Skip to main content

Acties en oproepen

Ocan caribisch EU verkiezing EU election EP

Oproep aan de Ocan achterban: ga stemmen tijdens de Europees Parlementsverkiezing 2024

04 juni 2024
Op donderdag 6 juni  2024 mogen alle stemgerechtigden naar de stembussen gaan om te stemmen op kandidaten op kandidatenlijsten van verschillende politieke partijen.  Het gaat nu om de Europees Parlementsverkiezing 2024. In Nederland en op onze 6 eilanden mogen we stemmen op kandidaten. De kandidaten waar wij in het Koninkrijk op stemmen en genoeg stemmen komen in het Europees Parlement terecht. Deze belangrijke politici worden ook Europarlementariërs genoemd. Nederland mag 31 Europarlementariërs leveren voor het Europees Parlement in Brussel. De stempassen zijn tot 23 mei 2024 naar het adres (in Europees Nederland) waar de kiezer ingeschreven staat verstuurd.

Stichting Ocan vindt het belangrijk dat ook úw stem telt. De afgelopen maanden hebben wij  meermaals aandacht aan deze spannende verkiezing besteed.

Oproep EU verkiezing 2024 Kandidatenlijst 350px formatNet als bij de vervroegde  Tweede Kamer verkiezingen in november vorig jaar vindt Stichting Ocan het belangrijk dat ook uw stem telt. Een aanzienlijk deel van Caribische Nederlanders woonachtig in Nederland voelt zich niet bepaald geroepen om te stemmen. Elke verkiezing, zij het voor het waterschap, de gemeente, de provincie, en de Tweede Kamer is een kans om hier verandering in te brengen omdat als gemeenschap onze stemmen en onze belangen als gemeenschap en individuen weldegelijk ertoe doen. Laten wij bij de opkomst van de aanstaande verkiezingen zien dat de verkiezingsparticipatie onder Caribische Nederlanders verhoogd is. Gebruik uw stempas.

Hoe vaak mogen wij stemmen voor de Europese verkiezing?

Elke 5 jaar mogen wij (als stemgerechtigden) stemmen in de gemeente of op het eiland waar wij ingeschreven staan.

GA STEMMEN / BAY VOTA / GO VOTE / BAI VOTA!

Stemmen op donderdag 6 juni 2024

Als stemgerechtigde neemt u uw stempas op de dag van de verkiezingen mee naar het stembureau, samen met een identiteitsbewijs. Bent u niet in de gelegenheid om zelf uw stem uit te brengen, dan kunt u dit bij volmacht door iemand anders laten doen. Lees alle info over wat u nodig hebt en hoe u op de dag stemt hier. 💡

Nog onzeker over op welke politieke partij u stemt? 🧠

Misschien bent u er ook niet uit welke politieke partij het beste bij uw ideeën en of belangen past. Vul een stem- of kieswijzer of stemchecker in om u hierbij verder te helpen. Dit zijn de stem- en kieswijzers en stemcheckers die op dit moment bij Ocan bekend zijn.

StemWijzer (ProDemos)

Young Voice (ProDemos i.s.m Nationale Jeugdraad)

De Kieswijzer (Het Parool, NU.nl en AD)

Stemhulp (De Volkskrant)

Stemadvies.nu

KiesKompas (KiesKompas i.s.m. Trouw)

De Kiesraad - alles over stemmen in Nederland

Op de website van de Kiesraad kunt u uitgebreid informatie krijgen over de Europese verkiezing

Informatie over stemmen op de Bonaire, St. Eustatius en Saba (BES-eilanden)

Op deze webpagina van Rijksdienst Caribisch Nederland (RCN)

Informatie over stemmen op Curaçao, Aruba en St. Maarten (CAS-eilanden)

Op deze webpagina van de Rijksoverheid

Op deze webpagina van gemeente Den Haag

Caribische Nederlanders doen mee aan de Tweede Kamerverkiezing 2024

  • Kenville Kleinmoedig, plek 18, lijst GroenLinks-PvdA

Stichting Ocan is het aantal kandidaten met een Caribisch Nederlandse achtergrond dat zich kandidaat heeft gesteld nog aan het inventariseren. Eventueel brengt u uw stem op één van uit!

Als u zich kandidaat heeft gesteld laat het ons a.u.b. weten. Mail ons op . Wij komen graag met alle kandidaten in contact.

Kent u kandidaten?

Laat het ons weten via: .

GA STEMMEN / GO VOTE / BAI VOTA!

Meer Acties en oproepen

Donaties

Wilt u een gift of donatie doen

Zelfs de kleinste giften zijn voor ons van grote betekenis.