Skip to main content

Felicitaties en condoleances

Sint Maarten’s Day, a message from Ocan

11 november 2021

Vlag Sint Maarten Ocan Caribisch

Vandaag gedenken wij de vlag van Sint Maarten. De vlag werd voor het eerst op 11 november 1985 gehesen, nadat de Eilandsraad van Sint Maarten het herkenbare ontwerp op 13 juni 1985 had goedgekeurd. De herkenbare vlag bevat verschillende elementen. In de witte driehoek, welk symbool staat voor vrede, treffen wij het wapen van Sint Maarten. In het wapen komen de zon met daarboven de bruine pelikaan met gespreide vleugels (de nationale vogel van het eiland), de gouden wisselbloem (de nationale bloem) en het iconische vriendschapsmonument op de 373-jarige grens. Prominent in het midden van het wapen prijkt de Courthouse die elke Sint Maartenaar en graag terugkerende toerist op de bruisende Front Street tegenkomt. Het wapen wordt omlijst door oranje. Een verwijzing naar de band met het Nederlandse Koningshuis. Onderaan het wapen staat het motto Semper Progrediens (Altijd op weg, vooruitgang). Rechts zien wij een rode strook, symbool voor saamhorigheid en dapperheid. De blauwe strook symboliseert op zijn beurt de stranden, de zee en de lucht.

Sint Maartenaren zijn een weerbaar volk. Altijd op weg. Recente voorbeelden hiervan zijn de allesverwoestende orkanen Luis in 1995 en Irma 2017. Men hielp elkaar door individuen en zelfs complete families onderdak te bieden totdat de furie van deze historische orkanen voorbij was en wederopbouw mogelijk werd. De children of the soil in het buitenland schoten met vastberadenheid en creativiteit te hulp. Sint Maarten zou en moest er weer bovenop komen. Materiële schade kan vervangen worden en trauma’s, alhoewel erg moeilijk, kunnen verwerkt worden. Met veel vertrouwen zijn deze te overwinnen. Sint Maarten is strong. Laten wij met hoop en positivisme kijken naar een veelbelovende toekomst en vooruitgang voor het jonge land.

Als het kleinste eiland ter wereld dat door twee soevereine landen gedeeld wordt zijn wij ook een verenigd volk. Familiebanden reiken tot de noordelijke helft van het eiland, tot de andere 5 eilanden van de voormalige Nederlandse Antillen, tot Nederland en verder. Als Ocan moedigen wij onze broeders en zusters van Sint Maarten aan om altijd trots te zijn op het wereldberoemde 37-square mile island met de 37 witte stranden. Als de bruine pelikaan vliegen wij samen met trots over onze mooie heuvels en blauwe wateren.

In de woorden van priester Gerard Kemps, auteur van de Sint Maarten Song getiteld “O Sweet Saint Martin's Land":

“Oh I love thy Paradise,

Nature beauty fairly nice”

Happy Sint Maarten’s Day!

Meer Felicitaties en condoleances

Donaties

Wilt u een gift of donatie doen

Zelfs de kleinste giften zijn voor ons van grote betekenis.