Skip to main content

Felicitaties en condoleances

Statia Day, a message from Ocan

16 november 2021

Flag of Sint Eustatius Creative Commons Ocan Caribisch Statia

 

Vandaag gedenken wij de vlag van Sint Eustatius ofwel Statia. De vlag werd voor het eerst op 16 november 2004 gehesen, nadat de Eilandsraad van Statia het herkenbare ontwerp op 29 juli 2004 had goedgekeurd. De herkenbare vlag bevat verschillende elementen. Gecentreerd staat een witte ruit met daarin de groene contouren van het eiland (de onmiskenbare Quill vulkaan rechts) en een ster in de lucht in het midden. Dit alles wordt omlijst door 4 blauwe vakken met rode randen.

Statianen zijn een trotse volk met een sterke eigen identiteit. Hun eiland wordt met trots The Golden Rock genoemd, een verwijzing naar vroegere tijden toen Statia een zeer drukke welverande haven in het Caribisch gebied was en een inwonersaantal van 20.000 kende.

Wanneer we kijken naar de kentekens van voertuigen op de 6 eilanden zien wij al jaren opmerkelijke onderschriften. Op Statia prijkt er op de kentekens “The Historic Gem”. Dit onderschrift verwijst naar de vroegere tijden toen handel op Statia bloeide en significante gebeurtenissen zich afspeelden zoals toen de Amerikaanse oorlogschip de Andrew Doria traditionele saluutschoten in de haven van Oranjestad afvuurde. Gouverneur van het eiland Johannes de Graaff liet vanuit Fort Oranje de saluutschoten beantwoorden. De eerste internationale erkenning van de Amerikaanse vlag op 16 november 1776 werd hiermee een feit. Vandaag worden wij aan deze lange geschiedenis herinnerd door onder andere de welbekende blue beads van de tot slaafgemaakten, de oude Slave Path, Fort Oranje, Fort de Windt en de ruïnes van de Hervormde kerk van Sint Eustatius in Oranjestad.

Statianen hebben moeilijke periodes doorgemaakt en kijken uit naar een veelbelovende toekomst en stabiliteit voor hun eiland dat van enorme betekenis is geweest en nog altijd is en zal zijn voor de komende generaties van Statianen. Superba et confidens luidt het motto op het wapen van het eiland in het Latijn. Proud and Confidence, trots en verzekerd zijn Statianen op hun eigen terra firma of zij nu overzee in het Caribisch gebied zijn of ver daarbuiten zoals in Nederland. Als Ocan moedigen wij onze broeders en zusters van Statia aan om altijd trots te blijven op hun gem, hun Golden Rock.

Zoals er zo mooi in de volkslied van Statia wordt gezongen:

"Golden Rock, I'll always miss you,

When I am far from thee,

Never, never I'll forget you

Where-so-ever I may be.”

Happy Statia Day!

Meer Felicitaties en condoleances

Donaties

Wilt u een gift of donatie doen

Zelfs de kleinste giften zijn voor ons van grote betekenis.