auteur:
Otti Thomas

foto:
Karel Paulina

Deze week Karel Paulina, taartenbakker uit Curaçao.

"Eerlijk gezegd had ik niet verwacht dat het zo groot zou worden. Ik ben er gewoon in gerold. Mijn tante bakte taarten op Curaçao. Ze was zelf niet zo creatief, maar ik wel, dus als ze een moeilijke opdracht had, vroeg ze aan mij om de taarten te decoreren. Eenmaal in Nederland bakte ik taarten voor mezelf en voor vrienden, die reclame voor me maakten. Sociale media hebben daar ook een grote rol in gespeeld. Inmiddels heb ik mijn eigen bedrijf, Cakes by Kee. Ik zit in Rotterdam, maar mijn klanten zitten overal in Nederland. Tot in Groningen worden bestellingen gedaan, omdat de kwaliteit zo goed is en ik achter mijn taarten sta. Het gaat zo goed dat ik inmiddels iemand in dienst heb. Er zijn heel veel mensen die taarten bakken, maar ik zie ze niet als concurrent. Ik kan toch geen taarten voor heel Nederland bakken.''

Inspiratie

"Ik maak 3D taarten die je van alle kanten kan bekijken. Bijvoorbeeld een schoen of een auto. Wat de smaak betreft is het een Antilliaanse taart, maar ik noem het cake, want dan begrijpt iedereen hoe het smaakt. Het recept heb ik in de loop van de tijd zelf ontwikkeld door te experimenteren. Mijn inspiratie haal ik voor 50 procent overal vandaan en 50 procent van internet. Ik zie of bedenk iets, ik kijk of iemand iets vergelijkbaars heeft gemaakt en dan geef ik mijn eigen draai eraan. Een favoriete taart heb ik niet. Soms maak ik drie of vier varianten van dezelfde taart, maar ze zijn allemaal bijzonder, want ik weet hoeveel tijd ik erin geïnvesteerd heb.''

Obstakel

"Als je jong bent, weet je niet precies wat je wil. Als kind wilde ik leraar worden. Omdat ik van de mavo kwam, moest dat via een omweg en koos ik voor de studie onderwijsassistent, maar tijdens mijn stage merkte ik dat het niets voor me was. Daarna koos ik voor de Mode Academie in Den Haag, waar ik mijn creativiteit misschien kwijt kon, maar dat ging te langzaam voor me. Op Curaçao haalde ik alsnog mijn diploma voor onderwijsassistent en ik ging weer terug naar Nederland. Ik probeerde rechten en studeerde daarna Human Resources Management. Ik begon goed, maar de achten veranderden na mijn stage in zevens, zessen en vijven. De motivatie was weg. Ik zag mezelf niet voor de rest van mijn leven achter een bureau zitten en de problemen van andere oplossen. Stoppen was geen makkelijke keuze. Mijn leraren zeiden dat ik vol moest houden, want ik hoefde nog maar een jaar. Maar zou ik er gelukkig van worden? Nee! Geeft een papiertje echt zekerheid? Nee! Als ik voor een inkomen had gekozen, was ik op Curaçao gebleven en had ik een studie gedaan voor docent of mijn rechtenstudie afgemaakt. Maar het gaat niet alleen om wat je verdient. Het gaat om wat je voelt. En mijn passie had ik al gevonden in mijn hobby. Wat ik bij HRM heb geleerd, heb ik overigens wel meegenomen in mijn eigen bedrijf.''

Dankbaar

"Zonder mijn tante en mijn ouders was dit allemaal niet mogelijk geweest. Mijn ouders steunden me voor 1000 procent. Het was natuurlijk wel een dingetje toen ik stopte met mijn studie. Ik was naar Nederland gekomen voor een diploma. Maar het is niet zo dat ik helemaal niets deed. Dat ik thuis zat en elke maand mijn hand ophield. Ik was en ben altijd bezig. Ze gaven me dus financiële steun en probeerden me te motiveren. Dat gold ook voor mijn partner en mijn vrienden. Ze gaven advies, al ben je zelf uiteindelijk verantwoordelijk voor de keuzes die je maakt.''

Helpen

“Zo nu en dan krijg ik vragen van startende ondernemers over aandachtspunten bij het starten van eigen zaak. Na een jaar weet ik nog niet alles, maar ik ken een aantal belangrijke valkuilen. Die kennis deel ik graag met hen. Verder krijg ik regelmatig technische vragen over taarten, zowel op sociale media als tijdens de workshops die ik geef.''

Advies

"Een keuze maken, is niet makkelijk als je jong bent. Je denkt dat je weet wat je wil, maar je moet het eerst proberen om erachter te komen of het echt iets voor je is. Misschien weet je zeker dat je international business management wil studeren. Je ontdekt het pas als je het daadwerkelijk doet. Ik denk dat het wel belangrijk is om op tijd te stoppen, zodat je geen schuld opbouwt. Gelukkig ben ik wel op tijd gestopt.''

Donaties

Wilt u een gift of donatie doen

Zelfs de kleinste giften zijn voor ons van grote betekenis.

Maak een afspraak

+31 70 380 33 01

Beltijden

Maandag t/m vrijdag: 09:00 - 17:00
Zaterdag en Zondag: Gesloten

Adres

Binckhorstlaan 117
2516 BA Den Haag

Aanmelden nieuwsbrief