Skip to main content

Acties en oproepen

Laatste oproep

Laatste oproep: Ga jouw keuze registreren in het Donorregister!

29 maart 2021

Nieuwe Donorwet? Het lijkt alsof iedereen het vergeten is door alle nieuws rondom de coronamaatregelen en de virus COVID-19, maar de wet is ingetreden.

In onze campagne 'Mi kurpa Mi desishon My body My choice', hebben wij sinds juni 2020 aandacht gevraagd voor de nieuwe Donorwet en het Donorregister. De Caribsch-Nederlandse gemeenschap in Nederland is gemotiveerd om hun keuze in het Donorregister te laten vastleggen en deze bespreekbaar te maken onder familieleden en andere dierbaren. Omdat maart 2021 een belangrijk moment is voor de landelijke Donorregister campagne van de overheid, laten wijMai Yeta weer aan het woord!

Op Curaçao belt Mai Yeta Kaweta met haar vriendin Nea doordat er alweer nieuws vanuit Nederland is! Mai Yeta Kaweta en haar andere vrienden Petra in Nederland hebben gezellig bij gekletst over de ontwikkelingen rondom de Ocan campagne 'Mi kurpa Mi desishon My body My choice' en de bezorging van de zogeheten eerste herinneringsbrieven aan volwassenen van 18 jaar en ouder die hun persoonlijke keuze nog niet geregistreerd hebben. Onze mensen in de Caribisch-Nederlandse gemeenschap woonachtig in Nederland hebben dus vanaf september 2020 ook deze brieven ontvangen. Petra heeft Mai Yeta Kaweta erop geattendeerd dat het voor deze personen niet te laat is om alsnog actie te ondernemen. Het is mogelijk dat zij er nog niet uit zijn over wat het beste is voor henzelf of dat zij familie of andere dierbaren in Nederland willen consulteren bij het maken van een keuze.

Daarnaast, blijft het belangrijk dat de mensen op Aruba, Bonaire, Curaçao, Saba, Sint Eustatius en Sint Maarten op de hoogte zijn van deze nieuwe Donorwet, doordat bijna iedereen een familielid heeft dat in Nederland woont. Familie daar is ook van belang in deze.

Zij moeten dus weten welke keuze er is ingevuld. Sit down as a family and discuss it. Laga nos ban papia komo famia. Neem contact op met uw familieleden in Nederland en vraagt hen om hun keuze te registreren en dit te delen. Niemand wilt toch met een verassing geconfronteerd worden als een dierbare in Nederland overlijdt?

Weet je het nog niet? Lees de testimonials van een aantal mensen op onze website! De keuze is aan jou!

Iedereen van 18 jaar en ouder die ingeschreven is in Nederland valt onder deze wet en moet zijn/haar keuze kenbaar maken in het Donorregister.

De keuzes zijn in het Donorregister zijn:

     1. Ja, ik wil donor worden.

     2. Nee, ik wil geen donor worden.

     3. Mijn familie beslist na mijn overlijden.

     4. Ik wijs 1 persoon aan die beslist na mijn overlijden

Herinneringsbrief en folders Donorregister Donorwet orgaandonatie Ocan CaribischLaatste herinneringsbrieven

Maart 2021 geldt als de laatste maand waarin de overheid nog per post de eerste herinneringsbrieven stuurt. Deze worden per post verstuurd. Volwassenen 18 jaar en ouder die nog geen keuze hebben vastgelegd in het Donorregister kunnen in maart een brief van de overheid verwachten. In maart geldt dit voor de inwoners van 3 noordelijke provincies: Drenthe, Friesland en Groningen.

Concreet betekent dit dat per 1 april er geen brieven meer worden verstuurd. 

1 april 2020: hoe verder?

Personen die zelf geen keuze hebben vastgelegd worden in het Donorregister aangeduid met geen bezwaar.

Personen die hiervoor een andere keuze hebben vastgelegd hoeven niets meer te doen.

Iedereen is vrij om hun vastgelegde keuze aan te passen in het Donorregister. Dat kan vaker worden gedaan indien je van gedachten veranderd.

Dynamische situatie COVID-19

Wegens de Coronamaatregelen van het Nederlandse kabinet is het volgende van toepassing.

Indien je nog met vragen zit verwijzen wij jou naar de websites: www.donorregister.nl en www.transplantatiestichting.nl.

Of bel naar telefoonnummer: 0900-8212166

Meer Acties en oproepen

Donaties

Wilt u een gift of donatie doen

Zelfs de kleinste giften zijn voor ons van grote betekenis.