Skip to main content

Acties en oproepen

Ocan caribisch tweede kamer verkiezingen den haag stemmen

Leer uw Caribisch-Nederlandse TK-kandidaat beter kennen: Walter Hellebrand

20 november 2023

Op 22 november 2023 gaan wij vervroegd naar de stembussen om te stemmen voor de Tweede Kamerverkiezing. U kunt dan als stemgerechtigde uw stem uitbrengen.

In vervolg op de Stichting Ocan oproepen aan zowel Caribisch-Nederlandse kandidaten als de gemeenschap, willen wij een aantal van de kandidaten aan uw voorstellen. Stichting Ocan biedt graag deze mogelijkheid aan alle Caribisch-Nederlandse kandidaten die aan de Tweede Kamerverkiezing meedoen.

In de dagen voor deze belangrijke verkiezing kunt u ze beter leren kennen en waar zij voor staan en eventueel uw stem op één van hen uitbrengen!

Kandidaat Walter Hellebrand Ocan Caribisch Tweede KamerVandaag dhr. Walter Hellebrand. Kandidaat nr. 49 op de lijst van de politieke partij BoerBurgerBeweging (BBB), in de kieskringen Amsterdam en Bonaire/Saba/St. Eustatius

Korte biografie

Ik ben de enige kandidaat voor de Tweede Kamerverkiezingen die daadwerkelijk campagne voert op Bonaire, St. Eustatius en Saba. Ik ben geboren en getogen op St. Eustatius. Ik ben daar heel trots op en het heeft bepaald wie ik ben.  

We verhuisden naar Curaçao, waar we in Otrobanda woonden en ik naar het MIL ging. Dankzij die tijd spreek ik ook Papiamento. Dat was heel handig voor het vertalen van de samenvatting van het BBB programma en de speerpunten en bij het campagne voeren op Bonaire. Het laat overigens zien hoe serieus BBB het vertegenwoordigen van de Nederlands Caribische regio neemt. Op de website van de BBB vind je daarom ook de vertalingen in het Engels en Papiaments (zelfs met een gesproken versie!). 

Ik ging in Nederland geschiedenis studeren aan de Universiteit van Utrecht. Ik heb echter carrière gemaakt in de internationale communicatie (PR) en was uiteindelijk Hoofd Communicatie voor Europa, Midden-Oosten, Afrika en Azië voor BBC Worldwide in Londen. Zowel geschiedenis als mijn geboortegrond bleven echter trekken. Ik vertrok naar St. Maarten om mijn broer daar te helpen met zijn bedrijf en tegelijk schreef ik artikelen over lokale geschiedenis voor The Daily Herald (de krant van de noordoostelijke Caribische eilanden) en andere publicaties.

In 2010 kwam de kans om permanent naar St. Eustatius terug te keren en werd ik er directeur Monumentenzorg en uiteindelijk ook directeur van het historisch museum. Ik was toen curator van de tentoonstelling ‘Days of Slavery on St. Eustatius’ vanwege 150 jaar afschaffing slavernij. Daarnaast heb ik toen heel veel andere activiteiten op het eiland ondernomen – op cultureel maar ook op politiek en sociaal-economisch terrein. De lijst is te lang, maar bijvoorbeeld: Secretaris Community Tourism Steering Committee, vertegenwoordiger van St. Eustatius in Dutch Caribbean Inter-island Working Group voor de implementatie van de UNESCO ICH Conventie, mede-oprichter van de Dutch Caribbean Heritage Platform, maar ook bijvoorbeeld secretaris van de Referendum Committee St. Eustatius i.v.m. een referendum over de constitutionele status van het eiland.

Ik was ook succesvol bij het opzetten van een beweging om de aanleg van een nieuwe olie-overslagplaats op St. Eustatius – direct naast woningen, scholen en de landingsbaan van het vliegveld! – tegen te houden. Het project was gebaseerd op korte termijn denken en zou op de lange termijn schadelijk zijn voor het eiland – én belangrijk cultureel erfgoed vernietigen.

