Skip to main content
Richard Veld
auteur:
Otti Thomas

foto:
De Monnikendam

Deze week Richard Veld uit Curaçao, chef en eigenaar van een restaurant in Amersfoort.

"Ik ben eigenlijk naar Nederland gekomen voor de zeevaartschool. Ik had op Curaçao de koksopleiding gedaan en werkte in de horeca, maar ik wilde eigenlijk iets anders. Zeevaart leek me ook spannend als vak. Na twee, drie maanden ben ik gestopt en weer in de horeca beland. Ik heb daarna vrijwel altijd gewerkt als kok in restaurants of als mede-eigenaar: Kasteel de Hooge Vuursche in Baarn, De Lokeend in Vinkeveen, verschillende restaurants. Ik wisselde als ik weer verder wilde. Ik wilde verder groeien, kon ergens anders meer geld verdienen of zag een nieuwe uitdaging. Ik haalde mijn diploma's voor Food & Beverage en Leermeester. Maar koken is toch echt mijn ding. Mooie gerechten op mooi servies. Sinds twee jaar ben ik eigenaar en chef kok van restaurant De Monnikendam in Amersfoort. Mijn vrouw werkt ook in het restaurant. Het is hard werken, maar ik ben niet anders gewend. 's Ochtends ga ik weg, 's nachts kom ik terug. Zes dagen per week. Mijn kinderen willen nooit de horeca in en vragen me wel eens of ik gek ben. Maar als je een onderneming hebt, dan moet je er ook zijn. Want anders heb je een probleem.

Obstakels

''School was niet echt iets voor mij. Mijn redding was een stage bij het Plaza Hotel op Curaçao. 
Er werkte daar een heel beroemde Franse chef kok die twee keer per maand van Frankrijk naar Curaçao vloog. Zo is mijn interesse in koken ontstaan. Voor mij is het Plaza Hotel een groot opleidingscentrum geweest. Het hotel had toen alles wat je nodig had; een eigen bakkerij, een eigen slagerij. Die kok zorgde ervoor dat alle ingrediënten beschikbaar waren, rechtstreeks uit Frankrijk. Nederland had daarom niets nieuws voor mij als het gaat om producten. Ik kende ze allemaal al uit het hotel.''

Inspiratie

''Ik heb veel kookboeken en ga regelmatig uit eten. Proeven waar mijn collega's mee bezig zijn en kijken welke kant ik op wil. Je eerste gevoel voor smaak krijg je natuurlijk van thuis mee. Mijn moeder is altijd aan het koken. Het maakt niet uit of ik haar overdag of 's nachts bel, ze staat altijd in de keuken. Mijn ouders vinden mijn gerechten vaak helemaal niets, maar dat vind ik niet erg want ik weet wat ze gewend zijn. Het is voor veel mensen lastig om gerechten te waarderen die buiten hun comfort zone liggen. Zelf heb ik nooit veel interesse gehad in de Caribische of Creoolse keuken. Het is voor mij altijd de Franse keuken geweest. Die keuken varieert van boers tot verfijnd. Voor mij draait het vooral om mooie kleine gerechtjes, om de smaak. Ik wil de smaak van een product naar boven brengen. Ik wil mensen laten genieten van een mooie langoustine of een terrine van eendenlever. Dat is voor mij uit eten gaan en genieten.''

Advies

"Het is belangrijk om je eigen weg te kiezen. Je hoeft niet perse hetzelfde te doen als je buurvrouw of buurman, want dat past misschien wel helemaal niet bij jou. Open staan voor mogelijkheden dus. En het komt niet vanzelf aanwaaien. Je zult keihard moeten werken om te bereiken wat je wil of dat nu op eigen kracht of met gebruik van je netwerk is. Dat werkt in Nederland hetzelfde als op de Antillen.''

Donaties

Wilt u een gift of donatie doen

Zelfs de kleinste giften zijn voor ons van grote betekenis.