Skip to main content

Acties en oproepen

Stempas 1 Tweede Kamerverkiezing 2021 Ocan Caribisch stemmen vota vote

Oproep aan de Ocan achterban: morgen 17 maart kunt u uw politieke invloed uitoefenen. BAY VOTA / GO VOTE / BAI VOTA!

16 maart 2021

Gisteren 15 maart en vandaag 16 maart kon men vervroegd stemmen. Morgen 17 maart 2021 ziet het land het leeuwendeel van de stemmers zich melden bij de verschillende stembureaus verspreid over de 12 provincies en in Caribisch Nederland (Bonaire, St. Eustius, Saba). Maar zien we ook de Caribische stemmer in grote aantallen? Stichting Ocan hoopt van wel!

Waarom roept Stichting Ocan de stemgerechtigde op?

In onze eerdere oproepen presenteerde wij een lijst van Tweede Kamer-kandidaten van Caribische afkomst waarop u kunt stemmen. Tevens is eerder gemeld dat een aanzienlijk deel van Caribische Nederlanders woonachtig in Nederland zich niet bepaald geroepen voelt om te stemmen. Nu er wel een toename is van TK-kandidaten met een Caribische achtergrond verdeeld over meerdere politieke partijen, zou dit een veel gehoorde reden voor desinteresse in de Nederlandse politiek kunnen verminderen. Deze reden is een gevoel van afstand tot de Nederlandse politiek en specifiek afstand tot het reilen en zeilen in ‘politiek Den Haag’.

Overweeg dan om onze Caribische TK-kandidaten het mandaat middels uw stem te geven om een geluid binnen de nationale politiek in ‘Den Haag’ te krijgen. Onze TK-kandidaten als toekomstige Kamerleden kunnen ervoor zorgdragen dat politici meer begrip en kennis gaan krijgen over wat er binnen de Caribische gemeenschap speelt en wat onze noden zijn.

Meer dan wij als gemeenschap beseffen gaan ‘Haagse’ politici over ons dagelijkse leven. Beleid wordt door de partijen bepaald en verder beïnvloed. Let wel, wat er in de Tweede Kamer over wordt gedebatteerd en besloten, heeft direct gevolgen ook voor onze mensen woonachtig op de eilanden. Hoe groter de groep verkozen Caribische Kamerleden hoe meer invloed ze hebben op debatten en wetsvoorstellen en wet- en regelgeving in het belang van onze gemeenschap aan beide kanten van de Atlantische Oceaan.

Stempas 2 Tweede Kamerverkiezing Ocan Caribisch vote vota stemmen Een meer divers Tweede Kamer

Nederland telt volgens het Nederlands Interdisciplinair Demografisch Instituut (NIDI) 2,5 miljoen stemgerechtigden met een migratieachtergrond. Caribisch Nederlanders worden hiertoe gerekend. Zoals uiteengezet door het NIDI vertegenwoordigt de groep stemgerechtigden met een migratieachtergrond 1 op de 5 stemgerechtigden in Nederland. De vertegenwoordiging van migrantengroepen in de Tweede Kamer is niet evenredig. Ook Ocan wil een meer evenredige vertegenwoordiging in de Tweede Kamer. Door direct te stemmen op de Caribische kandidaat en niet op de lijstrekker kan ervoor zorgen dat een Caribische kandidaat die op dit moment op een niet verkiesbare plaats alsnog met voorkeurstemmen in de Tweede Kamer kan komen.

Omdat Caribische Nederlanders gevestigd in Nederland de Nederlandse nationaliteit hebben, hebben wij stemrecht. Grijp deze kans. Grijp uw kans. Gebruik uw stempas.

De Caribische TK-kandidaten

Wij presenteren nogmaals de lijst van Caribische Nederlanders  die aan deze Tweede Kamerverkiezing meedoen. Woonachtig in Nederland én op de eilanden. Een aantal van deze TK-kandidaten hebben gebruik gemaakt van de mogelijkheid voor een verkiezingsportret op de Ocan website.  

I. Carrilho (DENK, nr. 6)

L. Charles (BIJ1, nr. 13)

B. Chirino (ChristenUnie, nr. 14)

K. Cuvalay (Ubuntu Connected Front, nr. 3)

Q. Gario (Bij1, nr. 2)

T. Hellebrand (D66, nr. 72)

J. Hooi (D66, nr. 74)

J. Leerdam(PvdA, nr. 48)

C. Lopes (Ubuntu Connected Front, nr. 13)

D. Romeo, (D66 nr 73)

M. Sille (Ubuntu Connected Front, nr.17)

K. Sneek (CDA, nr. 52)

C. Woodley (Ubuntu Connected Front , nr 7 )

J. Wuite (D66, nr. 20)

Caribische TK-kandidaten hebben ook gebruik gemaakt van het platform aangeboden door ‘Kleur de Kamer’ . 

Stemmen op 17 maart en COVID-19

Als stemgerechtigde neemt u uw stempas op de dag van de verkiezingen mee naar het stembureau, samen met een geldig identiteitsbewijs. Bent u niet in de gelegenheid om zelf uw stem uit te brengen, dan kunt u dit bij volmacht door iemand anders laten doen. Voor het stemmen tijdens de COVID-19    zijn er speciale maatregelen getroffen om het stemmen zo veilig mogelijk te maken. Deze leest u hier op de speciale webpagina van de Kiesraad.

Nog onzeker over op welke politieke partij u stemt?

Misschien bent u er ook niet uit welke politieke partij het beste bij uw ideeën en of belangen past. Vul een stem- of kieswijzer of stemchecker in om u hierbij verder te helpen. Dit zijn de stem- en kieswijzers en stemcheckers die op dit moment bij Ocan bekend zijn.

De Kiesraad - alles over stemmen in Nederland

Op de website van de Kiesraad kunt u uitgebreid informatie krijgen over de Tweede Kamerverkiezing.

Meer Acties en oproepen

Donaties

Wilt u een gift of donatie doen

Zelfs de kleinste giften zijn voor ons van grote betekenis.