Eind 2021 verhuisde ik naar Nederland vanwege een operatie die ik nodig had, maar die het Zorgverzekeringskantoor van de Rijksdienst Caribisch Nederland mij niet wilde verlenen. Het is een goed voorbeeld van hoe fout het gesteld is met de gezondheidszorg op vooral St. Eustatius en Saba. Ik verkeerde in de positie om die beslissing te nemen maar de meeste mensen kunnen niet zomaar opstappen en naar Nederland verhuizen terwijl ze niet de zorg krijgen die ze nodig hebben – en recht op hebben! BBB zegt het heel expliciet in ons verkiezingsprogramma: beslissingen over je gezondheid moeten worden genomen door medische staf en niet door verzekeringsmaatschappijen.

Ik ga voor:

Als je op de eilanden woont en werkt, merk je keer op keer hoe ministeries de eilanden zien als probleemkinderen die je zoet moet houden met mooie beloftes en zo nu en dan een kadootje en die vooral moeten luisteren naar de hoog verheven dames en heren in Den Haag die het allemaal beter weten. Terwijl we op onze eilanden ook kundige mensen hebben die bovendien veel beter weten hoe de zaken in de praktijk uitwerken. Toen ik eenmaal in Nederland was, herkende ik eenzelfde frustratie bij de mensen van BBB: dat vanuit Den Haag zaken opgedrongen worden aan regio’s zonder dat ter plaatse is getoetst of die wel passen bij de lokale werkelijkheid.   

Eenmaal in Nederland, besefte ik dat ik daar de kans had iets te doen aan deze situatie voor de eilanden: door zelf de politiek in te gaan. Andere standpunten van de BBB, bijvoorbeeld tegen verregaande centralisatie en een meer regionale benadering van de politiek, pasten ook bij mijn opvattingen.  

Oproep aan de CN kiesgerechtigden:

Het zijn de Tweede Kamerverkiezingen die bepalen wat voor regering het Koninkrijk krijgt. En die regering bepaalt ook het beleid voor Caribisch Nederland. Dus ook of er wat gedaan wordt aan de misstand dat er door verzekeringsmensen wordt beslist over de gezondheid van de mensen. Dus is het belangrijk dat de kiesgerechtigden in Caribisch Nederland gaan stemmen! Ook als het gaat om volkshuisvesting op de eilanden. Die is op alle drie de eilanden onder de maat en onvoldoende. Of en hoe dit opgelost gaat worden, hangt af van wie er over gaat beslissen – met andere woorden: van de partij(en) met de meeste stemmen. BBB kijkt steeds naar de lange termijn. Volkshuisvesting kost geld. Maar tegelijk is het ook een investering in de gezondheid van mensen – en daardoor een besparing op de lange termijn.

Dezelfde lange termijn geldt voor armoedebestrijding, een van de speerpunten uit het BBB programma. Investering in werkgelegenheid voorkomt een eindeloos uitdelen van subsidies die structureel niets oplossen.

Ik leg het in mijn gesprekken met de kiezers op Bonaire, Saba en St. Eustatius zo uit: stemmen op een lokale kandidaat – ook een lijstduwer – helpt. Want hoe meer stemmen die krijgt, hoe meer er naar hem wordt geluisterd binnen de partij. BBB zal waarschijnlijk onderdeel vormen van het volgende kabinet. Dat betekent dat er ministers en staatssecretarissen komen die mij kennen en weten waar ik voor sta: een stem van en voor de eilanden.


Ocan portretteert zoveel mogelijk Caribisch-Nederlandse kandidaten

Stichting Ocan is het aantal kandidaten met een Caribisch Nederlandse achtergrond dat zich kandidaat heeft gesteld nog aan het inventariseren. 

Bent u zelf kandidaat in Nederland of regiokandidaat vanuit Caribisch Nederland?

Als u zich kandidaat heeft gesteld laat het ons a.u.b. weten. Mail ons op  . Wij komen graag met alle kandidaten in contact.

Kent u kandidaten?

Laat het ons weten via .

Meer Acties en oproepen

Donaties

Wilt u een gift of donatie doen

Zelfs de kleinste giften zijn voor ons van grote betekenis.