Skip to main content

Blogs en Vlogs

Ocan caribisch senioren ouderen vitaal sociaal gemeente Den Haag

En, ja! Ze stralen! Haagse senioren komen af op Ocan creatieve workshops en themabijeenkomsten

29 februari 2024

Sinds oktober vorig jaar organiseert Ocan  een reeks themabijeenkomsten die gekoppeld zijn aan creatieve workshops speciaal voor senioren uit de Caribische en aanverwante gemeenschappen in Den Haag. Senioren hebben bij Ocan een speciale plek in ons hart. Er wordt gestimuleerd  om meer deel te nemen aan buitenactiviteiten, waardoor de risico om geïsoleerd te raken verminderd wordt. Al helemaal tijdens de koude maanden, is het bij het ouder worden minder de wens om naar buiten te gaan. Voordat men zelf door heeft wordt het een gewoonte waardoor de kans op sociaal isolement toeneemt.  De bijeenkomsten zijn mogelijk gemaakt door het programma ‘Samen Sociaal en Vitaal Den Haag’ van de gemeente.

De bijeenkomsten worden bewust op verschillende locaties in  Den Haag  gehouden zodat zij kennismaken met andere locaties, buurten en organisaties. Men kan een interactieve lezing verwachten en vaak een workshop. Voor de themabijeenkomsten heeft Ocan speciaal  professionals benaderd die een warm hart hebben voor senioren en die blij worden wanneer zij zien dat de deelnemer opbloeit.

x Ocan caribisch gemeente den haag seniorenWe begonnen met bruisende activiteiten die de creativiteit aanwakkerde,  de hersenen trainden en de zangkunsten scherp hielden.  Zo ging  het eerste thema over ritme en poëzie. Woordkunstenaar Rienaysa Lamp-Antonia vertelde in de  ontmoetingsplek van Grupo Ban Pé in haar lezing over de positieve effecten van zingen en poëzie en vervolgens konden de deelnemers tijdens de workshop hun eigen ritmische poëzie maken.

Gezond smullen, dansen en meezingen net voor de kerst. Dat was de sfeer van de themabijeenkomst die we hielden in het Curaçaohuis. Dokter Saadet van Noppen  gaf een lezing gezonde voeding waarna men een lekker kerstmaaltijd kreeg. Guitarist Edwina Booi trakteerde hen op de herinneringen aan de leuke kersttijd van vroeger. De aquinaldos, Christmas carols en wals muziek  betekende dat de nostalgie goed erin zat.  Samen deelden ze veel herinneringen. 

Begin van dit jaar kwam kandidaat-notaris dr. Katherine Filesia naar het Sint Maartenhuis, waar zij een lezing heeft gegeven over levenstestamenten. De deelnemers vonden het erg interessant om meer te weten te komen over de verschillen tussen een testament en  levenstestament. De prangende vragen en levendige discussies die de lezing van de kandidaat-notaris volgden lieten zien hoe belangrijk het is om te  regelen wie als vertrouwenspersoon aangewezen kan worden in een levenstestament en hoe het opstellen van een testament je naasten ontzorgt bij het overlijden.

En zo waren er nog meer themabijeenkomsten zoals ‘Omgaan met emoties’, 'Gezonde hersenen’,  ‘Plezier in creativiteit’ en 'Creatief met een klein budget' en ‘Persoonlijke verzorging’.

Aanstaande zaterdag 2 maart zijn we terug bij de locatie woongemeenschap Nos Aquamarino om enthousiaste deelnemers voor een lezing over het Seú  en hen te trakteren op een Seú danspresentatie. Inmiddels is de animo ze hoog geworden dat de beschikbare plekken al zijn vergeven.

Treur niet, we zullen hier de ervaringen met u delen.

Meer Blogs en Vlogs

Donaties

Wilt u een gift of donatie doen

Zelfs de kleinste giften zijn voor ons van grote betekenis.