Skip to main content

Blogs en Vlogs

Ocan caribisch  Justis naamswijziging slavernijverleden keti koti emancipation day kadena kibra

1 juli 2024: Regeling Naamswijziging voor nazaten van tot slaafgemaakten een feit, procedure nu kosteloos en zonder psychologisch onderzoek

01 juli 2024

Het is vandaag Emancipation Day, Kadena Kibrá, Keti Koti. Op deze dag herdenken we en vieren we de afschaffing van de Trans-atlantische slavernij in de voormalige Nederlandse koloniën  (Aruba, Bonaire, Curaçao, Saba, Sint Eustatius, Sint Maarten en Suriname) in de West.  De afschaffing van slavernij gebeurde bij wet formeel op 1 juli 1863.

Met ingang van vandaag 1 juli 2024 wordt het voor veel nazaten van tot slaafgemaakten – die 18 jaar en ouder zijn) makkelijker om hun achternaam, die naar het gedeelde slavernijverleden verwijst te wijzigen. Dit wordt mogelijk gemaakt door de nieuwe Regeling Naamswijziging voor nazaten van tot slaafgemaakten. Voor nazaten woonachtig in Europees Nederland dus  in Nederland woonachtig en ingeschreven in een Nederlandse gemeente geldt de Regeling direct. Voor mensen woonachtig en ingeschreven op de BES-eilanden treedt de Regeling gefaseerd in werking in verband met uitvoeringsproblemen.

Er zijn verschillende opties voor mensen die overwegen en wensen  hun achternaam te wijzigen in een achternaam waarbij zij zich meer comfortabel voelen. Deze vindt u HIER  op de website van Justis (een uitvoeringsorganisatie van het ministerie van Justitie en Veiligheid). Ook kunt u dit officiële informatieblad in .pdf format HIER downloaden

Onder andere aan de hand  van een publieke poll  in april 2023 een publieke poll  in april 2023 en andere gesprekken vroeg Ocan aan de Caribische gemeenschap wat zij van een dergelijke Regeling vonden.  Samen met de initiatiefnemer Gideon Everduim van organisatie For an Equal Society en andere organisaties uit het maatschappelijke middelveld  hebben we tijdens  een serie gesprekken met het Ministerie van Justitie en Veiligheid onze feedback aan de Rijksoverheid gegeven.  De ambtelijke voorstellen en gegeven feedback hebben, na politieke accordering, geleid tot de Regeling  zoals het vandaag van kracht is geworden. Als Ocan zien wij deze nieuw Regeling als erkenning van onze verschillende identiteiten, de leed wat  de Afrikaanse diaspora is aangedaan en de doorwerking van het slavernijverleden.  In het koloniale verleden kregen tot slaafgemaakte personen en families een achternaam opgelegd.

Ocan hoopt dat de nazaten uit de Caribische gemeenschap die er goed over een naamswijziging gedacht hebben en een nieuwe achternaam gekozen hebben gebruik zullen maken van de Regeling  nu de procedure voor naamswijziging een stuk laagdrempeliger en toegankelijker is geworden voor de Caribische gemeenschap.

Meer Blogs en Vlogs

Donaties

Wilt u een gift of donatie doen

Zelfs de kleinste giften zijn voor ons van grote betekenis.