegetatiezones veilig op de plaats van bestemming te brengen. Toen menig experts beweerden dat er nooit een weg kon worden gebouwd om de vier dorpen met elkaar te verbinden, begonnen de vastberaden Sabanen zelf onder leiding van autodidact Josephus Lambert Hassell er zelf met het ontwerp en de bouw. Onder de zee, is Saba bekend om haar prachtige koraalriffen en biodiversiteit aan vissen.

Saba heeft in haar unieke en rijke geschiedenis bekwame kapiteins en matrozen geleverd die in de 19e eeuw en eerste helft van de 20ste eeuw overal ter wereld kwamen. De lokale Saba Lace en Saba Spice zijn artisanale producten die als cadeautje eveneens overal ter wereld hun weg vinden. Sabanen zijn harde werkers die thuis en in het buitenland zichzelf bewezen hebben.

Sabanen zeggen met trots “I am from the rock. I am from Saba.” Als Ocan zeggen wij houd vast aan deze trots en koester the Unspoiled Queen voor alle toekomstige generaties van Sabanen.

Zoals er zo mooi in de volkslied van Saba wordt gezongen:

Saba, Oh Jewel most precious,

In the Caribbean sea.

Mem'ries will stay of thy beauty,

Though we may roam far from thee.

Happy Saba Day!

Meer Felicitaties en condoleances

Donaties

Wilt u een gift of donatie doen

Zelfs de kleinste giften zijn voor ons van grote betekenis.