Skip to main content

Blogs en Vlogs

Statia St Eustatius African burial ground alliance erfgoed heritage

Persbericht - Alliance vraagt aandacht voor onzichtbaar en verwaarloosd cultureel erfgoed tijdens koninklijk bezoek St. Eustatius

08 februari 2023

Op woensdag 8 februari krijgt de koninklijke familie een rondleiding door de historische kern van Oranjestad op Sint Eustatius, zo is te lezen op de website van de koninklijke familie. Tijdens deze wandeling komt het slavernijverleden aan bod, en sluit een manifestatie in Fort Oranje gewijd aan het cultureel erfgoed van Sint Eustatius de dag af, zo lezen we. De St. Eustatius Afrikan Burial Ground Alliance vraagt juist aandacht voor het onzichtbare, verwaarloosde, gemarginaliseerde cultureel erfgoed van het eiland, juist in het herdenkingsjaar voor 160 jaar afschaffing van slavernij.

We weten allemaal hoe tijdens koninklijke bezoeken alles wordt opgepoetst, zelfs de waarheid. De St. Eustatius Afrikan Burial Ground Alliance vraagt de koninklijke familie om verder te te kijken. Niet naar de prachtige gebouwen en monumenten in de historische kern, niet naar de gedenktekens van oude gezaghebbers, kolonisten en slavenhandelaars als De Graaf, Peter Stuyvesant of naar de herdenkingspilaar voor (over)grootmoeder Wilhelmina die prominent midden op de Oude Markt staat.

Alliance-voorzitter Kenneth Cuvalay: "Laat de koninklijke familie het lijden, de tranen en het bloed zien van onze voorouders die de forten, de gebouwen, de markeringsmuren met de hand bouwden, steen voor steen. Laat ze de ongemarkeerde begraafplaatsen Golden Rock en Godet zien, waar de resten van onze voorouders op respectloze wijze werden opgegraven en nu al meer dan een jaar in een depot zijn opgeslagen, weggestopt als vuilnis."

Laat ze het Waterfort zien, in erbarmelijke staat, bedreigd door erosie, waar onze voorouders, ontvoerd uit het moederland, na de 'Middle Passage' in dit fort samengepakt om op de markt te worden doorverkocht. St. Eustatius was een enorm belangrijke doorvoerhaven voor slaafgemaakte Afrikanen. Meer dan 44.000 Afrikanen waaronder 10.000 (!) kinderen zetten ooit voet op St. Eustatius en ondergingen dit lot.

Dit Afrikaans cultureel erfgoed is allemaal onzichtbaar of zwaar verwaarloosd en plannen voor restauratie of duurzaam behoud zijn er niet. Dus laten we met elkaar praten over hoe we dit erfgoed, het Waterfort, de Afrikaanse begraafplaatsen, de slavenmuren voor de gemeenschap op St. Eustatius en de bredere Afrikaanse diaspora kunnen behouden voor toekomstige generaties.

Laten we 160 jaar na de afschaffing van de slavernij, met tegenzin goedgekeurd door koning Willem III, nu het Waterfort herstellen, de begraafplaatsen markeren, onze voorouders eren, onze kinderen leren dat er ook een tijd was vóór de slavernij met zwarte farao's, zwarte koningen en zwarte koninginnen die eeuwenlang in Afrikaanse landen regeerden totdat hun beschaving werd vernietigd door koloniale machten.

Laat het koninklijk bezoek zinvol en met blijvende impact zijn om ons Afrikaans erfgoed en het inheemse erfgoed van Sint Eustatius te beschermen. Hopelijk laat de koninklijke familie zich niet verblinden door de manifestatie in Fort Oranje, met zang en dans, mooi uitziend entertainment. Die dagen zijn voorbij. Laten we onze voorouders eren en niet koloniale gedenktekens en voormalige koloniale heersers.

Foto: ruïnes van het Waterfort (Fort Amsterdam) aan de kust van St. Eustatius 2022. Copyright foto Kenneth Cuvalay

 

Meer Blogs en Vlogs

Donaties

Wilt u een gift of donatie doen

Zelfs de kleinste giften zijn voor ons van grote betekenis.