Skip to main content

Blogs en Vlogs

Ocan klimaat energietransitie climate justice academy ENAR klimaatrechtvaardigheid caribisch

ENAR Climate Justice Academy changemakers gaan verder in Slovenië, Gilberto Morishaw neemt deel aan sessie ‘Racialised mental health in climate action’

26 mei 2024
Stichting Ocan was wederom een van de deelnemende organisaties van de ENAR Climate Justice Academy in april 2024. We maakten weer gebruik om voort te bouwen op onze deelname  aan de eerste sessie. Klimaatrechtvaardigheid is nog een nieuw focusgebied van Stichting Ocan en ENAR. In de afgelopen maanden is Ocan zichtbaar druk geweest met klimaatarmoede onder onze eigen gemeenschap en maken wij ons sterk voor een inclusieve energietransitie. Voorbeelden hiervan zijn de bijeenkomsten waar wij lokaal sleutelpersonen horen wat zij nodig vinden voor een succesvollere aanpak in eigen gemeente. Deze bijeenkomsten organiseren wij in samenwerking met gemeentes, lokale zelforganisaties en de Alliantie Inclusieve Energie Transitie (AIE).

Voor een inclusieve aanpak maakt Ocan zelf gebruik van de capaciteitsopbouw die initiatieven zoals de ENAR Climate Justice Acamdemy ons biedt. De Climate Justice Academy wordt ingedeeld in 3 thematische sessies rondom klimaatrechtvaardigheid.  In Slovenië ging het programma over het thema ‘Racialised mental health in climate action’. Het pittoreske skidorpje Kranjska Gora werd door ENAR bewust gekozen als plek waar de internationale deelnemers terug konden trekken. De sessie  2 groep werd begeleid door twee facilitators van het Brusselse collectief Back2SoilBasics. Dit collectief heeft als educatieve missie de filosofie van permacultuur doceren zodat gemarginaliseerde gemeenschappen  meer inzicht krijgen in de noodzaak om meer te verbinden met de natuur. Gemarginaliseerde gemeenschappen  wonen in Europa in stedelijke gebieden waar zij weinig toegang hebben tot groene voorzieningen en schone lucht. Het collectief leert graag hoe onze gemeenschappen toegang zoeken en krijgen tot betere voorzieningen. In de  hectische samenleving waarin wij Caribische Nederlanders wonen is het goed dat wij worden aangespoord om rust te vinden en gebruik te maken van de groene, publieke voorzieningen die er zijn. Meer zelfvoorzienend worden leidt tot een rustiger bestaan en zorgt dat wij beter leren omgaan met wat van ons allen gevraagd wordt tijdens de energietransitie.   

Climate Justice Academy ENAR foto Ocan Caribisch KlimaatrechtvaardigheidHet participatief ontwerp van Back2SoilBasics voor deze tweede sessie  werd ingericht om te  reflecteren op wat deelnemers in hun organisaties doen en wat zij in de toekomst beter kunnen doen.  Het programma heeft als doel dat iedereen gehoord kan worden.  Door de uitwisseling onder de deelnemers 19 april t/m 21 april konden de terugkerende deelnemers en nieuwe deelnemers dieper reflecteren over hoe hun eigen organisatie omgaat met doelen behalen en tegenslagen in de klimaatrechtvaardigheid.

Gilberto Morishaw vertegenwoordigde Stichting Ocan tijdens het 3-daagse programma van de tweede sessie. Morishaw is zeer maatschappelijk betrokken. Net als Anthony Janga die aan de  eerste sessie van de Climate Justice Academy deelnam,  is hij changemaker. Morishaw heef zitting genomen in verschillende internationale fora om het Caribisch Nederlandse perspectief in te brengen.  Zo nam Morishaw eerder deel aan de Klimaatconferentie van Glasgow “COP26” georganiseerd door de Verenigde Naties in 2021. Deelname aan de ENAR Climate Justice Academy  sessie bood hem de kans om van anderen te horen hoe zij over mentale gezondheid binnen de activisme rondom klimaatrechtvaardigheid  denken.  Op zijn beurt bracht Morishaw als een van de meest uitgesproken deelnemers, het Caribisch perspectief naar de discussies. De Ocan vertegenwoordiging werd tijdens het programma van de Climate Justice Academy geïntroduceerd aan sessies over permacultuur, persoonlijke reflecties en stressbestendigheid in het steeds polariserend en vijandig veld  waar maatschappelijke organisaties opereren. Een bijzonder onderdeel van het programma was een wandeling omhoog naar het nabijgelegen Jasnameer waar mensen in kleinere intieme groep diep persoonlijke ervaringen en gevoelens over uitsluiting en discriminatie met elkaar konden delen.

Na afloop van de laatste dag van het programma, vat Gilberto het Climate Justice Academy samen in  deze video’s opgenomen in Kranjska Gora.

Video in English


Video na Papiamento/Papiamentu


Meer Blogs en Vlogs

Donaties

Wilt u een gift of donatie doen

Zelfs de kleinste giften zijn voor ons van grote betekenis.