Skip to main content

Blogs en Vlogs

Wilt u doorgaan met het lezen van dit artikel? Klik op onderstaand  blauw knopje.

Inclusieve energietransitie in de wijk: bewonerscollectieven en gemeenschapskracht centraal

19 november 2024

Pagina 1 van 2

Stichting Ocan bericht graag over het resultaat van de bijeenkomst in het Laaktheater, in Den Haag die wij eerder hebben aangekondigd. We zijn trostse partner van de Alliantie Inclusieve Energietranstie waar wij samen met Caribische sleutelpersonen en andere organisaties ons inzetten om energiebesparing onder de  Caribische achterban mogelijk te maken en beleidsbepalers te blijven wijzen op een inclusieve aanpak wat betreft de energietransite waar wij allemaal aan moeten meedoen.

De levendige bijeenkomst vond afgelopen zaterdag 16 november plaats. Het werd georganiseerd AIE en het Landelijk Samenwerkingsverband Actieve (LSA) Bewoners. Onder leiding van moderator Faissal Boulakjar werd met een divers besproken hoe gemeenschapskracht en samenwerking kunnen zorgen voor een eerlijke en inclusieve energietransitie. 

De uitdaging: wie kan meedoen aan de energietransitie?

Angelo Martina (Eindhoven), verbonden aan Stichting Ocan (OCAN), ziet op bijeenkomsten over de energie- en klimaattransitie dat er wat betreft diversiteit op nog een wereld te winnen is. “Dan heb ik het niet allen om diversiteit wat betreft achtergrond, maar ook wat betreft inkomen. In de buurten met hogere inkomens is men veel verder met verduurzaming, waaronder de isolatie van huizen. Bijeenkomsten over dit onderwerp bestaan vooral uit witte mensen. Een paar honderd meter verderop in de armere buurten zijn mensen vooral bezig met overleven.” 

Communicatie schiet te kort

Dat beeld wordt door iedereen herkend. Verschillende sprekers wijzen in dit verband op gebrekkige communicatie door overheid en instellingen die te gemakkelijk vertrouwen op digitale communicatie en flyers. In Haarlem doet de gemeente volgens Nercivan Sensoz van het Inspraakorgaan Turken (IOT) wel een en ander, maar weet de bevolking nog te weinig door de wijze van communiceren. “Veel communicatie vanuit de gemeente verloopt digitaal, via websites. Dan bereik je grote groepen dus niet.”

Marijke Popma van Energie Samen Rivierenland herkende dit beeld: “We doen misschien allemaal ons best om diverser te worden, maar het is nog onvoldoende. Vanachter onze witte bureaus denken we te snel dat we het goed doen, maar ondertussen bereiken we te veel groepen niet.”   

Wilt u doorgaan met het lezen van dit artikel? Klik op onderstaand blauw knopje.

 

Meer Blogs en Vlogs

Donaties

Wilt u een gift of donatie doen

Zelfs de kleinste giften zijn voor ons van grote betekenis.