Skip to main content

Blogs en Vlogs

Ocan caribisch EU verkiezing ENAR EU election EP

Project “United in diversity: why the EU is me”, i.h.k.v spannende Europese verkiezingen 2024, succesvol!

06 juni 2024

Pagina 1 van 2

“We worden wakker met Europa op onze ontbijtborden.”  Zo opende Lionel Martijn, directeur-bestuurder van Stichting Ocan een voor de Caribische Nederlanders zeer relevante bijeenkomst in het kader van de Europese verkiezingen op 6 juni 2024 in Nederland en op de 6 Caribische eilanden.  Zal de Caribische kiezer in grotere aantallen gaan stemmen en meebeslissen hoe hun ontbijtborden eruit komen te zien na 6 juni 2024? 

Ocan caribisch eu verkiezing ENAROcan koos in de aanloop naar de verkiezing om een project te initiëren rondom het thema sociale inclusie dat de naam “United in diversity: why the EU is me” droeg.  “United in diversity” is het naar Engels vertaalde motto van de Unie.  Tijdens dit project dat uit 2 bijeenkomsten bestond in april en mei 2024 wilde Ocan dat de deelnemers uit onze gemeenschap de informatie die zij hadden over de EU (verder) konden aanvullen, het belang van actief stemmen in het algemeen meer konden inzien en hun gevoelens en perspectieven over uitsluiting in Europa konden uiten. In hoeverre voelen wij ons “Europees”? Voor een meerderheid van inwoners van Nederland en de eilanden is de EU, helaas, nog altijd een ver-van-mijn-bedshow.  Dat is een misvatting; Europa is overal en onze regelgeving wordt door Brussel grotendeels bepaald. 

Ocan caribisch eu verkiezing ENAROp 26 april verzorgde voorlichtingscentrum ProDemos een verkiezingsbijeenkomst in de Centrale Bibliotheek Den Haag voor een vol publiek! Op 22 mei hadden wij in Gebouw De Heuvel in Rotterdam Vany Hooi als moderator. Informatiecentrum Europe Direct Curaçao gaf een presentatie over voordelen van EU-geld. EU-kandidaat Kenville Kleinmoedig werd uitgenodigd om de deelnemers te inspireren met zijn verhaal. Hoe hij in de politiek geïnteresseerd raakte en zijn weg naar succesvol kandidaat worden op een politieke lijst. Deelnemers werden verder geprikkeld door stellingen en werd er veel ruimte geboden voor discussie. De deelnemers gaven aan eerst veel afstand te voelen tot de politiek in Nederland en dus ook Europa. Deze afstand werd na deelname aan de twee projectbijeenkomsten voor een deel weggenomen. 

 

Bent u benieuwd naar meer foto's van de twee bijeenkomsten? Bekijk hier de fotogallerij op onze Facebookpagina.

Wilt u doorgaan met het lezen van dit artikel? Klik op onderstaand  blauw knopje.

Meer Blogs en Vlogs

Donaties

Wilt u een gift of donatie doen

Zelfs de kleinste giften zijn voor ons van grote betekenis.